May 30, 2011

posted 12:26 AM by with 0 comment

Kena tinggal lagi..good news!!??

Uhhh...kena tinggal lagi!!! macam tak biasa kan...apa2 pun kena la juga nak komplen sbb kena buat banyak kerja la bila Mr d'hubby pergi outstation...nasib baik kali ni cuti sekolah jadi x la kot rasa banyak kerja tapi banyak gak!!
Nak sidai baju, nak angkat baju, nak basuh baju (macam ler kena cuci memberus pakai tangan kan..hahahaha) dan yg pasti kena banyak cakapppppp....berleter kat bebudak tu...
huhhh..dasyat sungguh kami ni...Mr d'hubby outstation sebelum aku ke Dubai...aku ke Dubai 10hari dia cuti aku balik pada 7 May then dia pulak ke Kota Kinabalu pada 27May sampai 02 June..kata Mr d'hubby pulak ala u pergi lagi lama..uhuhukkk.
Warghhhh windunyaa kat dia...

Apa2 pun pada 27May tu dapat berita bagus..masa tu Mr d'hubby otw ke BKI...Sales Advisor tu confirm yg loan dah lulusss...skrg tunggu dapat the unit jer lagi dan surat pelepasan dari JPJ...Alhamdulillah..risau pun ada gembira pun ada.
Banyak lagi nak cerita tapi ishhhh too many to tell sampai x terkeluar..kot sebab banyak sangat kerja dah la musim Arab dah sampai...arghhhhh
Read More

May 7, 2011

posted 8:48 AM by with 0 comment

Dubai 2011 Part 4 : Jalan-Jalan di Muscat

Selepas sarapan, kami ke pejabat associate kat bandar Muscat menaiki teksi..ada dua tempat dan kedua2 syarikat ni adalah pesaing hehe.  Di syarikat yang ke2, si Samira dah rancangkan untuk pemandu syarikat bawak kami utk short tour dan at the same time mintak Samira tempah tiket penerbangan ke Dubai..Alhamdulillah sempat jugak kan.  Andai naik bas lagi pun ok jugak sebab dapat tengok pemandangan lagi...tak tahu bila lagi dapat peluang gitu kan tapi kalau boss pulak dia dah serik hehe

1. Masjid Besar Sultan Qaboos.
Memang cantik rekaan dalamannya dan sesiapa pun akan terpesona.  Sejuk dan nyaman walau cuaca diluar tersangat panas

 Boss beriringan dengan pemandu pelancong..me? kena la duduk belakang kan sebab perempuan mana boleh seiringan dengan lelaki yang bukan mahram.







Pemandu pun bawak kami ke Shangri-la Barr Al Jissah yang sangat cantik terletak diatas bukit dan pemandangan sangat cantik dan sempat la SSL dan MRH bergambar tapi sampai hari ni dan rasanya sampai bila2 kot tak dapat gambar tu sebab guna hp MRH..Jadi SSL belanja gambar dari google jer la ya tapi mana tau kot dapat nanti akan SSL post.  Masa pun tak cukup sebab nak kena kejar flight balik ke Dubai

Image result for view from hill of shangrila barr aljissah
Menuju ke pintu masuk Shangri-la
Image result for view from hill of shangrila barr aljissah
pandangan dari atas bukit sewaktu balik dari stop over di Shangrila

Dan akhir sekali ke pekan lama Muscat iaitu Old Muscat..SSL stop pergi beli kopiah Oman yg popular tu dan pemandu pun hantar kami ke airport untuk balik ke Dubai. hehe naik flight kan


selamat tinggal Muscat, semoga perjalanan pulang ke Dubai dipermudahkan..Aamiin

Read More
posted 5:56 AM by with 0 comment

AlFatihah...in loving memory of Nurul Huda Jamaluddin

Entahlah kenapa masa dalam penerbangan hati rasa jangan lah ada berita yang tidak enak...tau mau sebut tapi faham sendiri maksud detik hati..entahlah..but the inbox msg dari Mr Hubby was something very confusing and doubtful masa tiba di Muscat, Oman
    • Confius...
      Nurul Jamal
      Hi guys, I'm Nurul's friend.. I'll be running her account for the time being k? Her death was something big to many of us.. Never would we have thought someone like her would leave us so soon.. Let's all pray for her k? Al-Fatihah..
I then send quick SMS to NJ handphone but not replied so assume that probably was sent from oversea so she wont reply back (answering my own question la tu)

Then got message from loving Mr Hubby that his nephew known as Amet or real name Hidayatul Ashraff telah kembali ke rahmatullah pada hari  2Mei 2011 semasa latihan Wataniah amat mengejutkan..such a healthy and good boy too...mungkin Allah swt lebih menyayanginya dan semoga rohnya ditempatkan bersama orang2 yang beriman..AlFatihah dan takziah buat keluarga mertua serta kedua orang tua Amet (my brother and sister inlaw). Kesian kat D'hubby sebab x dpt menatap kali terakhir anak buah dia sbb aku diperantauan..ku kira Darling hubby mesti menangis sakan dan bersedih sebab aku pun tiada jadi dia stuck x dpt balik..how I wish I was there! Rasa ralat sangat sama macam Darling hubby ralat x dapat mengiringi jenazah..aku pasti!

Exhibition masih berjalan from 02 Mei - 05 Mei dan sharing room with Ema was not a problem with me even she smoke..then on last day of exhibition she got msg that her grandmother passed away (me and Ema went to seberang Naif utk shopping when she got the msg from her hubby then another shocking news for their marriage..AlFatihah buat Mok Ema semoga rohnya ditempatkan bersama orang2 yang beriman.

06Mei..check in Carlton Hotel balik...but the room is not good like I got the day I arrive and when complaint they give me room 1011..bigger room but high up! X per la just for 1 nite then I will go home...miss Darling hubby and kiddos. After setttle in the room..apa lagi online la,..ingat nak webcam but the line is not good..but happy to see them.  Suddenly bro Ross buzz and asking if I knew the news..so I assume its bout NJ..entahla I missed her so much..she is sooo petite..so sincere.  Experience and memory with her when masa kat Balikpapan tu sungguh indah..she is smart and hardworking and really envy her but dia dah dijemput Illahi pada usia 26tahun..Entahlah aku x tau nak express mcm mana bila bro Ross sahkan berita..i want to hug her even I dont have blood ties with her..she is such an adorable girl.  Ralat sebab x sempat nak bagi dia kek and bro Ross ralat sebab dia suka sangat lemon mint my brother tu..  Was told that I can google the news on the accident which I did and found http://pypylamb.blogspot.com/2011/05/al-fatihah.html who happen to be her friend.  Honestly I like her soo much and owe her for the business and personal relationship we have build during Balikpapan trip. Then met her again for paying her comm and we chatted at Georgetown Coffee WWM.  Talked bout her losing weight with green apple..her study like usual..  Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman. 

For sure NURUL HUDA JAMALUDDIN I will never forget u!
Dan aku sendiri menanti waktu untuk terbang pulang ke pangkuan keluarga pada esok hari 07hb Mei jam 0635 dan akan sampai pada 08hb Mei jam 0600 pagi,
Read More

May 6, 2011

posted 6:20 AM by with 0 comment

Dubai 2011 Part 3: Perjalanan darat dari Dubai ke Oman

Memandangkan hari event dah tamat dan seperti dirancang me and boss nak ke Muscat, Oman. Masa kat exhibition hall dah bertanya rakan2 Arab dan as I told and convinced MRH that we should try to take the bus..public transport gitu dan perjalanan cuma 4jam jer dan apa yang keseronokan yang menanti ialah dapat tengok pemandangan yang pasti berbeza kan.

Kami sampai kat stesen bas yang tak macam bus station in terletak di Al Rigga Rd, Diera ni tak macam stesen bas pun dan tiket pulak dijual dekat kedai barangan alat tulis..terasa macam pekan koboi pun ada hehe.  Tiket dah dibeli tapi bas hanya akan bertolak jam 3 petang...jenuh nak tunggu kan

No automatic alt text available.

hurmmm hari Jumaat nak buang masa kat mana kot sebab semua kedai tutup dan MRH pulak bila lapar dia cari nasi adoiii boss ni mmg perut nasi, maklumla orang kampung haha.  Jadi kami pergi makan tengahhari kat kedai terdekat dan niat nak lepak la sampai waktu berlepas...haa hapa korang ingat ni Malaysia ke? Hari Jumaat boleh lepak2...mmg la musafir kan tapi kedai ni nak tutup sbb depa nak pi solat Jumaat walau depa tak cakap tapi kalau sorang2 keluar dari kedai makan dan pekerja2 dok tengok jer kita..tak faham2 kot kiki.  Apalagi kena la bangun dan fikir nak pi mana..so fikir MRH dia kena pi solat Jumaat ler nampaknya..kan bagus gitu kan. Jadi next...cari masjid

Dah sampai masjid..dah macam kambing masuk pekan! Tempat orang kan dan masuk ke bahagian perempuan..dalam masjid kat Dubai ni mmg best la..tapi dok perati yang perempuan2 mai solat ni kebanyakannya tanpa telekung..dengan jeans dan kemeja dan berstokin, pakai abaya yang nampak tak bersih sebab meleret2 kena tanah dan bersolat.  Masa ni memang berasa pelik la kan tapi tu antara dia dengan Allah swt.  Terasa tenang dengar si Imam baca surah2 waktu solat dan sempat juga dengar khutbah dalam bahasa Arab sekejap walau tak faham dan bersiap nak jumpa MRH kat luar masjid. Dari masjid jalan kaki jer ke stesen bus.


Pemandangan cantik berbukit bukauBerhenti di pusat Imigresen Oman.  MRH pun sibuk suruh ambil gambar tetiba pegawai kat situ dengan bahasa isyarat cakap tak boleh.  Sempat la jugak SSL bergambar tapi guna hp MRH...so kira halal la huhu
Image result for immigration building oman
ni pasti gambar curi jugak..sumber google
Kami kena berhenti di pejabat besar Imigresen dan kena keluar untuk isi borang.  Agak mudah walau depa ni tak bertutur bahasa Inggeris tapi sebab tengok SSL bermanis muka dan passport Malaysia. Alhamdulillah tak banyak songeh

Sampai di Imigeresen ni pulak kami kena turun masuk ke dalam bangunan ni untuk daftar, suasana memang lengang kat sini dan rasa relax walau risau gak sebab Pak-Pak Arab ni bukan la friendly sangat tapi kita kena bermanis muka dan bila tengok passport Malaysia diaorang memang membantu tapi macam itik dengan ayam la sebab depa bukan boleh bertutur bahasa Inggeris dengan baik atau mudah untuk kita fahami..
ni gambar curi bangunan Imigresen Oman..sepatutnya tak boleh ambil tapi ni gambar curi2
Gambar-gambar sepanjang perjalanan bila dah sampai ke sempadan Oman, walau cuak sebab dah lama dalam bas tapi untuk simpanan hari tua, gagah juga la ambil gambar dengan hp ni.  Pemandangan yang sangat asing buat SSL atau kita semua.  Banyak mercu tanda yang tak difahami, dah macam kat Indonesia pun ada tapi lain sikit dan kat sini cantik!





Akhirnya sampai juga dalam jam 9malam..lenguh badan2..kebas punggung jugak dan yang paling tak tahan dengar pot pet MRH cakap kata 4 jam ni dekat 8 jam ni..esok kita balik naik flight hehe

penginapan kami disni

view dari bilik..menarik sungguh pemandangan yang sememangnya berlainan dari Dubai dan yang pasti kat negara sendiri


dah mengantuk..kita sambung lagi ya

Read More

May 4, 2011

posted 3:23 AM by with 0 comment

Dubai 2011 Part 2: Buyer and Seller at Arabian Travel Mart

Yeah...got all prepared for the exhibitino, selling Malaysia to the world! Its been a great honor to promote Malaysia and being under Tourism Malaysia to ensure the world come to Malaysia

Image result for 2006 Arabian Travel Market logo

setting appointment, meeting buyer and seller, our products, our packages really makes my hands full and meeting these lovely friends makes me much happier




 At Dubai Mall, only for sightseeing coz the items here are soooo expensive, there are lots of itme but too tired to wall and search for items that I look just that I so wow looking at the Arabs who I see only come out during night time in all expensive shopping comples


eating Baskin Robbins is so mouth watering but you cant take every day unless you are super rich ;D

having kebab for dinner, its cheap and awesome

Its been a tiring day and week but fellow Malaysian when coming to Dubai what they do will be shopping and should know that when I travel alone..I really enjoy the day and night...well alone rite!
Read More

May 3, 2011

posted 8:41 AM by with 0 comment

Dubai 2011 Part 1: Kembali ke Dubai

Buat kali ke 3, destinasi yang dah macam kampung sendiri, Dubai!

Setelah berhempas pulas menyiapkan kontrak hotel, pakej-pakej sampai nak terkeluar otak dengan costing, dengan nak siapkan macam-macam la.  Bila dah sah dengan Tourism Malaysia kena la pulak masukkan sedikit sebanyak nota untuk buat temujanji online..memang tak cukup tangan rasanya..masa pun seakan cemburu..aduhhh

Syukur berjaya siapkan contract jugak dan yang pasti kena la pergi sebab siapa lagi yang nak berbincang dengan pak arab ni...boss memang tak la..apa yg dia tau? hihi

Ni la rupa tag untuk tahun ni. Pertama kali sebagai exhibitor dan pertama kali jugak TDK mengambil peluang untuk mengenalkan diri pada mata dunia cewahh sebenarnya pada warga Asia Barat dan secara tak langsung pada lain-lain negara jugak.

Selamat datang ke lapangan terbang Antarabangsa Dubai 

Banyak jugak kereta kat jalanraya Dubai ni

Ni satu kemestian kalau tak macam mana nak berhubung dengan the love ones! 

oppsss..gambor sendiri tu kat depan bilik hotel

Wajah pekan Deira dari tingkap bilik, masih sunyi sebab masih awal lagi

tu la rumah-rumah orang2 biasa kat Dubai ni

ok..nanti kita sambung lagiii ;D


Read More