2011 Cuti Gong Xi Fa Chai - Nyioq cabang 8

Bila cuti jer ada jer kenduri kahwin la..kenduri bertunang la..kenduri khatan ler.  Macam2 kenduri bila tiba musim cuti lebih2 lagi bila cuti umum jatuh pada hari yg dekat dengan Sabtu dan Minggu macam cuti Tahun Baru Cina pada 3 - 4 Februari lepas.  Maka seperti dah dibook Mr D'Hubby kena la menjalankan tugasan sebagai jurufoto pada anak abang sepupunya Nazira Saad dan pasangannya Hanif (oghang Ganu kite).  Kira2 pakej balik kampung sekali arr leh jumpa Mak Ayah dia sekali...klasss kan.

Yang sedih tu Ayong x mao pegi sebab nak cari kerja..huh alasan jer tu.  Jadi aku Ummi yang mithali ni masak bihun utk bekalan sebab nak stop kat R&R tu mmg susah nak dapat makanan arr kalu ada pun mmg sah x sedap...tapi kalau dah darurat tu balun jer la...

Jadi malam Rabu lebih kurang jam 0100 pagi kami pun gerak ler ke Kedah.  Otw tu singgah nak ambil $$$ kat Autoteller...hampeh sebab out of service (sah duit dah abis orang dah amik ler tu maklumla orang nak raya kan..haahahah).  Perjalanan mmg syiok sebab keta banyak tapi cool driving dengan layan lagu2 retro..perghhhh..tangkap syahdu dengan stop over kat 2 tempat jer sepanjang highway tu.

Finally we arrive about 0600am hari Khamis (03 Februari) yang dah penuh dengan ipar duai.  Nak tido pun x dak mood sebab letih woooo tapi bebudak bantai tidoq arr! my DH dah pekena red bull 2 tin jadi mata dia segar bugar gituuu..huhhhh dan capai moto gi beli sarapan pagi yg mmg favourite bebudak...nasi lemak kuning lauk sambal ayam dan roti canai serta kuih ler.  Ishh apa yg sedap sangat tu tak tau la..boleh jer la but mmg kurang minat sbb nasi dia tu macam beras hapak sikit. *_*

Seperti biasa mmg ler kat rumah tu Kak Cik (panggilan utk kak ipar my DH) tukang masak dan aku serta yg lelain cuma tolong2 jer (tolong sibuk).  Taste depa ni lain sikit sebab depa susah nak tukaq selera gitu..jadi kami2 yg menantu ni boleh main tolong2 apa yg patut jer...untung gak kan..kan hehehehe.

03 Februari, pagi tu my DH, FiL, BiL dengan sapa lagi ek..x pasti pun pi ke Sg Baru nak shot gambaq pokok nyiok cabang lapan.  Subhanallah...Allah Maha Besar...memang bukan superimpose tapi ni memang benar pokok nyiok ni bercabang2.  Rasa macam nak ikut ja depa lepaih tengok gambaq ni tapi bila my DH cakap banyak pacat..hehehehe Alhamdulillah x pi if not mau terjerit2 dan terkinja2 dalam hutan tu dok lari diri dari pacat2


gambar credit dr dhubby

Pastu depa teruih book Mentarang (sejenis makanan laut seakan lala tapi panjang yang dikutip dari dalam selut ditepi pantai.  Nasib depa baik sebab dapat beli pada nelayan pada harga RM6 sekilo kalau beli kat peniaga mau harga jadi RM8 sekilo.  Rasanya mmg sedap bila dibuat sayur manis (campur umbut pisang atau tempurung kelapa muda) tapi rasa kalau buat masak lemak cili api mesti lagi sedapppp..

mentarang..sape pernah makan? angkat tangan ^ ^

tengah tawar menawar dan dapat la RM6 sekilo..murahhhh
Petang tu dok kalut tolong menyibuk tengok orang buat hantaran pulak.  Pengantin perempuan tu kami panggil Aa' jer mmg comey dan slim (mmg adik beradik dia pun slim2 jer) kena prepare 13 dulang sebab yang si Hanif nak bagi 11 dulang..huhuhu...letih sungguh tengok depa ni menyiapkan hantaran dari petang sampai malam...tapi aku kena ZZZZ sebab letih travelling tu x habis lagi daa..

Petang Jumaat tu aku bodek DH gi Kuala Perlis nak pekena ikan bakaq dan laksa Kuala Perlis ler apa lagi.  Seperti biasa senja di tepi pantai memang menakjubkan dengan pemandangan yang cukup indah dikala mentari jatuh, angin yang meniup dan nelayan2 pulang ke daratan..fuhhh mmg syahdu sungguh!  Dan kami diberi kesempatan untuk menyaksikan kebesaranNya...Allah Maha Besar...




Apa2 kami anak beranak dan anak penakan DH, Cik Akmar pi pekena ikan bakaq Jenahak. Issh sebab lapaq jer tapi rasa nak cakap yg awat Tom Yam depan ceruoih jer..isshhh dengan kailan yang tawaq (ok la dari masin kan).  Yang pasti sedap adalah teloq dadar, nasi dan ikan bakaq pun x berapa sedap...Syukur jer la.  Laksa depa pun kureng tapi apa boleh buat tukang buat Laksa aka Mak Teh (adik DH) x boleh buat sebab dok kalut dengan kenduri daa..

to be continued arr...nak tidooo.

Share on Google Plus

About Fuzy Hamid

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentar:

Post a Comment

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!