January 15, 2011

posted 4:46 PM by with 4 comments

Astro oh Astro

AF-Logo.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/Akademi_Fantasia

Kalau betullah Ahmad Dhani ni Pengetua AF7 rasanya ramai yang boikot AF tahun ni.  Ishh Malaysia ni macam hard up sangat dengan orang seberang yang tak pernah jemu dok mengata, mengutuk dan menganyang Malaysia.  Memanglah mereka ni bagus (bagus ker?) kot kalau tak masakan Anuar Zain dan penyanyi Malaysia yang lelain sibuk cari komposer dari sana!  Sebelum ni kat Erwin Gutawa (orang seberang gak) digembur2 sebagai calon tapi dinafikan dan mengatakan tak pernah mendapat apa2 tawaran malah tidak berminat hehehehe

Apa kat Malaysia ni dah kehabisan komposer atau orang yang hebat ker untuk menjadi Pengetua AF?  ASTRO....oh ASTRO memang tak perihatin langsung tentang sensitiviti orang Malaysia dan membelakangkan ramai lagi penggiat seni tempatan. Walau ramai orang Media yang tak setuju apa ASTRO peduli?

AF1 - Datuk Freddie Fernandez
AF2 - Ramli MS
AF3 - M Nasir
AF4 - Ramli Sarip
AF5 - Ramli MS
AF6 - Roslan Aziz
AF7 - Datin Seri Tiara Jacquelina
AF8 - Norman Abdul Halim

Astro dok pertahankan mengatakan Ramli MS dan Ramli Sarip berasal dari Singapura jadi kot nya bagi mereka itu hak mereka nak ambik orang seberang kot.  Oh ya M Nasir pun orang Singapura gak tak separuh jer la sebab kahwin dengan Marlia Musa.  Tapi rasanya mereka2 tu orang Malaysia boleh terima sebab mereka tu sebahagian Malaysia jugak tapi sekiranya ASTRO tetap mengambil orang seberang memanglah  ASTRO ni bebal!

Katanya AF9 ni adalah yang terakhir dan agaknya sebab tu mereka nak menutup dengan mengambil orang seberang sebagai Pengetua kot.  Rasanya ramai yang nak boikot tapi kalau buat tu biar ler boikot betul2 jangan hangat2 tahi ayam jer.

Apa2 aku memang dah lama tak menonton AF dan yang last sekali masa Mawi yang we all satu family memang tunggu2.  Jadi wahai penonton sekelian kita tunggu dan lihatlah siapa yang diagung2kan oleh ASTRO yang memang bebal ni!


Read More

January 13, 2011

posted 1:41 AM by with 0 comment

Blackberry..the target 2011



Last week waktu gi reformat/upgrade my Curve kat Celcom, I terus terjatuh cinta pada Bold3.  Memang mantap! and wish I have $$$ to buy dan sampai ke hari ni masih terbayang2 terngiang2 betapa hebatnya my smartphone idamanku..huhuhu.  


Celcom being the seller/distributor for Blackberry sememangnya memberi pakej yang amat menarik tapi aku masih ada contract with my Curve dan apa2 pun aku masih boleh beli the unit BB Bold3 9700 yang berharga hanya .. RM1,888.00 huihhh banyak tu tapi target is always the target lorr

It's a new year! Have an awesome deal with #CelcomEveryone where you can own the smart phone you've been going gaga over. 

Klik untuk more info.http://www.churpchurp.com/LeyRaHamid/share/celcomeveryonesale-discounts

Dapat salah satu dari specs kat bawah ni dah kira superb giler! Tungguuu

BlackBerry® Bold™ 9780Smartphone
BlackBerry® 6 OS,512 MB onboard memory,
2GB media card, 5 MP camera
Support for HSDPA, UMTS and EDGE networks

******************************************************
BlackBerry® Bold™ 9700 Smartphone
256 MB onboard memory, 2 GB media card
Optical trackpad
Support for HSDPA, UMTS® and EDGE networks

*****************************************************************
BlackBerry® Bold™ 9000 Smartphone
128 MB onboard memory,
1 GB internal media memory, Trackball
Support for HSDPA, UMTS and EDGE networks


Sesambil dok tunggu the technician membuat upgrading aku melayan gak Samsung Galaxy - Celcom GREAT SALE is back and it's bringing you the best deals ever! Head over to #CelcomGreatSale today!  

Klik sini for info
http://www.churpchurp.com/LeyRaHamid/share/celcom-greatsaletokens yang canggih tu..memangnyer superb giler..lebih superb dari iPad yang ku idamkan yang menjadi satu lagi target sales for this year ..hehehehe.  Malang sekali the promoter tu tak tau the exact price sebab promoter yg pakar tu tiada di counter..tanya jer!
samsung galaxy tab
Samsung Galaxy Tab



The Samsung Galaxy Tab is sleek, sexy and fabulous to work on. The touch- screen responds exceptionally well to every tap, swipe or scroll. The Android platform and a super 1 GHz cortex processor add zing to the tablet. Samsung has bundled lots of cool applications on its 16 GB memory—with the option to download more from the online store. Other tabs also have these features but it is the 3 MP camera of the Galaxy—which records HD videos—that puts it ahead of them.

Apa2 pun 2011 adalah tahun yang akan menyinari kehidupan ku dan Blackberry Bold sebagai salah satu misi ku..Insyallah
Read More

January 12, 2011

posted 11:53 PM by with 1 comment

Jangan salah melafaz Assalammualaikum !

Ilmu utk dikongsi bersama :                                                                                         
                                                                                                                         
Dalam dok belek2 dan proses mendelete email lama2 yang menyesakkan aku nak share serba sedikit ilmu hasil rangkaian email dari D'Hubby dari seorang sahabat yang mendengarr radio ikim (91.50 fm) yang menjemput Ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
                       
Antaranya tentang bab memberi salam.                                                                            
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam  dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"                               

Beri salam - assalamualaikum"                                                                                       
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"                                                     
                                                                                                                        
Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...                                                                                                      
Bukannya : "Kirim salam kat  ZIZAH ye"                                                                              
                                                                                                                        
Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!                            
                                                                                                                        
Semoga ada manfaat.                                                                                                 
*************************************************
"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot" Maksud singkatan " A'kum"                                                                                           
                                                                                                             
Untuk renungan bersama :                                                                                             
                                                                                                                        
Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.   Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.  
                                                              
Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna dishortformkan A'kum dalam sms ataupun email
Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.                                           
                                                                                                                         
Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.  
                                                           
Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dan gunalah "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.                                             
Semoga ada manfaatnya.                                                                                              
                                                                                                                         
JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN, KONGSILAH CERITA KEPADA TEMAN TEMAN MU,  KERANA SESUNGGUHNYA ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKAN ABADI JIKA DIAMALKAN.                                           
                                                                                                                           
kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni.....             
Read More
posted 7:54 PM by with 0 comment

Sign up @Jipaban


Hey fashionistas!

Hassle free shopping when you're shopping at @Jipaban!

Sign up as a shopper and shop your souls away!
Read More

January 11, 2011

posted 12:19 AM by with 0 comment

Celaru, Keliru perihal dotcom

Image result for .com
Aduss..tengah berkira2 untuk mendotcomkan own blog long time ago and recently terasa yang amat sangat aka desperate sangat nak mendotcomkan my blog tapi hingga kini masih tak buat2 sebab me myself mmg fuzzy aka skeptical hehehehe dah berbintang Virgo cam tu ler gamaknya kot.  Dah ler x nak tanya orang coz D'Hubby cakap its up to you...waduhhhhh x boleh bagi idea ler sbb dia sendiri pun bz dengan tugasan harian..Siapakah yang boleh membantu???

Image result
Apa2 kena tido awal sebab esok pepagi kena antor the kiddos to school sbb D'Hubby kena keluar awal...warghhhh....dah ler susah nak tido sekarang ni sebab dok berkebun di Farmville dulu, pas tu tengok2 kerja yg x selesai, update contract ler ishhh memacam lagi.

Apa2 need to go to sleep.  Esok ada meeting dengan Mr GM pasal strategilah, pasal funder, pasal target. Good nite all!
Read More

January 10, 2011

posted 11:31 AM by with 0 comment

Facebook shutting down on 15 March 2010??

Betul ker?...macam x percaya jer yang FB akan tutup pada 15 March 2011...tu semua macam standard way untuk dapat ranking balik ler tu.  Kok yer pun mungkin untuk "maintenance" atau "upgrade" dan yg pelik sangat tu rakan2 FB lain mula la kelam kabut macam ler x de social interface lain yg boleh digunakan.  Ya la if kalau kita2 ni jenis suka menunjuk2 tu mesti la gelabah sebab x boleh nak tayang boyfriend baru ker, girlfriend baru ker, aksi baru ke kat FB atau bercerita tentang baju baru, handbag baru, buat apa, makan apa ala2 org kaya dan lebih2 lagi sememangnya FB adalah perantara percuma tanpa bayaran untuk kita menjadi riak!  hehehehe jadi Islamik la sikit. Maaf yer kekawan! Tapi itulah kebenarannya tapi tengok dari wall2 most of FB tegar ni dok kepoh tak tentu arah jer.  For myself, nothing to worry about walau dah join FB since 2005 ker 2006 sebab masih x rely 100% untuk FB simpan gambar ker, vids ker, resepi ker...sebab I ni pemalu..warghhh warghhhh.  Tapi rasanya bagus gak kalau tutup pun sebab standard and quality kerja staff2 ni pun mungkin akan naik naik sebabnya FB bukan ler help up business sangat melainkan business owner jer.  Dah namanya for social network or social utlility so mmg sah untuk bersosial kan?  Betapa sadisnya bila orang2 kita ni gelabah macam terlalu dependable pada FB.  Apa2 pun with or without FB, kita kena terus bekerja untuk cari duit bagi meneruskan kehidupan..Renung2kan la!

Sila la baca...kalau x percaya gak..nasib ler yer
**************************************************************************************************
Facebook denies shutdown rumors
LAS VEGAS — A rumor Facebook was shutting down wafted over the Web, forcing the hugely popular social network to deny it had any intention of closing.
The rumor was started by a satirical online website whose other news flashes include such items as "Alien Spaceships to Attack Earth in 2011" and "George Clooney Running for President."
As unlikely as it would seem that the social network with more than 500 million members would shut down, the rumor spread rapidly on Twitter and on Facebook itself.
Facebook denied it was shutting down in a statement posted on... Facebook.
"We didn't get the memo about shutting down, so we'll keep working away like always. We aren't going anywhere; we're just getting started," it said.

Read More

January 6, 2011

posted 11:42 PM by with 0 comment

WANITA OHHH WANITA...

19 KEISTIMEWAAN WANITA


1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia."


2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.


3. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan kepada keluarganya) maka pahalanya seperti melakukan amalan bersedekah.Hendakla h mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta sikap bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga solat dan puasanya.

12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita?" Jawab Rasulullah SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta kepada suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya,maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.


6 JENIS WANITA MALANG

“Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah.”

Wanita Ananah:banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah:suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, “Aku membuat itu keranamu”.

Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

Wanita Syadaqah: banyak cakap tidak menentu lagi bising.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli

Renung-renungkan lah wahai sahabat ku para wanita..

Jom tidoooo....zzzzz
Read More
posted 9:52 PM by with 0 comment

[Music Video] Adira - Ilusi (OST Awan Dania 3)



Fall in love with this song soooo much...dont know why but like it!
Read More
posted 6:45 AM by with 0 comment

7 Facts in the world..must read!!


1. Your eyes is the only part that you cannot wash with soap


2. You cannot count your hair


3. Your tongue cannot reach all your teeth


4. Only the stupid ones will do no 3


5. You will smile because your tongue can reach all your teeth


6. You will laugh because you feel like a fool


7. You will forward this because for others to enjoy too


Image result for funny laughing
Read More

January 5, 2011

posted 11:56 PM by with 0 comment

What we need to learn about a child

If a child lives with criticism, 
he learns to condemn


If a child lives with hostility, 
he learns to fight



If a child lives with ridicule, 
he learns to be shy

If a child lives with shame, 
he learns to feel guilty

If a child lives with tolerance, 
he learns to be patient

If a child lives with encouragement, 
he learns confidence


If a child lives with praise, 
he learns to appreciate

If a child lives with fairness, 
he learns justice

If a child lives with security, 
he learns to have faith

If a child lives with approval, 
he learns to like himself

If a child lives with acceptance and friendship, 
he learns to find love in the world


-Dorothy Law Nolte






Read More

January 3, 2011

posted 11:07 PM by with 0 comment

Jom ke sekolah

Yeahhhhh...school days again for 2011.  As usual the girls have to sleep early since they need to wake up at 0615 to get prepared to school.  This time and this year its gonna still be 5 kiddos going to school leyyy.  Ammar Razi is going to Form 4, Amanda is going to secondary school in SKMWM2 in form 1 Amanah, Iman Najirah is in year 6 (sitting for UPSR), Amelia in year 5 (still relax year) and my sweet pie Icha is now in kindergarden...huhuhu..wat a grown up kiddos I have now! and dearie Azmer is now relaxing aka sleeping till his result (hope he is getting good result so he can go further study in good Unis...Insyallah)

Me and D'Hubby both on leave...but D'Hubby need to go to office to submit his claims and others before close of accounts....(macam x cuti lorr) and me can work from home but standby for any calls from the staff too... :(( luckily the new staff coming tomorrow 02 Jan and only having the trainee for interview...


After sending Kak Yang then Kak Chik and Miya we both send Icha to school too...seems very easy as she seems like very independent and dont cry...so far until this is being blogged.  Had breakfast with Mak and Abah then again stopby to usher Icha to ensure she is all right..hehehehe...and yes she is!  We both went home coz D'Hubby need to go to office to settle things and me at home to cook lunch and going out to fetch them later la...
Read More

January 2, 2011

posted 11:14 PM by with 0 comment

Icha new toy 311210

Akhirnya we got Icha her long request toy...the bicycle!  After came back from SMKWM2 we both were sooo tired and thinking of buying the bicycle in the evening.  After resting for some times me and D'Hubby went to buy food (lauk pauk) but I have cooked the rice..too tired to cook too coz the day was soooo hot!

After buying the dishes, we straight went to the normal bicycle shop to get her the bicycle...she is soooooo happy.  We got it for RM125 after discount of RM10 jer....Icha deserved to have the bicycle lorrr

Icha is on her bicycle!



Eh! eh! Kak Yang try test cuba the small bicycle nampaknyaaa


So that evening I cook prawn fritters (cucur udang) and hot milo to have for picnic which watching Icha and her other sisters cycling..hehehehe what an enjoyable day!
Read More
posted 11:00 PM by with 0 comment

Orientasi SMKWM2 31 Dec 2010


 Kak Yang eager sungguh nak pergi sekolah walau keinginannya untuk ke sekolah berasrama penuh tidak tercapai since she only got 4A1B for her UPSR...memang pun both me n D'Hubby tak berapa nak melepaskan dia    since she will be all alone and guess we still think that she is still young!  Nevertheless she is mature too!

Apa-apa pun terima kasih gak pada pemain Skuad Harimau yang berjaya menjuarai piala AFF Suzuki 2010 against Indonesia yang somehow memberi cuti umum pada rakyat Malaysia untuk meraikan kejayaaan tersebut....hehehehe.  Sememangnya D'Hubby cuti untuk bersama dia maklumla  nak bayar yuran, nak beli itu, beli ini dan for sure nak tau dia masuk kelas mana...semestinya nak dia masuk kelas yang bagus so that her performance will maintain!  Since dah dapat cuti so aku pun sama ler turut serta for the briefing together with Icha ler


 Kak Yang rupanya bawak buku lagi macam nak masuk kelas and she been selected to 1Amanah (A class)..Alhamdulillah but just worry coz she will be alone walking home from school for 2011 and next year Kak Chik will join her...still worried uhhh.

After the briefing and getting the text book (SBPBT) we all went back feeling sooo tired

Read More

January 1, 2011

posted 12:04 AM by with 0 comment

2011 Happy New Year !

new year scraps, comments, cards, images for Orkut, Myspace, Facebook, friendster


Happy New Year 2011


new year scraps, comments, cards, images for Orkut, Myspace, Facebook, friendster



Cant think much coz need to sleep early for my dearest nephew is getting married tomorow 01 Jan 2011 and we need to travel about 1.5hrs to reach the destination but D'Hubby still on his lappy to make final touch towards the video and photos of my niece Liez's wedding.

Alhamdulillah, thank you Allah swt for giving me another year to breathe and giving the chance to do all good deeds as Muslim and human being for myself, family and others!

Read More