Meh memasak..Nona Manis

Hola!

Ni bukan resepi Umi ya tapi terjumpa resepi ni kat FB dah beberapa bulan dulu dan diperam dalam draf dekat setahun kot.  Umi pernah buat sekali kuih ni tapi tak menjadi cantik macam ni..tapi kan..dhubby cakap sedap..walau yang putih tu kembang huhu

Tapi Umi dah banyak kali beli kuih ni kat satu gerai kat UTC Keramat..mmg sedap...serious sedap! cuma tak sempat ambil gambar sebab habis dulu sebelum sempat snap gambar tapi next time Umi buat memang buat posting bila Umi berjaya buat kuih ni secantik mcm yang kat gerai tu..haha

Resepi kat bawah ni buat simpanan jadi tak payah nak google cari resepi lagi untuk lain kali walau tak tau la kalau jadi atau tak tapi usaha tetap akan diteruskan..hahaha



maaf x ingat dari siapa resepi ni sebab dah lama sangat dalam draf.  Apa-apa pun korang kena cuba buat jugak sebab mmg sedap sangat kuih ni...


Bahan A
1 biji telur 
1 cawan gula
1 cawan santan
1 cawan tpg gandum
Guna pengisar dan blend telur sampai kembang
Satukan gula..tepung..santan..blend je ngan telor tadi..ketepikan



Bahan B
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula
Secubit garam
Pewarna hijau
Satukan semua bahan B..tapis..masak sampai kilat dan letup2..pastu masukkan bahan A..kacau sampai likat dan sebati..kisar..ketepikan



Bahan C
1 cawan santan pekat
1 sudu besar tepung gandum
1 sb gula..tak nak pun takpe
1/2 sudu teh garam



Cara membuatnya:
Satukan..masak sampai kilat..biar suam..masuk dlm piping bag..
Acuan lompang di sapu minyak ya...
Masukkan adunan hijau tadi 3/4 acuan..
Paip kan adunan C..agak2..jangan melimpah sudah..kukus..10 minit..balut tutup kukus..
Sejukkan baru kluar dari acuan dan dihidang untuk minum petang



Nota kaki :
Hari tu Ummi buat guna daun pandan yang dikisar sebab lebih wangi dan cantik tapi resepi ni guna pewarna jer

Selamat malam!
Share on Google Plus

About Fuzy Hamid

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentar:

Post a Comment

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!