November 1, 2009

posted 10:47 PM by with 0 comment

Happy 17th Anniversary..with love till Jannah




Read More

September 8, 2009

posted 2:36 PM by with 0 comment

Puisi Aidil Fitri 1430

Syair & Puisi-ku untuk - mu 

Hari raya Idul Fitri atau Lebaran tahun 1430 H akan segera tiba.

Hari yang menandai berakhirnya bulan puasa Ramadhan ini merupakan hari penuh kegembiraan.

Di antara gema takbir yang mengagungkan Allah, sanak saudara dan handai taulan saling bersilaturahim, saling memberi salam, doa dan hadiah serta saling meminta maaf.

Kami yang berjauhan pun tidak menyiakan kesempatan hari raya ini untuk saling memberikan ucapan selamat melalui email ini yang dikarenakan tidak bisa bertemu untuk mengungkapkan kegembiraan menyambut secara  langsung.

Syair 1:
Di saat berkilau embun pagi
Dan merekah sinar mentari
Satu kupinta kepada ilaahi
Semoga jiwa kembali suci
Selamat Hari Raya Idul Fitri

Syair lebaran 2:
Ketika ramadhan telah lepas
Tiada dzikir yang lebih pantas
Selain takbir bagi pemilik ‘Arsy.
Ketika takbir telah bergema
Tiada yang lebih bermakna
Selain pintu maaf yang dibuka.
Selamat lebaran, semoga diterima amalan,
yang ikhlas dilakukan, selama Ramadhan.

Puisi 3:
Ambilah kepompong tamsil puasa
bermula rakus ulat yang hina
berakhir kupu-kupu indah mulia
Selamat lebaran, selamat berhari raya
semoga kembali kita, ke fitrah semula

Syair idul fitri 4:
Kala ramadhan telah pergi
Takbir berkumandang di hari fitri
Lapar dahaga yang kita lalui
Semoga berbalas pahala ilahi
Dengan tangkupan sepuluh jemari
Kumohon maaf setulus hati

Syair hari raya 5:
Gema takbir di hari raya
Bolehlah buat kita gembira
Namun berlalu bulan puasa
Pergilah 1000 bulan pahala
Selamat lebaran
Semoga Allah mengijinkan
Bertemu Ramadhan tahun depan

Diceduk dari kenalan negara seberang Pak Charly Rauf
Read More

September 3, 2009

posted 4:23 PM by with 0 comment

STRENGTH AND FAITH

Only after 2 days I got the chance to write here of what happened for the past 2 days after the weekend plus the Independence day we celebrate on 31August 2009.

It was a real shock when I arrive office to see the door knob was somehow damaged and without any extra surprise..someone broke into the office and took our 4 units of LCD monitor and CPU. Told the GM and went to Police Station to report. Well I guess with the unsecured door this thing can happen at any time as we dont have any extra support to protect the office equipment..nor alarm neither grill to cover up. Probably there is blessing..I guess as we cant blame anything..Luckily they dont damage other items or take away our printer or fax. Thanks Allah swt for still give us the chance. The burgular really did a clean job and they got away with easy money. Regret...feeling it much coz only if I exchange the monitor with mine..dont think they will carry the bulky ones..I guess.

What ever it is...hope nothing will happen as now we all are using laptop instead until everything is in order.

02/09 Arrive at Mom's place and Mom told that Shila's father passed away last night. Innalillah.... Went to office to send the laptop for the girl to use and rush to Shila's house for visit. What a good month for her father to leave us behind. Ramadan where all devils/evil are being caged and locked except for the devil who disguise into human..heheh

03/09 Tired but still need to write something for things happened during the days..Wish I got the chance to write frequently..
Read More

August 31, 2009

posted 12:29 AM by with 0 comment

Good Morning Kuala Lumpur

Time to get some sleep for at least 3hrs before waking up for Sahur. Seems like everyone is not sleepy yet except for Darling hubby as he need to get up early for his task at the Parliment.
Read More

August 30, 2009

posted 11:41 PM by with 1 comment

M E R D E K A


Happy 52nd Independence Day to Malaysia..negaraku yang tercinta. I am proud to be a Malaysian. Hoping for more success to Malaysia for my own successful too. Amin...
Gosh..still awake waiting for my 2 teenage boy coming home from Tarawih. Must be celebrating the Merdeka with friends..I guess. Dont want to be late to wake up for Sahur.
Read More

August 27, 2009

posted 3:35 PM by with 0 comment

What a day...

What a day!!! The most travelled day with different types of transportation. Arrive, as usual I have to drive. Then on arriving office went to Jalan Duta with Kancil chauffer driven then by Putra LRT to KL Sentral continue by Kommuter to MidValley Megamall to see the lawyer..on returning the same transport..Kommuter and Putra LRT and lastly supposed to take bus but seems like gonna rain so I took taxi instead..heheh. End of the day have to drive myself back home..
Read More
posted 3:16 PM by with 0 comment

26 Aug 2009 Ramadan Buka Puasa by Galileo

Venue : Crowne Plaza Mutiara Hotel

The journey starts with heavily pour and almost make me not to go but Liez who I invited have agreed to go so the journey have to go on and the reason to look forward for it as this will be my chance meeting old friend and make new friends. Great to meet up with Sharida, Watie, Siti Hawa, Fida who bring along the husband.


The food..I would give 1.5 and its horrible. Normally I am consider big eater but I have no appetite when the Singapore meehoon is not as I expected..heehh. Sorry Azlina! But having fun with the time to friend and find friend session.


No traffic no jams coz we took Putra LRT and Monorel so after long time. No problem..hehe


Hope to have more kind of gathering to meet and open minds in future. hehe alot actually but sometimes, I have no time to join as I need to consider my darling and the children
Read More

August 24, 2009

posted 4:38 PM by with 1 comment

Ramadhan Al Mubarak - Sotong Masak Szechuan 24/8/09


Bahan- bahan:-

  • sotong
  • bawang putih
  • bawang besar kuning (bawang india, kalau x silap)
  • cili kering-potong 1 in
  • daun bawang
  • minyak bijan
  • sos tiram
  • kicap pekat
  • gajus
  • tepung jagung dicampur air untuk memekatkan masakan


cara membuatnya:-
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng cili kering hingga garing, angkat dan letak didalam pinggan.  Kemudian tumis bawang putih hingga kekuningan.  Masukkan sotong dan kacau hingga nampak separa masak.  Masukkan sos tiram n kicap pekat. kacau. masukkan gajus n cili kering tadi. kacau. masukkan air tepung jagung n bawang besar. kacau sebati, angkat dan hidangkan..
Read More

August 20, 2009

posted 11:40 AM by with 0 comment

RAMADHAN ALMUBARAK

Insyallah, in 3 days time, we will rejoin with Ramadhan again. The time to clean, to start anew. Hope this Ramadhan will be the start of enjoyment and success to me, family, business, relatives, friends and surrounding and also to Malaysia.

What a day yesterday...Great time had leisure talk with all friend..even only with 1 friend ..still amuse me. Can wait for 26Aug to meet up the rest agent/participant from the same hospitality industry to break fast...
Read More

August 13, 2009

posted 6:36 PM by with 0 comment

Will you...

As I sit in silence and thinking why
Will you be my shoulder to cry
until my tears run dry

When I m hurt
and cant believe what should be done
If I need someone to talk to
Will you be the one..

If a close friend hurts me
Can you be there
and lend a helping hand

Burdens are lighter when carried by two
and I just want you to know
I need here and there

Will you be there
Now and forever
Read More

July 24, 2009

posted 11:31 AM by with 0 comment

My kids and their cousin in hometown Kedah




Read More
posted 11:23 AM by with 0 comment

Speedy recovery to Yasmin Ahmad the story teller

Read More

July 18, 2009

posted 3:33 PM by with 0 comment

Its been a long time I have not view or update this blog. Too bz with operations, family and Facebook...Too many thing that I wanted to put in but time is tooo short...
Read More

June 16, 2009

posted 1:23 PM by with 0 comment

Kuburan..Larangan Rasullah swt


Larangan dari Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam:
Dari Jabir radhiyallahu 'anhu, dia berkata, "Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam telah melarang kuburan dikapur (di simen), dijadikan tempat duduk, dan juga didirikan bangunan diatasnya."
(Hadith Riwayat Imam Muslim)

Dan membawa bunga-bungaan / jambak-jambak bunga dan seumpamanya bersama jenazah adalah diharamkan yang telah menular di kalangan orang-orang Islam kerana mengikuti adat-adat orang kafir dan Melayu kuno dalam upacara-upacara jenazah mereka. Juga kerana perbuatan tersebut boleh mensia-siakan harta tanpa faedah dan memberi makna bermegah-megah dan berbangga. Manakala hukumnya adalah haram jika kubur dibina menggunakan marmar (marble) dan seumpamanya, kerana amat berlawanan dengan ajaran Rasulullah shallallaahu 'alaihi wa sallam, juga kerana terdapat pembaziran harta yang ditegah syarak serta terdapat sifat bermegah dan menunjuk yang amat dimurkai Allah subhanahuwata'ala.

Ali bin Abi Talib radhiyallahu 'anhu berkata kepada Abi Hayyaj Al-Asadi, "Tidakkah kamu mahu aku utuskan kamu untuk melakukan perkara yang aku diutuskan oleh Rasulullah untuk melakukan? Kamu hendaklah meruntuhkan semua berhala dan meratakan semua kubur yang ditinggikan orang." (Hadith Riwayat Imam Muslim)
Read More

May 18, 2009

posted 2:08 AM by with 0 comment

Dubai 2009 : Naik public bas ke Ski Dubai - Part 3

Sekali lagi dapat jalan-jalan selepas penat  kat exhibition hall.  Kali ni cakap dengan boss kita nak ke Emirates Mall.  SSL dah pernah pergi sekali kat Emirates Mall tu waktu si Aslam bawak untuk cari minyak seribu bunga tu.

So bagitau boss yg SSL nak try naik bas ke sana bus stop boleh kata depan York International Hotel yang kami menginap pun tapi boss cakap nak naik teksi...but I won la dah la teksi penuh jer.

Dapat jugak naik bas..yahooo.  Selesa dan bas kat Dubai ni panjangnya 2x bas yang kat jalanraya Malaysia..hebat kan

No automatic alt text available.
rasa jakun jap tu yang posing kat moto Ambulance tu..kat Malaysia memang tak de la
Bila dah naik bas tu terkenal la pulak dengan budak2 Indonesia yang kerja kat Dubai ni..diaorang pun nak ke Emirates Mall jugak. Yang kelakarnya dah nampak mall tu dan teruja tapi bas belok ke arah lain..aihhh dah awat tak berhenti dekat Mall dan melencong jauh.  Nasib budak2 Indon tu cakap tak per ikut diaorang jer.  Akhirnya bas berhenti...jauh dari mall dan kami kena lintas jalan yang seluas 8 laluan jalanraya! walau kereta tak banyak tapi 8 laluan tu! berlari-lari la jugak dan dalam dok berlari tu nampak kereta peronda polis...budak Indon cakap takut nanti kena tangkap sebab melintas lari..haa apa lagi bertambah kecut la perut tapi larian tu tetap berlari..haha.

Hapa punya pengalaman kan..korang pernah? haha



Mall of the Emirates ni shopping mall yang memang cantik  terletak kat Sheikh Zayed road.  Kat sini memang banyak kedai branded yang kita mampu tengok jer la dan kat sini la ada Ski Dubai, indoor ski resort dan taman salji pertama di Timur Tengah.  Emirates Mall ni dinobat sebagai World's Keading New Shopping Mall kat World Travel Awards di London pada 2005 dan Forbes iktiraf mall ni antara 5 mall terpopular di Dubai

So kalau ke Dubai jangan tak singgah tau..

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.



Read More

May 14, 2009

posted 5:55 PM by with 0 comment

Dubai 2009..kita jalan-jalan cuci mata - Part 2

Since GM ni first time ke Dubai, so kenalah bawak dia makan angin kan.Dah selesai berjumpa rakan dari Malaysia dan luarnegara kat booth tiba masa untuk santai la kat Gold Souq..yeahhh buka nak beli barang kemas tapi cuma nak cuci mata dan selain misi untuk office business yang dah selesai tapi nak bawak en boss kenal tempat2 kat Dubai ni

No automatic alt text available.
cantik sungguh masjid kat Dubai ni

Image may contain: sky and outdoor
memang cantik dengan earth colornya..
 Dubai Gold Souk atau lebih dipanggil Gold Souk ni pasar tradisional masyarakat kat sini yang terletak kat tengah2 bandar dalam daerah Deira dan kat sini kita akan melalui kedai2 yang jual barang kemas yang buat berpinar2 mata dan ditayang kat orang ramai dan rekaan diaorg ni mmg unik..nasib la SSL tak suka sangat dengan emas..kalau tak mau bila balik Malaysia dok teringat jer kan.

Kalau sesiapa ke Dubai ni jangan lupa singgah ke sini tau

kat jetty tunggu water taxi ke seberang Deira sanun

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

Dah penat berjalan pusing2 kat Gold Souq ni Ibn Batuta la pulak..seperti trip yang lalu KLIK SINI..mmg tak membeli tapi nak enjoy interior mall ni yang sangat memukau..nak beli barang? hehe idak ler

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
Dan tak ketinggalan trip memecah peluh dengan penuh debaran ialah dekat Desert Safari lagi..KLIK SINI..





No automatic alt text available.

No automatic alt text available.

No automatic alt text available.
Banyakkan 4 wheel berkumpul bagi peluang kat kami menikmati keindahan padang pasir dan ambil napas gitu..hehe
Read More
posted 3:28 PM by with 0 comment

Ke Dubai lagi dengan imej baru! - Part 1

Alhamdulillah..akhirnya kembali ke Dubai dengan penampilan baru...atas tiket agensi baru..dengan boss baru dan semangat baru.  Semoga bertambah sukess dan maju jaya harapnya dengan syarikat baru ni.

Pertama kali juga bawa boss ke ATM Dubai ni untuk dia pelajari selok belok inbound dengan orang Arab ni bukan sekadar dapat bisness jer dengan dia orang.  Tapi kali ni datang hanya atas tiket buyer bukan seller..tak kisah la kan asal misi ni tercapai selain dapat jugak pi shopping haha.

Dah tak de booth tu jadi lepak melepak kat Pavilion Malaysia jer sesambil berjalan ke setiap wakil seluruh negara...haa lenguh kaki dengan keberatan brochure yang diambil kat setiap booth dan jugak souvenier yang depa bagi..tu yang bestnya pasal travel mart camni

good to be back! and good luck to us

sesampai je kat hall wajib ambil gambarkan...imej baru..Alhamdulillah
en boss dengan Samira 





MRH dengan my best buddy Charbel ElGhafary

me with my habibi sista Gihan Hanafy


Kalau ada rezeki, InshaAllah kita ketemu lagi di tahun 2010
Read More

April 5, 2009

posted 12:34 PM by with 0 comment

Bagi yang suka mandi waktu malam

kepada yang suka mandi malam....jom kita ambil tahu ya

Image result for shower cartoon

3 WAKTU DILARANG MANDI :

A. 30 Minit Setelah Solat Asar.

B. Setelah Maghrib.

C. Setelah Isya' sehingga pukul 12 malam.

Penjelasan :

A. 30 minit setelah solat asar itu adalah waktu dimana darah didalam diri kita ketika itu sedang panas, jika kita mandi ketika itu, akan menyebabkan badan menjadi lelah dan penat untuk melakukan perkerjaan.

B. Jantung kita setelah maghrib sudah mulai lemah untuk melakukan perkerjaan. Jadi, kajian menunjukkan bahwa ketika ini jika kita mandi akan menyebabkan paru-paru boleh dimasuki air dan boleh menyebabkan paru-paru basah.

C. Setelah solat isya, ini saatnya jantung kita berhenti dan melakukan istirahat, jika mandi ketika ini akan menyebabkan kerosakan jantung akibat kemasukan air.

Sebaiknya mandi setelah 1 jam dari jam 12 malam. Antara pukul 2 - 3 pagi, itu akan lebih memberikan tenaga kepada badan seperti mana bateri yang telah lemah di cas semula.

*Ape pun ini adalah Kaedah dan Jalan Terbaik untuk kita Amalkan Kerana Islam Adalah Jalan dan cara Hidup..

Walaubagaimanapun Kita Semua Adalah Manusia Biasa yg Lemah dan Tidak lari dari Pelbagai Kelemahan dan Kesulitan disepanjang Hayat kita yang tidak mungkin MAMPU untuk melakukan Sebaik mungkin.. 

Jika Kita tidak terdaya melakukan Amalan seperti yang saya Sharekan ini MAKA Mohonlah AGAR ALLAH swt Sentiasa Memelihara dan Menjaga Kesihatan tubuh badan kita Semua..

Kerana HANYA kepada NYA lah kita Semua Mengharapkan Perlindungan..

Dikatakan :- 
۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT. 

۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat. 

۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat. 

۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir. 

۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur. 

۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan. 

۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian. 

۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq. 

۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki. 

۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was. Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, 

Dikatakan juga:- 

۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je... 

۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga. 

۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah. 

۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang. 

۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.... Teruskan 
membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. 

۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. 

۞ Syaitan kata, "JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG" Sebarkan biar umat islam mngetahui

Read More

March 12, 2009

posted 11:18 PM by with 0 comment

RAHSIA TAUGE YANG TERSEMBUNYI



Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita.
Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.

Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.

Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.

Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas.

Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis)

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.

Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus.

Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka.

Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL.

Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.

Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser.

Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser.

Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya. Jadi apalagi,
 
JOM kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.



Read More

March 5, 2009

posted 8:01 AM by with 0 comment

Herba : Pokok Senduduk

http://madisyak.blogspot.my/


Senduduk Ungu spesis senduduk yang dipanggil Melastoma Malabathricum boleh dijumpai tumbuh meliar di kawasan-kawasan semak serta di tepi-tepi hutan, tepi-tepi pagar dan parit dan tak diendah kerana orang lebih berminat pada senduduk putih yang dikatakan lelbih berkhasiat.

Senduduk membiak secara semaian biji benih, sentiasa berbunga dan berbuah. Buah senduduk boleh dimakan tapi agak masam.  Warna kebiruan yang dihasilkan dari buah selalunya dijadikan pewarna pada kain.  Pucuknya boleh dijadikan ulam.

Zaman Umi kecil dulu, kami suka ambil dan makan buahnya yang kekelatan dan kemasaman tu dan kemudian masing-masing saling tunjuk lidah sebab lidah akan berwarna kebiruan selepas memakannya.  Memang teruja masa tu.

Antara kegunaan senduduk adalah untuk wanita selepas bersalin bagi mengembalikan kecergasan badan.  Daunnya dicampur dengan daun mengkudu, daun serai wangi, pandan dan daun limau purut dan dimasukkan kedalam air panas untuk dibuat air mandian dalam pantang.

Daun yang tua ditumbuk dan air tapisannya boleh diminum bagi menyembuhkan luka dalaman selepas bersalin dan daunnya juga boleh digunakan untuk merawat luka, terkena bisa serta boleh melegakan buasir dan cirit-birit


Read More