March 6, 2011

Its my life..Betulke bos wanita ni menyusahkan..anda ada jawapan??

Ishhh dah lama rasanya dan buka rasa lagi tapi itu lah kebenaran and kenyataannya aku dah lama tak berblogging.  Bukan x de idea tapi terlalu banyak benda yg nak diceritakan tapi aduyaiiii kederat x cukup untuk menitipkan kata2 untuk menceritakan semua kejadian..uhhhhh rasanya memang masa 24 jam tu memang x cukup.  Cuba kira ada cukup ke tidak seperti jadual aku yang sangat padat sekali ni.....
  1. Bangun pagi jam 0530 dan mengeliat2 manja dekat D'Hubby sebelum bangun untuk solat dan memasak untuk anak2, sedia minuman untuk D'Hubby (nasib baik la Cik D'Hubby ni x makan apa2 waktu pagi cukup sekadar segelas susu Anlene dan milo untuk Miya serta Horlicks untuk Kak Cik Iman.  Buat si manja Icha sediakan sebotol susu dan pasang channel 611 sebelum dia bersedia untuk mandi sendiri atau di mandikan, diri sendiri dan bersiap untuk ke pejabat jam 0745 kekadang tu jam 0800 baru masuk kereta dek kerana Icha lambat bersiap.  
  2. Antar Icha ke tadika ambil masa lebih kurang 15mins.
  3. Beli breakfast untuk mak dan abah dan antara beg baju untuk Miya dan KakChik yang perlu dipakai lepas sekolah sambil quick breakfast dengan mak dan abah dah memakan masa sampai 0845. Jumlah jam = 
  4. Masuk pejabat jam selewat2nya 0845 terus sampai jam 1830 tu kalau malas arr
  5. Keluar ofis terus ke rumah mak abah untuk ambil bebudak dan sampai rumah dalam pukul 1900. Sempat lagi tengok cite Indonesia..yang terkini Kejora dan Bintang yang aku dok ternyanyi lagunya tu..Setengah mati..hehehehe
  6. Habis cite jam kurang lebih 1930, mandi, solat Maghrib dan prepare untuk dinner pulak tapi kekadang tu Cik D'Hubby dah siap panas lauk dan makan sendirian jadi selamatlah x payah buat apa2.
  7. Kemas rumah serba sikit, lipat baju kalau Cik D'Hubby x lipat arr dan solat Isyak (kalau x cuti bulanan)
  8. On lappy kurang lebih at 2130 atau selewat2nya 2200 dan sibuk dengan kerja2 pejabat yg x pernah selesai lebih2 lagi bila GM turun KL..asyik dok meeting jer ngan dia dari planning ke strategi ke budget yang menyesakkan minda dan raga...
  9. Berkebun kejap and in between task..heheheh
  10. Seawal2 jam 1230 masuk tidor atau selewat2..jam 0230 terutama bila cuti hujung minggu dok melayan kerja..
Wow dah 19 jam dok berjaga menyiapkan kerja2 berkaitan kerja dan rumahtangga dan hampir x de masa untuk berblogging...huhuhu salah siapa yek?

Warghhhhh...sapa nak bantu ni??? Berbalik pada tugasan di pejabat..alangkah bagusnya bila staff yang sedia ada boleh sama2 berfikir untuk meningkatkan jualan dan juga memberi idea untuk pakej2. Jadi bila banyak jualan gaji pun x payah tunggu sampai 7hb!  Teringat aku bila membaca resume2 candidate dan juga ayat2 bebudak yg datang interview ....I am a very independant person, teamworking type, fast learner..ada betul ker.  Yang pasti mereka bila bila dah dapat kerja tu terserlahlah sifat mereka yg sebenar yg ni blurr dah tu  x fokus lebih2 lagi bila sibuk dgn personal thing diwaktu kerja.  Bila ditanya boleh lupa dan terpinga2 walhal tu la projek terkini yang mereka tengah buat...sedihkan.

Patutkah aku menyalahkan kerja atau mereka sendiri kerana salah memilih kerja?

Dah la aku kena sediakan pelbagai pakej dan mengemaskini kontrak untuk tahun baru 2011 dan program untuk ke Dubai pada 28 April ni...ishhh serabut rasanya..

Buat sesiapa saja yang membaca blog aku ni tolong la jangan jadi hipokrit, kalau x suka dan rasa diri tu bagus sila la cari kerja lain x payah menyusahkan diri dan menyusahkan orang lain.  Kalau anda betul2 bagus pasti berjaya kat tempat lain.

Akhirkata..jujurlah pada pekerjaan dan kalau x suka dengan bos wanita anda sila la cari kerja lain.  Tak usah la menyeksakan diri anda sebab anda sungguh bijak dan bimbang nanti mereka terus merasa disusahkan oleh bos wanita yang memang dikenali sebagai cerewet..Betul ker?  Andai mereka tahu betapa tertekannya tugasan seorang bos wanita...

Tak per nanti kita sambung lagi yek..nak teruskan kerja2 sebab minggu ni minggu yang sungguh sibuk  sekaliiiiiii


female boss cartoons, female boss cartoon, female boss picture, female boss pictures, female boss image, female boss images, female boss illustration, female boss illustrations
Add caption

3 comments:

  1. Kalau sakit hati dengan bos, baca kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak, Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

    Pagi-pagi, sudah mencemuh,
    Si pemandu terus terdiam mengeluh,
    Bos ini jenis yang kecoh,
    Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

    “Ada pelanggan hendak jumpa”,
    Itulah kata si setiausaha,
    Bos enggan, mengantuk katanya,
    Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

    Bos memanggil mesyuarat mengejut,
    Ada pekerja berjalan bak siput,
    Bos pun menengking sampailah semput,
    Para pekerja terkentut-kentut.

    ReplyDelete
  2. ketua or bos wanita walaupun bukan semua tp kebanyakkannya cerewet & kuat membebel berbanding bos lelaki.. Tp ada juga ketua/bos wanita yg di senangi, so senang nak bekerja dengannya.

    AKHIRNYA DARAH KU BERJAYA DI SEDUT

    ReplyDelete
  3. Anonymous...saya suka la pantun ni..betul2 suka.
    TLLS...saya setuju

    ReplyDelete

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!