08/01/2013 - 09/01/2013 - umifuzy™dotcom

August 20, 2013

Masak Asam Ikan Kembung Rebus

12:15 AM 0
Masak Asam Ikan Kembung Rebus
Teringat dulu masa kecik hingga muda remaja hehe mak SSL rajin beli ikan kembung rebus kat Pasar Chow Kit yang kalau penjual ikan tu bangsa Cina jer..tu dulu tapi sejak SSL dah kahwin dan kenal pergi Pasar Keramat memang dah tak jejak Pasar Chow Kit sebab d'hubby tak leh terima membeli dalam suasana kat Chow Kit tu..pergi bulan puasa beberapa tahun lalu pergi Chow Kit untuk beli ulam-ulaman buat nasi ulam dan sesambil tu ajak la dia beli ikan...hadoiiii langsung dia tak nak beli walau harga tu agak murah.  So we end up pergi ke Pasar Keramat yg lebih dia rasa selesa. Even kat Pasar Tani Tmn Melawati pun dia tak nak sbb banyak lalat...hadoi dan hadoiii.  Orang perempuan ni kalau pergi Pasar Tani Tmn Melawati ni mmg suka bukan sebab beli ikan tp macam2 juadah ada..hahaha.  

sorry la ek sbb banyak pulak story mory perihal belanja pasar ni kan...mmg cam ni la SSL in-person yang acah2 pemalu..◔◡◔

ni masakan favorite kami adik beradik dan saling berebut sampai la ni kalau balik rumah mak tengok kat dapur ada lauk ni..hehe

Bahan utama:
4 ekor ikan kembung yang dah siapa disiang dan direbus

Bahan untuk dikisar : 10 batang cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
1 cawan air asam jawa pekat
1 cawan air


Bahan hiasan:
3 biji tomato - dibelah 5
1 biji bawang besar - dipotong bulat
5 biji cili api - tambahan kalau suka
1 biji cili merah - tambahan kalau suka

Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-
  • Ikan kembung rebus digoreng garing tapi jangan hangit tau dan letak dalam pinggan
  • Dengan minyak goreng ikan tu, kita tumis bahan2 yang dikisar tu. Kacau jangan sampai hangit, bila dah nampak dah masak, masukkan air asam jawa dan air sambil kacau dengan api perlahan.  Kacau lagi hingga kuah menjadi sedikit pekat, masukkan ikan dan biar sampai mengelegak.
  • Masukkan tomato, bawang merah dan kalau suka masukkan cili api dan cili merah dan renih dalam 5 minit.  Tutup api dan tambah garam ikut citarasa.
Selamat mencuba



Instagram

Disclaimer

The articles in this www.umifuzy.com are mostly written as a personal reminder for myself, family and whoever surrounding my life plus for whoever enjoy reading my writing that is a credit and blessing for me.

All the write up intended for easy reading plus perhaps will give inspiration, advise and tips for all readers. Mostly all the articles posted solely comes from my own perspective, experience and surroundings thus those posting does not portraying any particular issues and it is subject to change too. I am not responsible for any misinterpretations by anyone reading any of the articles and comments by from it.

Please do not copy any of the articles or images in this blog without permission (please have courtesy to ask before you do so ok.
XOXO Umi Fuzy