Skip to content




July 31, 2015

posted 1:48 PM by with 0 comment

Kejadian di KL Sentral untuk kes FINAS ^_^

ni kejadian terjadi bila kena pi ke pejabat MAS kat KL Sentral untuk issue tiket group FINAS nak ke Sarawak.  Dek sebab ada issue tak selesai so kami pun jalan-jalan cuci mata dan isi perut.  Dh lagi pun masuk waktu makan kannn.

Sebelum tu dah usha dan ternampak gerai mee tarik warisan asli dan dah semat dihati keke nak la makan kan.

Memang sedap dan lazat, tak terkata bila dapat makan dengan rasa mee yang sangat lain dan boleh dibagi 10/10 dan air teh dia yang terbaik.  

Sesiapa yang kat KL Sentral ni kena cuba ok.   


nampak tak dia tarik mee tu...awesome kan

Bismillahhirohmanirohhim...jemput makan semua hehe

Beef mee dgn mee yang lazat...perghhhh


menu dia yg simple tp rasanya terangkat
sedap sungguh air teh diaorg

Read More

July 23, 2015

posted 10:31 PM by with 0 comment

CERITERA DARI HOLLYWOOD..DEPA NI MUSLIM EH??

hurmm...hari tu waktu dok google terbaca pulak pasai celebrity Hollywood yang beragama Islam..just nak share jer.  Tak dak yang hebat atau istimewa pun depa pada pengamatan cheq macam Zayn Malik, Mike Tyson, Janet Jackson tp yang agak surprise bila dikatakan penyanyi Akon tu Muslim..semoga depa ni mendapat hidayah dan menjadi Muslim yang sebenar-benar Muslim kan...

ni copy paste terus menerus ni tauu...jangan marah naaa

Eid al-Fitr 2015: Zayn Malik and other Muslim celebrities who will mark the end of Ramadan






Janet Jackson
Janet Jackson converted to Islam after marriage
Millions of Muslims from around the world are preparing to celebrate Eid al-Fitr, the official end of Ramadan, the Islamic holy month of fasting.
Depending on the sighting of the new moon, the occasion known as the 'festival of the breaking of the fast' in Arabic will take place on or around 17 July.
After 30 days of not eating or drinking from sunrise to sundown, as well as refraining from sexual intercourse, smoking and profanity in a bid to become closer to Allah, specific prayers are performed at mosques before families and friends host gatherings and feasts.
Ahead of the big day, IBTImes UK looks at some notable celebrities joining the festivities.
Zayn Malik
Former One Direction star Zayn Malik is Muslim. As a result of being 1/5 of one of the biggest groups in the world, the 22 year old has faced fierce scrutiny and often been forced to defend his lifestyle choices.
He previously spoke about the racist abuse he receives on Twitter, telling the Mirror in an interview: "Nasty things were said like I'm a terrorist. How can you justify that?
"I believe that your religion should be between you and whoever your belief is in."





Zayn Malik
Zayn Malik quit one Direction in March

Ellen Burstyn
American actress Ellen Burstyn was raised Catholic but later adopted the faith of a Sufi, saying that she is a "spirit opening to the truth that lives in all of these religions".





Ellen Burstyn
American actress Ellen Burstyn

Janet Jackson
Janet Jackson is reportedly now a Islam convert following her marriage to husband Wissam Al Mana in 2013.





Janet Jackson and husband Wissam Al Mana
Janet Jackson and Wissam Al Mana.

Jemima Khan
Vanity Fair editor-at-large Jemima Khan, who became a Muslim a few months after she married Pakistani cricketer and philanthropist Imran Khan in 1995, completed Hajj in 2007 following their divorce.





Jemima Khan
Jemima Khan and her former husband Imran Khan

Akon
The rapper Akon, whose full name is Aliaune Damala Akon Thiam, was born in St. Louis, Missouri but spent most of his early life in Africa. Whilst he was growing up, he actively practised Islam. He mentions the Muslim God, Allah, in his single Senegal, named after the country in which he was raised.





Akon
Akon

Amal Clooney
The human rights lawyer, who married actor George Clooney, comes from a Muslim background and according to some reports is still a Muslim herself. Her father is a Druze, an offshoot of Islam, and her mother is a Sunni Muslim.





golden globes 2015
George and Amal Clooney at the Golden Globe Awards 2015

Mike Tyson
Mike Tyson is thought to have converted to Islam during his time in prison. He completed the holy pilgrimage to Mecca in July 2010. During his trip he shared this picture of himself in front of the Holy Ka'aba.





Mike Tyson
Former boxing champ Mike Tyson

Read More
posted 10:31 PM by with 0 comment

CERITERA DARI HOLLYWOOD..DEPA NI MUSLIM EH??

hurmm...hari tu waktu dok google terbaca pulak pasai celebrity Hollywood yang beragama Islam..just nak share jer.  Tak dak yang hebat atau istimewa pun depa pada pengamatan cheq macam Zayn Malik, Mike Tyson, Janet Jackson tp yang agak surprise bila dikatakan penyanyi Akon tu Muslim..semoga depa ni mendapat hidayah dan menjadi Muslim yang sebenar-benar Muslim kan...

ni copy paste terus menerus ni tauu...jangan marah naaa

Eid al-Fitr 2015: Zayn Malik and other Muslim celebrities who will mark the end of Ramadan





Janet Jackson
Janet Jackson converted to Islam after marriage
Millions of Muslims from around the world are preparing to celebrate Eid al-Fitr, the official end of Ramadan, the Islamic holy month of fasting.
Depending on the sighting of the new moon, the occasion known as the 'festival of the breaking of the fast' in Arabic will take place on or around 17 July.
After 30 days of not eating or drinking from sunrise to sundown, as well as refraining from sexual intercourse, smoking and profanity in a bid to become closer to Allah, specific prayers are performed at mosques before families and friends host gatherings and feasts.
Ahead of the big day, IBTImes UK looks at some notable celebrities joining the festivities.
Zayn Malik
Former One Direction star Zayn Malik is Muslim. As a result of being 1/5 of one of the biggest groups in the world, the 22 year old has faced fierce scrutiny and often been forced to defend his lifestyle choices.
He previously spoke about the racist abuse he receives on Twitter, telling the Mirror in an interview: "Nasty things were said like I'm a terrorist. How can you justify that?
"I believe that your religion should be between you and whoever your belief is in."




Zayn Malik
Zayn Malik quit one Direction in March

Ellen Burstyn
American actress Ellen Burstyn was raised Catholic but later adopted the faith of a Sufi, saying that she is a "spirit opening to the truth that lives in all of these religions".




Ellen Burstyn
American actress Ellen Burstyn

Janet Jackson
Janet Jackson is reportedly now a Islam convert following her marriage to husband Wissam Al Mana in 2013.




Janet Jackson and husband Wissam Al Mana
Janet Jackson and Wissam Al Mana.

Jemima Khan
Vanity Fair editor-at-large Jemima Khan, who became a Muslim a few months after she married Pakistani cricketer and philanthropist Imran Khan in 1995, completed Hajj in 2007 following their divorce.




Jemima Khan
Jemima Khan and her former husband Imran Khan

Akon
The rapper Akon, whose full name is Aliaune Damala Akon Thiam, was born in St. Louis, Missouri but spent most of his early life in Africa. Whilst he was growing up, he actively practised Islam. He mentions the Muslim God, Allah, in his single Senegal, named after the country in which he was raised.




Akon
Akon

Amal Clooney
The human rights lawyer, who married actor George Clooney, comes from a Muslim background and according to some reports is still a Muslim herself. Her father is a Druze, an offshoot of Islam, and her mother is a Sunni Muslim.




golden globes 2015
George and Amal Clooney at the Golden Globe Awards 2015

Mike Tyson
Mike Tyson is thought to have converted to Islam during his time in prison. He completed the holy pilgrimage to Mecca in July 2010. During his trip he shared this picture of himself in front of the Holy Ka'aba.




Mike Tyson
Former boxing champ Mike Tyson

Read More
posted 12:00 PM by with 0 comment

Sambal udang dan petai belalang

Yeahh...hari ni nak post pasai antara masakan utk hidangan anak2 dan d'hubby yg masih bercutiii..ni yang paling favorite yg lelain mcm ikan goreng, sayur lemak tu tak payah la post  kan...SSL pasti ramai yang tak pernah makan atau tak tahu pasal petai belalang ni.  Sememangnya SSL tak makan petai tapi petai belalang ni mmg tak boleh tak makan..tapi tak ler byk keke

Meh SSL share resepi mudah ni






Bahan-bahan:
Petai belalang yang telah dikopek dari kulit
300gm udang yang dikopek kulit
Asam keping
1 cawan air
Garam secukup rasa
Gula

Bahan untuk dikisar
15 tangkai cili kering
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan

Cara membuatnya:

  • Tumis bahan yang dikisar hingga pecah minyak
  • Masukkan petai dan air dan dimasak dengan api sederhana
  • Masukkan udang dan asam keping, dan biar hingga menggelegak
  • Balik-balikkan udang supaya masuk dengan sempurna dan tutup api
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa
Dah boleh la dihidang dengan nasi panas...yummy

Image result for yummy



Kat bawah ni gambar dari cik google sebab SSL tak sempat nak snap pic dari pokok dan waktu petai diperisi..hehe


khasiat Buah petai Belalang 1

khasiat Buah petai Belalang 2

Rupanya petai belalang ni ada khasiat yang SSL pasti tak ramai yang tahu kan..nak tau lebih lanjut sila layari khasiat herba - petai belalang..memang menarik info kat situ

Daun
Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.
Akar (kulit akar)
Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.
Khasiat Petai Belalang
Petai belalang kecil buahnya dan boleh di dapati di kawasan kampung.
Khusus bagi mereka yang nak merawat masalah buah pinggang, caranya ialah dengan mengeringkan sejumlah petai belalang. Setelah itu masukkanlah petai-petai yang telah dijemur kering itu ke dalam air panas. Minumlah ia setelah membiarkan seketika. Sangat mujarab. Bagi sesiapa yang ada masalah buah pinggang tu, bolehlah cuba. Setelah beberapa kali meminumnya, boleh jumpa doktor untuk diperiksa. Insya-Allah ada perubahan.

Read More

July 18, 2015

posted 10:17 PM by with 0 comment

Syawal 1436 : Raya pertama dengan mak dan abah di Kuala Lumpur

Assalammualaikum wbt.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat semua kenalan.  
Tahun ni kami sekeluarga bertema warna ungu..kalau tengok gambar nampak tak sama sbb bukan beli kain dan tempah tp beli kat kedai je. Maklumla tailor SSL dah pergi menemui penciptaNya so kenalah cari tailor lain atau lebih mudah beli jer online ke butik ke kedai ke kann.

Tahun ni jugak raya beraya kat Kuala Lumpur dan kemudian baru balik ke Kedah (serupa macam tak raya kat KL kan) hehe

Foto keluarga 

Bila dhubby balik jer dari solat sunat Aidil Fitri terus ambil port utk bergambar firstly dengan the girls la kan

 hahaha...acara bebas gitu.  Maafkan aksi si Ummi yang over tu


Bila raya pertama ni kata2 dah kurang sebab perut penuh dengan makanan..ketupat palas la, gulai daging, lemang, ketupat jawi, rendang daging, rendang ayam, kuah kacang, nasi impit..tu belum lagi dgn tose, nasi minyak, nasi beriyani, nasi lemak, mee kari, bihun sup...penuh meja kan dan penuh perut jugak.  Tahun ni raya kat KL dulu yeahhhh pastu baru balik Kedah


bergambar dengan mak dan abah serta Kak Lang dan menantu serta cucu, Kak Ndak dan anak bongsunya dan adik ipar dengan anak2 lelaki yang hensem tu
Read More

July 17, 2015

posted 1:25 AM by with 0 comment

SELAMAT TINGGAL RAMADAN...MELANGKAH KE SYAWAL 1436

Dalam dok mengemas baju dalam almari...sempat pulak menyelak buku simpanan kad2 raya dan kad2 lain la selain kad undangan kawin teman2..kad valentine (masa zaman jahiliah tu..kiki) dan bila menyelak sekeping demi sekeping harus saja terkenang kan...hahaha. Agak2nyer la kan apa khabar orang kat sana..entah hidup..entah sihat..entah bahagia..entah macam2 entah kan tp yang pasti I am happy dan bersyukur dengan apa yang ada and life must go on!

Melayan kenangan sat!..hahha
antara kad yang masih dalam simpanan...antara yang special kad siap dilukis pix cheq la pemberian d'hubby...sweet kannnn kao hadoo,,haha
sob..sob sedih meninggalkan Ramadan kali ni berbeza sekali..mana taknya kali ni Ramadan terasa sungguh singkat rasa macam tak cukup nak beramah mesra dengan Ramadan. Semoga diketemukan lagi dengan Ramadan di tahun depan Insya Allah ;)


SALAM AIDIL FITRI DARI SSL BUAT SEMUA UMAT ISLAM SELURUH DUNIA..
Read More

July 5, 2015

posted 11:20 AM by with 0 comment

RAMADAN 18 : KENA TINGGAL LAGIKK..

ish..ish..ishhhh kena tinggal lagik kan..kali ni D'hubby nak ke Terengganu.  Hari Jumaat lepas the LeyRas berbuka kat rumah mak sebab D'hubby kena shooting Majlis berbuka puasa kat Istana Negara dan bagitau nk ke dapat call sheet utk ke Terengganu hurmm dlm hati fikir adoiii ingatkan Ramadan kali ni dia stay tak kena  outstation rupenya warghhh...hehe mcm tak biasa pulak dohh..


Apa2 pun nk share kemanakah lalink D'hubby tu ni pi naaa dan seperti biasa kerja dia mmg cam best jer walau tuan yg kena kerja tu rasa tak best sbb penat kiki mana ada kerja tak penat kan..

Seperti biasa jugak saya tak pernah tanya ada event apa..untuk apa dan D'hubby sendiri akan cakap buat apa dan most of time tak la cite lebih2 (sadis dak dapat hubby mcm tu..we trust each other okay ;D InsyaAllah). Dan bila semalam kat tv tayang pasal Sekolah Imtiaz di Terengganu, dia pun cakap nak kesana oooooo okiess

Berbalik pasai lokasi dia nak pi ni kann... rasa kagum sungguh menonton anak2 kat sana  boleh membaca AlQuran macam anak2 "kita" menghafal lagu .bila disoal wartawan pun petah berkata2 menunjukkan mereka ni bijak agama dan ilmiah jugak dan kat sana pun ada 3rd language antaranya French... teruja berkali2 nii

kot2 sape2 nak antar anak bolehla layari laman sesawang http://myimtiaz.com.my/v5/ school of excellence gitu..antara 10 sekolah terbaik dalam SPM 2014! Tahniah

Ada 7 lokasi Sekolah IMTIAZ ni untuk dipilih..Besut, Kuala Berang, Dungun, K Terengganu, Kemaman, Setiu, K Nerus..haa apalagi ibu2 dan bapa2 sekelian cuba la..Apa2 pun

20150702211102-2

Buat D'hubby semoga selamat sampai dan selamat kembali..and weekend ni kita last shoppingg...yehooooo

Selamat berpuasa dan berbuka puasa!






Read More