September 30, 2016

posted 8:49 PM by with 0 comment

Surah Al Ikhlas..jadikan amalan seharian

Assalammualaikum...

DAHSYATNYA SURAH AL-IKHLAS...

Rasulullah SAW pada suatu ketika bersabda, ”Demi Allah yang jiwa ku didalam genggaman-Nya, sesungguhnya :

QUL HUWALLAHU AHAD  itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s,
ALLAHHUS SOMAD itu tertulis disayap malaikat Mikail a.s,
LAMYALID WALAM YUULAD tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s,
WALAM YAKULLAHU KUFUWAN AHAD tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s".



Berkata Ibnu Abbas r.a. bahwa Rasulullah SAW telah bersabda,"Ketika aku isra’ ke langit, aku melihat Arasy di atas 360,000 pilar dan jarak jauh antara satu pilar ke satu pilar yang lain ialah 300,000 tahun perjalanan.
Pada tiap-tiap pilar itu terdapat padang pasir yang jumlahnya 12,000, dan luasnya setiap satu padang itu seluas dari timur hingga ke barat.
Pada setiap padang itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surat Al-Ikhlas.
Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka,”Wahai Tuhan kami, sesungguhnya
pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah Al-Ikhlas baik lelaki mau pun perempuan". Riwayat Anas bin Malik juga merakam kisah berkaitan surah Al-Ikhlas.
Suatu ketika 70.000 malaikat diutus datang kepada seorang sahabat di Madinah yang meninggal. Kedatangan para malaikat itu hingga meredupkan cahaya matahari. 70,000 malaikat itu diutus hanya kerana arwah sering membaca surah ini. Anas bin Malik yang saat itu bersama Nabi Muhammad SAW di Tabuk merasakan cahaya matahari redup tidak seperti biasanya dan malaikat Jibril datang kepada Nabi untuk memberitakan kejadian yang sedang terjadi di Madinah.

Rasulullah S.A.W bersabda, "Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka tubuhnya tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga". (HR Qurthuby).
SubhanAllah.... 

Semoga kita dapat mengamalkannya setiap waktu. 

Saudaraku..
TOLONG SAMPAIKAN. 

Sabda Rasulullah SAW,
"Siapa yang menyampaikan satu ilmu dan orang membaca serta mengamalkannya, maka dia akan turut beroleh pahala walaupun sudah tiada...aamin...
Read More
posted 6:30 PM by with 0 comment

Jom ke Krabi bersama TDK Travel & Tours


Amboi Noor siap antar reminder lagi pasal event TAT untuk sektor Krabi ni...yang best pasal Krabi ni mmg senang nak cari makanan HALAL dan 50% penduduk Krabi beragama Islam.

so sekali lagi SSL pergi ke jemputan Thailand Tourism kat KL International Hotel pada 27 September 2016 hari Selasa hari tu..dan kali ni seller yang datang tu ada muka2 baru dan yang best pulak SSL dapat contact direct dengan few hotel...dan disamping mengemaskini senarai hotel dan apa yang terkini..

Kalau sesiapa nak pakej percutian pastikan guna travel agent yang berlesen dan  jangan lupa like FB TDK Travel tu > Percutian Murah TDK Travel dan lawat blog >> TDK Travel & Tours Sdn Bhd tu..ada telefon je kat 03-4149 1790 / 2790 atau email ke tdktravel@hotmail.com.

Bila bercakap pasal percutian ni pastikan kalau membeli pakej atau penginapan pastikan dibeli dari agensi pelancongan yang berdaftar dan sah ya, bukan apa takut kena tipu dan kesian kat travel agent yang sedia ada ni..nak bayar lesen tu lesen ni, sewa lagi alih2 korang beli kat entah siapa2 tah, pastu kena tipu..yang sah kita tak gunakan..siapa yang rugi..apa2 pun kena la bijak ya

SSL dapat duduk semeja waktu makan bersama blogger Maria dari ruggedmom.com, first time TAT jemput blogger..ehh atau mmg SSL tak perasan sbb kalau dah jumpa kekawan dalam industri dan jumpa agent2 yg kita jumpa bila ada meetup mcm ni kan mmg tak perasan bagai la hehehe
para seller dari Krabi dan TAT team bergambar untuk kenangan..kenangan sangat la..hehehe event gi setahun ada few times tuu..
surprised! jumpa Zizie, teman sepejabat kat office sanun...happy sangat dpt jumpa..

selfie jap dgn Che Nor ni..pot pet pot pet dia tu..hehe

Lunch..nampak dak mushroom tu..heheehe
 Lepas kenyang dengan makan..kita bergamborrr dan lepas bergambar...balik la ke ofis
Wani, Che Nor and me...Wani ni depa dok kata my kembar..kot senyum tu nampak sama la kot...yg pasti aii gemuksss dan tu adik kembar mmg comeyyy

bergambor lagi..kali ni kena sorok diri yg dh gemuks tu kan heheh

me and Lewis Ramsey...long time friend sejak dalam hospitality industry ni...good and great friend!

orang kuat Tourism Thailand Cik Noor yg berdiri kiri sekali. Dan ni semua ada para antara player dalam travel industry di Malaysia
Terima kasih daun keladi, next event jangan lupa jemput lagi!
Amazing Thailand!

Image result for amazing thailand
Read More
posted 11:19 AM by with 0 comment

Contest #ChurpMYWIN Go Natural With St. Ives

Ok guys...ChurpChurp is menganjurkan contest with St Ives Go Natural.  Terpanggil untuk sertai peraduan ni, puas la SSL cari beauty secret SSL yg banyak tp dek sebab kesibukkan kerja...sempat ni jer la..menang kalah tu tolak tepi...janji kita enjoyyy

Jom tengok apa yang SSL guna masa time sekolah dulu..tu yg kulit SSL putih mulus gitu..wakakaka


 Putih telur dicampur dengan bedak sejuk yang diolah dengan lidah buaya, menyejukkan dan menegangkan kulit muka dan membuat kulit terasa licin dan segar

sejuk la...best rasa kata cik applepie ni..oO

 cik applepie jadi model jap..suka betul cik applepie dengan adunan kecantikan tradisi yg Ummi dia dah guna sejak dibangku sekolah lagi nii.


ni pencuci St Ives favorite SSL...sbb mmg SSL suka makan aprikot jugak haha tp SSL suka guna ni untuk memutihkan kulit dan mengecilkan pori-pori dan SSL guna sebelum guna bedak muka tu dan tidurr..

St Ives ni menggunakan 100% bahan asli yang pasti akan mengembalikkan kesegaran dimuka kita dan keseluruhan badan dengan produk-produk yg lain dan untuk memastikan kita terasa nyaman dan selesa.

Kot2 la SSL boleh menang kan...kann.  Sangat mudah peraduan ni tp yg tak mudah sbb masa...dah SSL ni super busy tah apa-apa tak tau la

See below the prizes...its super awesome! I wann win!!!!


  • 1st Prize: A pair of tickets for 3D2N to Bali Holiday (Flight & Accommodation provided)
  • 2nd Prize: A pair of tickets for 2D1N Staycation in a Malaysia resort (Accommodation)
  • 3 x Consolation Prizes: Spa Vouchers.

Let's get to know these St Ives product especially for face care ok


Fresh Skin Apricot Scrub 

Brighten up. Your face comes first, and when it looks great, you do too. From America’s #1 scrub brand, this award winning scrub uses a 100% Natural Exfoliants and deep cleans, instantly leaving skin smooth and glowing.

Product  Benefits

- 100% Natural Exfoliants
- Paraben Free
- Oil Free
- 2% salicylic acid 
- Dermatologist Tested 
- Hypoallergenic

Key Ingredients
Apricot, Corn Kernel Meal, Walnut

Blackhead Clearing Green Tea Scrub
From America's #1 Scrub brand, this scrub with 100% Naturally Derived exfoliants and skin-soothing green tea gently fights blemishes and reduces redness & irritation caused by acne. The result is clear and calm skin
Product  Benefits
- 100% Naturally Derived Exfoliants
- Paraben Free
- Oil Free
- Dermatologist Tested 

Key Ingredients
Green Tea, Olive Oil and Olive Leaf Extract, Silica (sand)

Bright Pink Lemon And Mandarin Orange Scrub


Product  Benefits
- 100% natural exfoliants 
- Sulfate-free
- Oil-free
- Hypoallergenic 
- Dermatologist tested
- Non-comedogenic

WhatsApp Image 2016-08-24 at 10.31.38 AM


Exfoliation is essential to anyone’s skincare regimen, yet often the most hyped over-the-counter scrubs are costly and anything but chemical-free. You don’t need fancy or pricey products for smoother, prettier skin, instead, try St. Ives facial scrub. The 100% natural formulas you need in just one bottle.
natural-beauty-mask
Do you guys know that St. Ives uses 100% natural moisturizers and exfoliants in all of their products? As much as you understand that natural products are important to your skin, St. Ives contains the same high quality natural elements to nourish your body with, bringing your dull skin to life.
Check out their products, they are not only all natural; they are cost effective. Most importantly, it’ll make you feel revived, leaving you a tingly clean skin as a refreshing result!

Go Natural with St. Ives: Becoming one with nature has never been this luxurious!
untitled-2-of-7-e1399322917437
organic-beauty-talk-best-natural-face-masks
Stand a chance to win yourself a pair of tickets to Bali or a 2 days 1-night staycation in Malaysia resort! So what are you waiting for? Join the contest now! The most creative post will walk away with attractive prizes from St. Ives.

Be it oats, honey, berries or apple cider! Grab those natural ingredients to be in your photos and be as creative as you can!
The prizes for the GoNaturalWithStIves contest are as below:
  • 1st Prize: A pair of tickets for 3D2N to Bali Holiday (Flight & Accommodation provided)
  • 2nd Prize: A pair of tickets for 2D1N Staycation in a Malaysia resort (Accommodation)
  • 3 x Consolation Prizes: Spa Vouchers.
Here’s how you can win these amazing prizes:
  1. Post a photo of your DIY natural beauty remedy in Instagram (make sure your profile is set to ‘Public’)
  2. Share why your natural beauty remedy makes you happy in your caption. (Eg. Cost effective, Old family secret, etc.)
  3. Your entries must feature St. Ives scrub products.
  4. You MUST include the hashtag #StIvesMy #GoNaturalWithStIves and #ChurpMYWIN
  5. Lastly, remember to fill in the form below to submit your entry! You may submit as many unique entries as you like.
Tips: Make sure your entries are creative and don’t forget to hashtag!

TERMS AND CONDITIONS:
  1. This contest is open to the public (Must be a Malaysian citizen).
  2. To participate, post your picture to your own Instagram account with the required hashtag of #StIvesMy #GoNaturalWithStIves and #ChurpMYWIN are accepted and eligible for participation.
  3. Protected Instagram profiles with updates that are not traceable by ChurpChurp will not be accepted as participation to the contest.
  4. Contest period will run from 1st September (Thursday) till 30rd September 2016 (Friday), and the contest ends at 12.00 PM.
  5. Contest winners will be notified via email on 14th October 2016. Contest winners are required to collect their prize at ChurpChurp’s office.
  6. Judges’ decisions are final and not disputable.
  7. Prizes cannot be exchange for cash.
  8. ChurpChurp reserves the right to amend the Terms and Conditions without prior notice.
  9. Finally, remember to fill in the form below to submit your entry! You may submit as many unique entries as you like.

Read More

September 29, 2016

posted 8:50 AM by with 0 comment

Acah-acah handphone sehebat Huwei P9

Lokasi : Belakang rumah jer







Read More

September 28, 2016

posted 4:24 AM by with 0 comment

Ada pulak bahasa orang bisnes...

Bila tengok screenshot dari agen Nurraysa ni nak gelak pun ada..tp tu la kan manusia ni ada bermacam2..ada yg bijak...ada kurang bijak dan ada jugak terlampau bijak.

Tak tahu pulak ada bahasa org bisnes ≧0≦ye la kita ni bukan org bisnes mungkin sbb tu tak tahu kot kan?  Bagi SSL la walau bahasa Suhaila Nurraysa ni kurang tepat tp masih beradab sebab awal2 lagi membalas mesej dengan doa utk orang yang berminat dengan product dia tu...

Dulu kan SSL bekerja sebagai setiausaha dan akan panggil org yg kita tak kenal atau pelanggan sebagai cik, puan, saudari atau encik, tuan atau saudara sebagai menghormati melainkan dia bahasakan diri dia sebagai kakak dan sebaliknya atau kalau dah kenal kita bolehlah panggil awak tapi perkataan awak tu masih beradab.

Entah kenapa pulak la cik seorang tu meroyan pasal bahasa org bisnes bagai. Mengeletis urat perut den sekejap.  Mungkin 'bakal pelanggan tak jadi tu' seorang yg lebih berusia tu ler sebabnya boleh tulis camgitu ka2 Apa2 pun bila baca sampai habis mmg SSL tabik kat Suhaila Nurraysa KL ni sebab masih cool dan tenang..gitu la orang bisnes o(Ο‰)o 

Alahaiiiii 




Sesiapa yang dok kat Setapak atau berdekatan tu yang berminat dengan product Nurraysa tu bolehlah add dia...macam minat jer mcm suka jer ngeeee
Read More

September 25, 2016

posted 7:11 AM by with 2 comments

Halal kah gaji kita kalau...

Pernah tak sesiapa bayangkan atau rasa sakit hati bila staff yang so called berpengalaman tetiba menghilangkan diri?  Dan membiarkan seorang junior yang dengan atas rasa tanggungjawab masuk ke pejabat diwaktu malam untuk selesaikan tugas hingga tengahmalam..dan si junior tu seorang perempuan! (  Dah la waktu siang tu tak masuk ofis.. Pelik bila seorang lelaki suka sentap..suka emo..dan paling SSL tak suka bila orang masuk ke pejabat lewat macam boss! kesian SSL rasa tapi apakan daya ibu pejabat tu di Pantai Timur dan SSL di ofis Barat 。◕‿◕。 dan kalau ikutkan SSL staff lelaki tu mmg dah lama SSL bagi showcause letter dan terminate jer dan SSL rasa tanpa dia pun ofis boleh hidup dan pekerja macam tu mmg tak sedar diuntung dan yg pasti gaji yang dia dapat tu mmg tak halal..rasa2 la kan kalau lelaki macam tu apa korang patut panggil?  
︿<


Yang buat SSL geram tu dah la selama ni tak membantu banyak pun dan dah tahu minggu ni grup dari ibupejabat ke Muscat dan Dubai dan bila grup VVIP ni mmg dah arif sangat nak tukar2 progam...nak tukar jadual penerbangan la..nak hummer la..nak private exclusive car la dan nak bilik yang class tertinggi ngeee geram betul..bukan SSL tak biasa dengan VIP ni bagai tapi bila dah kes last minute ni kita tak la boleh demand!

Bercerita perihal staff ni, hari Khamis tu dia tak masuk ofis dan diberitakan berada di Cherating! Memang tak bertanggungjawab langsung dah la si junior disuruh tunggu dia bila nak buat apa2 dh langsung tak mengajar pastu boleh pulak cakap si junior ni nak dapat nama bagai..
Ya Allah lagi rasa menyirap SSL rasa dan rasa macam nak mencarut pun ada..nak menyumpah pun sama banyak dan hari Jumaat masuk ofis jam 10 lebih!

Tak mau la cerita panjang tapi dalam Islam kita harus lah amanah, ikhlas serta bertanggungjawab jadi gaji kita akan jadi HALAL untuk kita makan juga untuk anak isteri/suami.  Kalau kita buat yang terbaik untuk syarikat, InshaAllah ad ganjarannya. Seorang pekerja juga harus tahu membahagi masa yang 8 jam dipejabat tu dengan kerja-kerja berkenaan syarikat dan bukan melayan media social dan untuk peribadi.  Kalau gaji lambat, kita akan marah tapi pernah tak kita kira mutu pekerjaaan kita dan berapa jam telah kita guna untuk melayan media social, minum dan makan sampai melebihi masa yang sepatutnya? Tapi kalau syarikat tu sendiri memang suka menyusahkan, menipu sebaiknya kita cari la rezeki ditempat lain

Tepuk dada tanya lah diri kita tahap Amanah kita..amanah dengan syarikat, amanah dengan diri..wallahuallam

Sesekali #melepaskangeram kat jurnal sambil #muhasabahdiri.  Selamat berhujung minggu dan jangan lupa kita teruskan beramal setiap hari semoga dimurahkan rezeki..InshAllah


Ikhlas lah bila bekerja semoga kita diberkati dan diredhaiNya senantiasa..InsyaAllah
Read More

September 23, 2016

posted 3:24 PM by with 0 comment

Kungfu Ramen merasa akhirnya

Alhamdulillah, syukur dapat juga akhirnya makan kat sini, walau sebenarnya dah datang dengan family kesini tapi kedai tak buka lagi dan knowing dhubby memang tak nak tunggu takut pulak kot2 diaorang cuti kan lagipun anak2 dah lapar huihh lagi la dhubby tu tak keruan hehe.

Boleh pulak dhubby komen tak ajak dia..huhu tak per next time gi together gather dengan dia dan anak2..semoga dia boleh la makan kan..lagipun bukan jauh pun dari rumah, tak sampai 30min nak sampai cuma samada dapat parking atau tidak jer.

Restoran Cina Muslim ni terletak di Taman Melawati, Lorong Selangor belakang kedai mamak Deen



Liez makan XinJiang style Mixed Noodle - highly recommended + minum air Lycee

Eyna pulak dengan Scallion Fried Meat noodle (haaa tak ingat dah sebab terlalu kenyang sungguh) + minum Ice Lemon teh

Cheq pulak dengan Beef Fried Hand pulled Noodle  + minum air Honey Lemon

Nampak tak bekas kicap hitam tu..tu la cili yang menjadi penyedap, rasanya macam dicampur dengan kacang dan digoreng, tak pedas dan memang terbaik



Image result for ramen kungfu taman melawati

Restoran Kungfu Ramen, Taman Melawati Menu


Restoran Kungfu Ramen, Taman Melawati Menu

Read More

September 19, 2016

posted 11:54 PM by with 0 comment

Wajib tonton : Train to Busan...kisah penuh emosi

Hujan turun mencurah dipagi Jumaat 16 Sept..nasib baik hari cuti dan terasa kemalasan melanda tp kena la bangun sebab nk antar Kak Cik ke pusat tuisyen dan kena la pulak ke Pasar Keramat untuk beli barangan basah sebab dah plan nak ke wedding Abg Teh kat Melaka hari Sabtu...kalau dapat tarik selimut fuhhh

Ramai nau orang bercerita pasal cite Korea ni...kisah thriller yang dok diperkatakan filem yang harus ditonton dah la peminat Korea tegar yang 2 orang kat rumah ni pun mmg dok sibuk cerita...Kak Yang pulak dah tonton kat panggung dengan kekawan so dia la tukang promote hehe dan Miya peminat K drama no 1 {(>_<)} Rasanya ni la cerita zombie pertama dari negara Korea..mmg tak rugi menonton!

Lepas settle memasak, D'hubby pun buka la wayang online hehe >>

Cerita bermula bila seorang gadis yang terkena jangkitan virus zombie kot menaiki tren dengan ratusan penumpang lain...bila dah jadi zombie ni mmg tak boleh la tengok manusia lain kan...so membunuh la kerja dia dan zombie2 ni pulak terjadi dengan sangat pantas...terkejut jugak SSL beberapa kali hehehe

Image result for train to busan

Image result for train to busan
Cerita yang agak menarik dengan nilai kasih sayang seorang bapa lakonan Gong yu...handsome gak hero ni...bapa yang terlalu sibuk dengan kerjaya sampai ditinggalkan isteri yang akhirnya akur dengan permintaan anaknya untuk ke Busan untuk berjumpa ibunya dengan menaiki tren...menjadi bapa yang bertanggungjawab menjaga keselamatan anak tersayang dan akhirnya membunuh diri sebelum sempat menjadi zombie..o(﹏╥)o

Image result for train to busan
Kasih suami yang chubby terhadap isteri yang sangat tebal, menyaksikan sisuami akhirnya menjadi mangsa  zombie dan menjadi zombie dan sebelum tu sempat menghalang zombie dari menyerang isteri yang mengandung...mmg sangat hiba part ni buat siisteri bila mana sisuami mintak lelaki lain untuk jaga isteri dan anak dalam kandungan o(﹏╥)o o(﹏╥)o

Image result for train to busan
pakcik tua yang pentingkan diri sendiri...
Jenuh tengok dengan babak-babak mendebarkan dan akhirnya hero kena gigit dengan zombie pakcik yang sangat pentingkan diri sendiri..rupanya pakcik tu nak balik jumpa mak dia,,tu yang dia tak kira orang lain tu janji dia boleh selamat tp tetap jadi mangsa jugak.  Part hero terkena gigit dan bakal menjadi zombie ni mmg sayu..sambil terbayang waktu anak dia lahir dan akhirnya dia nekad bunuh diri kalau tak dia la pulak akan bunuh anak dan isteri hero chubby..mmg buat SSL terkesima hiba dah la pulak anak dia  meraung sakan

Image result for train to busan

Akhirnya Sung-Gyeong  yang mengandung dan Soo-An yang menaiki tren pun sampai ke garisan penamat..kena turun dari tren dan melalui terowong..kat sebelah terowong para tentera siap tunggu nak tembak zombie..ternampak la ada susuk dari jauh...mungkinkah zombie dan diaorg bersiap nk open fire tetiba dengan suara budak menyanyi...nasib baik kan gulp!


Jom kenali para pelakon Train to Busan ni..⎝ o⏝o ⎠
Pelakon-pelakon yang lelain

SSL ✮ bagi  untuk cerita ni..jangan lupa tontonn tau!

Mungkin kah ada sekuel 2 Train to Busan??? SSL pasti ada sebab cerita ni masih tergantung kan..apa jadi kat yang dh jadi zombie..mcm mana nak halang wabak ni makin menular...yg dh jadi zombie ni bukan boleh mati..kalau guna senapang jer pun mati pastu hidup balik kan.  Tapi yang pasti mesti ada option macam cerita Zombi Kampung Pisang yang mmg menghiburkan walau pun merapu kann...

Kita tungguuuu!

Read More

September 16, 2016

posted 8:21 AM by with 0 comment

Tahniah buat atlet paralimpik Malaysia #KamiLuarBiasa

Kita tak pernah kenali mereka kecuali bagi yang meminati sukan tanahair tapi mereka inilah yang berjaya menyumbangkan emas buat Malaysia..mereka memang luarbiasa #KamiLuarBiasa, maka berkumandanglah lagu Negaraku di Rio.  SSL cuma dapat tengok online kat hp je sebab balik bercuti di negeri jelapang padi dengan jadual makan-makan yang cukup padat tu sempat la tengok waktu dalam kereta tu...nasib baik jd mem besar kalau jadi navigator mmg sah la tunggu balik KL kan

Jom kita kenali atlet Paralimpik kita yang sememangnya dah reka rekod yang baik lagi terbaik cuma kita jer yang tak tau dan ambil tau ^_^

Pemenang Pingat Emas pertama buat Malaysia! Ridzuan Puzi untuk acara larian 100 m - T36 (celebral palsy) tapi gagal untuk sebarang pingat untuk acara Lompat Jauh T36. Seronok SSL dan anak2 borak2 dan tonton acara kemenangan diaorang ni sepanjang perjalanan ke rumah rakan dan saudara mara

Nak tau lebih lanjut pasal Ridzuan Puzi
Image result for ridzuan puzi
Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi, dilahirkan di Padang Besar Perlis 27 Sept 1987
Penyumbang pingat emas ke 2 - Muhammad Ziyad Zolkefli untuk acara lontar peluru T20 dan telah mencipta rekod baru untuk acara tu dengan lontaran 16.84 dan memadam rekod 16.29m oleh Todd Hoggetts, Australia pada tahun 2012.  Ziyad Zolkefli mengalami masalah pembelajaran (intellectual impairment) semenjak di tadika.  Untuk mengenali lebih lanjut klik Ziyad Zolkefli
Paralimpik 2016: 8 fakta yang anda perlu tahu tentang Ziyad Zolkefli
Ziyad Zolkefli lahir 15 Mac 1990 pernah berniaga kue tiaw di Jalan Tunku Abdul Rahman

Penyumbang pingat emas ke 3 pada 11 September 2016 - klik Abdul Latif Romly #TerbangLatifTerbang untuk acara Lompat Jauh T20 (kurang upaya intelektual), dilahirkan pada 31 Mac 1997 dan kebanggaan oghang Kg Paya Kelubi, Perlis ni berjaya memecah 3 rekod dunia dengan lompatan 7.60m!

Paralimpik Rio 2016: 7 fakta yang anda perlu tahu tentang Latif Romly

Juga tahniah pada Siti Noor Iasah Mohamad Ariffin #lajuIasahlaju pemegang rekod ke tiga dunia! walau gagal untuk sebarang pingat untuk acara 400m T20 tapi telah berusaha namun bukan rezeki dia. Namun dia tetap memperbaharui rekod Asia 58.96s ke 58.55s SSL tengok vid yang mana dia layak ke final..fuhh mmg laju dan superb larian dia. Bantahan dibuat Niewiedzial menjatuhkan diri untuk memenangi pingat gangsa tapi rayuan ditolak


Pingat gangsa dengan lompatan sejauh 4.91m dari Siti Noor Radiah Ismail dari Johor dimenangi beberapa jam yang lalu untuk acara lompat jauh T20.

Siti Noor Radiah, lahir 03 Nov 1993

Mungkinkah ada pingat lagi untuk Malaysia?

Seronok bila dapat tahu yang mereka yang memenangi emas ni pun akan mendapat imbuhan RM1juta, pencen seumur hidup RM5,000, kereta dari Naza dan mungkin banyak lagi sama seperti atlet Olimpik Rio 2016


Read More

September 15, 2016

posted 1:11 PM by with 0 comment

Kerabu Taugeh dan Kerang

Image result for Assalamualaikum

Okay...hari ni Umi nak share resepi kerabu taugeh dengan kerang yang lazat ..antara kerabu kegemaran Umi dan adik-beradik dan kalau mak buat mmg kami akan berebut2..

Kalau cerita pasal zaman kanak2 dulu mmg tak habis kan...kang panjang lebar pulak..jom tengok apakah dia...



Bahan-bahannya:
*Taugeh - dibasuh, dibuat kulit hitam ya dan dicelur, jangan sampai terlebih lembik atau sebaiknya dimasukkan kedalam mangkuk dan letak air panas jer..angkat dan toskan

* Kerang - dibersihkan kemudian di rebus, diangkat dan kemudian dikopek. Letak dalam bekas bertutup kang tak pasal2 lalat pulak hinggap.

* Beras digoreng/sangai hingga kecoklatan dan kemudian ditumbuk tapi jangan terlalu halus

* 1/2 cawan air asam jawa pekat

* Kerisik

Bahan untuk ditumbuk:

*10 batang cili kering  

* 3 ulas bawang merah,

* 2 ulas bawang putih,

* 1 inci belacan

* garam secukup rasa


Cara membuatnya:
Masukkan bahan yang ditumbuk tadi kedalam bekas, kerang serta taugeh dan digaul sama rata. Masukkan pulak kerisik dan air asam jawa tapi jangan sampai terlalu masam kecuali suka kerabu yg over masam ya. Pastikan semua dah bergaul rata dan letak garam ikut kesukaan dan akhir sekali masukkan beras dan gaul hingga nampak semua dah berpalit dengan kesemua bahan. Dah siap!

Boleh la dihidang dengan nasi panas kosong pun sedap..


Read More

September 11, 2016

posted 12:24 AM by with 0 comment

Tahniah Nazim Othman dan Bella Daly..bersatu akhirnya

Memang SSL ternanti2 pernikahan Nazim Othman (Nushruf Alif Othman) dan Belly Daly (Nabila Ali Daly) ni..suka tengok Bella Daly semakin comel sejak bertudung dan paling suka dengar bila dia bercakap..mmg bunyi sweet sangat. Masih ingat lagi waktu dia mula2 berlakon..cerita budak sekolah dengan Elfira Loy dalam drama Qalesya..jahat sungguh dia tu dan masa tu bunyi dia bercakap tu agak pelik tapi sedap didengari (*_*)

Both Nazim dan Bella ni tak banyak kontroversi dan sensasi..tak pulak dengar kan almaklum la SSL ni bukan baca sgt berita hiburan..jadi mana la nak tau kan..tapi seriously Bella ni mmg sweet dan sgt sopan bila bertudung ni..

Tahniah kepada Nazim dan Bella...selamat melayari kehidupan bersama dan semoga berkekalan hingga ke Jannah!





2-nazim-othman-bella-dally-selamat-diijabkabul-rotikaya

Gambar : kredit to rotikaya
Read More

September 9, 2016

posted 11:25 PM by with 0 comment

Doa Arafah..jom kita senaraikan doa untuk dipohon pada Allah swt

Assalamu'alaikum wbt

πŸƒADA PESANAN DARI USTAZ  πŸƒ

πŸƒUstaz pesan..1 Zulhijjah jatuh pada 3hb September 2016
πŸƒUstaz pesan..
Hari Arafah/ Hari Wukuf jangan lupa.. insyaaAllah pada 11hb September 2016 (Hari Ahad)
πŸƒSemampu boleh, dari subuh ke maghrib.. do nothing except beribadah keranaNYA dengan harapan dosa dosa kita diampunkan. πŸƒDengan harapan kita suci dari segala dosa. Do everything by the book. It's only 1 day out of 365 days.
πŸƒUstaz pesan..
Walau kita bukan berada di Tanah Suci menunaikan rukun ke5 jangan kita merugikan diri. Hati kita perlu hadir bersama mereka yang berjihad menunaikan rukun Islam ke5. Rujuklah pada AlQuran Surah89 Al Fajr. Sebab tu..
πŸƒUstaz pesan..
Kita kena faham apa Allah SWT bagitahu kita dalam Al Quran.
πŸƒUstaz pesan..
Pada hari Wukuf, orang disana memakai ihram.. kita disini 'ihramkan' LIDAH kita, cakap yang baik baik sahaja.
πŸƒzikirlah sebanyak mungkin
Ω„Ψ§ Ψ§Ω„Ω‡ Ψ§Ω„Ψ§ Ψ§Ω„Ω„Ω‡ ΩˆΨ­Ψ―Ω‡ Ω„Ψ§ Ψ΄Ψ±ΩŠΩƒ Ω„Ω‡، Ω„Ω‡ Ψ§Ω„Ω…Ω„Ωƒ ΩˆΩ„Ω‡ Ψ§Ω„Ψ­Ω…Ψ―، ΩˆΩ‡Ωˆ ΨΉΩ„Ω‰ ΩƒΩ„ شيؑ Ω‚Ψ―ΩŠΨ±
πŸ”»La ilaha ila Allah wahdahu la sharika lah, lahu al-mulk wa lahu al-hamd, wa huwa `ala kulli shay’in qadir
πŸ”»There is no god but Allah, alone, without partner. His is the sovereignty, and His the praise, and He has power over everything
πŸ”»Tiada Tuhan yang disembah selain Allah, Maha Esa lagi tiada sekutu bagi-Nya, bagi-Nyalah segala kekuasaan, dan bagiNyalah segala Pujian, dan Dia atas segala sesuatu Maha Kuasa
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang bertawaf.. kita disini, pergilah cari orang yang susah dan bantu mereka. Kita disini.. eratkan silaturrahim.
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang bersa'ie.. kita disini berusahalah tolong menunaikan hajat orang lain.
πŸƒUstaz pesan..
Di sana orang berwukuf.. kita disini.. bertahajudlah.
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang bermabit  (tidur) di Mina.. kita disini, periksalah hati sebelum tidur. Muhasabah diri. Mohon dicabutkan/ hilangkan sifat buruk/ mazmumah.
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang melontar.. kita disini.. lontar/ buang semua dosa dengan beristigfar.
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang melakukan qurban.. kita buatlah juga semampu ada. Jika tidak.. langsung tidak.. lemparkan senyuman yang ikhlas.
πŸƒUstaz pesan..
Disana orang bertahalul.. kita disini, pulangkan haq/ amanah orang yang kita terambil jika ada. Bermaaf maafan lah sesama kita.
πŸƒUstaz pesan..
Pasal Hari Arafah/ Hari Wukuf..
Kelebihannya tidak hanya terhad kepada jemaah haji yang berada di Tanah Suci, yang tidak mengerjakan ibadat haji juga ada nikmatnya.
πŸƒKita dianjurkan berpuasa pada sembilan hari pertama dalam bulan Zulhijah, paling tidak pun.. pada Hari Arafah/ Hari Wukuf. Berdoalah seharian pada hari itu. Ketepikan dunia sementara pada hari itu.
πŸƒNabi SAW: “Berpuasa pada Hari Arafah dinilai di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang sebelumnya dan yang selepasnya”. (Hadis Muslim).
{2 tahun dosa terampun.. insyaaAllah)
πŸƒUstaz pesan..
Tidur awal.. bangun awal. Jangan main game.. jangan main phone.
πŸƒBangun dan solat Tahajud 4 rakaat.
πŸƒSebelum azan subuh.. istigfar.. paling paling 100 kali. Istigfar dengan hadirnya hati.
πŸƒUstaz pesan..
Hari tu, jangan tidur lepas subuh, continue istigfar, zikir atau baca Quran sehingga menjelang waktu syuruq (matahari terbit).
πŸƒlepas tu.. buat solat Isyraq (solat sunnah dua raka’at yang dikerjakan setelah matahari terbit sekitar satu tombak, atau kira-kira lima belas minit setelah matahari terbit)
πŸƒUstaz pesan..
Doa banyak banyak untuk dunia dan akhirat.
Cuba dengar khutbah Hari Wukuf.. untung untung ada rezki, ada yang boleh tolong terjemahkan. (it's part of ibadat)
πŸƒPesan Ustaz yang last..
Plan and list your doa. Dari hal negara, ekonomi mahupun peribadi. Kalau tak nanti lupa. Rugi masa. Jangan sia siakan waktu yang diberi. Ianya tidak mungkin akan kembali..

πŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒπŸƒ

Berikut adalah beberapa doa yang kita boleh masukkan dalam senarai, Insya Allah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar - selamat dari api neraka dan masuk ke Syurga Firdaus

2. Ya Allah masukkanlah aku dan keluargaku dalam golongan yg beriman.. yang menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, Kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir.  Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (saw).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (saw), keluarganya dan para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islam ku dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata kerana Mu.

7 Ya Rabb, sempurnakan agamaku dan ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku dan tingkatkan pahala dan rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku dan ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku dan selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku dan rekod amalanku menjadi amalan tertinggi

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga dan anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan Iman.

11 Ya Allah, masukkan aku dalam golongan  yang Engkau lindungi, mendapat pengampunan Mu dan mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari Arash Mu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan dan tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaan Mu, kehebatan Mu dan kekuasaan Mu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untuk Mu dan Nabi Mu (saw).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurnian Rahmat dan Rezeki Mu

15 Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik dan mendapat keredhaanmu.

16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untuk Mu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk nunjuk dan mengungkit ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku dan Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai dan anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar dan patuh kepada Mu dan kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur dan azab api neraka.

21 Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadakatul Jariah.

22 Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padamu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23 Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah dan permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti dan selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dari Mu Ya Allah.

25 Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepada Mu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27 Ya Allah, izinkan aku dan isteriku menjadi antara jemaah menunaikan Haji sebelum kami dijemput olehMu..

28 Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat dan niat mereka.

29 Ya Allah ampuni dan berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30 Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadamu untuk mengurniakan bimbingan kepada pemuda dan umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31 Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan dan tidur, semoga aku dapat bangun untuk tahajjud dan solat subuh setiap hari.  πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•πŸŒ•

In sya Allah waktu Wuquf di Arafah akan bermula waktu Zuhur hingga Maghrib pd 9 Zulhijjah bersamaan  11/9/2016 Waktu M'sia 5.30 pm -11.00pm. (jangkaan). Gunakanlah waktu ini utk berdoa kerana ini adalah waktu yg amat mustajab.

Selamat Beribadat! 🌺🌟🌹



Read More
posted 12:41 PM by with 0 comment

RM500 minyak untuk dimenangi..hanya dengan Instagram

Assalammualaikum wbt
Alang-alang nak balik kampung sempena Hari Raya Aidil Adha esok, boleh la sesiapa masuk peraduan #ShellKita minyak free berjumlah RM500 dengan ambil gambar dan post ke Instagram. Pastu tag 2 sahabat, letakkan #ShellKita dan pastikan akaun anda untuk tontonan semua okay
Gambar2 bawah ni yang sempat SSL snap untuk SSL sendiri sebab tu laluan balik Utara tapi kalau sesiapa yang laluan ke Pantai Timur atau ke Selatan klik #ShellKita
Peraduan tamat pada 18 September 2016, jadi jangan tangguh2....jom kitaaa

Selamat Mencuba



























Yo Malaysian!

Click here and join the interesting contest “Our Canvas, Your Story”.
Take a photo with our #ShellKita murals and stand a chance to win free fuel worth RM500*
We’ve shared our station walls with local and international artists, and now we’d like to share them with you! Shell celebrates its 125th anniversary in Malaysia with its first ever Instagram photo contest. To stand a chance to win free fuel worth RM500*, follow these simple steps:
1. Take a photo with any of our #ShellKita murals. Be as creative as you can!
2. Tag at least 2 friends and describe in the caption how the mural inspires you.
3. Upload your photo to Instagram with the hashtag #ShellKita. Ensure your account is public.
4. Winners will be notified by @igersmalaysia.
Contest ends 18 September 2016, so upload your most creative photo soon! Click here to locate your nearest #ShellKita mural.
This contest is organised in collaboration with @igersmalaysia

* Terms and conditions apply


Read More