Resepi | Asam Rebus Batang Keladi - umifuzy™dotcom

March 12, 2016

Resepi | Asam Rebus Batang Keladi

Memang ramai orang yang pandai dan suka buat asam pedas keladi tapi bagi SSL asam pedas batang keladi yang selalu SSL rasa kat kedai tak sama dengan dengan yang mak dan MIL buat.  They are my special people in my life.  In remembrance to them SSL sharekan resepi mak dan late MIL dalam 1 masakan yang mmg favourite the girls especially my applepie Iesha.  Mak SSL masak dengan jintan macam dia masak kuah laksa dan MIL masak dengan memasukkan isi ikan kembung yang direbus.

Jom check it out !


Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan kembung
  • seikat batang keladi (dibasuh, dipotong dalam 2 inci atau terpulang)
  • 1 batang serai (diketuk)
  • sedikit daun kesum
  • garam, gula, aji-no-moto
  • asam keping
Bahan untuk ditumbuk:
  • 3 ulas bawang merah, 
  • 2 ulas bawang putih, 
  • 1tsp jintan manis, 
  • 1tsp jintan manis, 
  • 1/2tsp lada hitam, 
  • 8-10 biji cili kering, 
  • 5 biji cili api
Cara-caranya :
  • Rebus ikan kembung, bila dah masak, keluarkan dari periuk dan letak dalam pinggan.  Kalau dah sejuk kita perisi macam kita nak buat laksa ya
  • Dalam periuk yang lain masukkan asam keping dan batang keladi rebus sampai lembut. Toskan
  • Masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi dengan sedikit air, daun kesum, asam keping, renih dalam 5 minit, masukkan ikan kembung rebus yang telah diperisi dan ditumbuk dan masukkan batang keladi serta ubi keladi tu.  Masak dalam 10 min dan bila dah mendidih tutup api.  Jangan lupa letak garam dan sedikit gula dan aji-no-moto (kalau tak bubuh pun x apa) sebagai bahan perasa.
Yeahh...dah siap untuk dihidang. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!

Instagram

Disclaimer

The articles in this www.umifuzy.com are mostly written as a personal reminder for myself, family and whoever surrounding my life plus for whoever enjoy reading my writing that is a credit and blessing for me.

All the write up intended for easy reading plus perhaps will give inspiration, advise and tips for all readers. Mostly all the articles posted solely comes from my own perspective, experience and surroundings thus those posting does not portraying any particular issues and it is subject to change too. I am not responsible for any misinterpretations by anyone reading any of the articles and comments by from it.

Please do not copy any of the articles or images in this blog without permission (please have courtesy to ask before you do so ok.
XOXO Umi Fuzy