August 30, 2017

posted 12:19 PM by with 19 comments

Istimewanya Nasi Lemak Briyani di Malgudi Indian Cuisine

Peminat makanan autentic Selatan dan Utara India jangan lepaskan peluang untuk menikmati makanan di Restoran Malgudi yang dimasak dengan rempah homemade bukan yang macam kita selalu beli dalam paket ya.  Pelbagai aneka makanan dari Briyani, masala hingga ke rasam dan pelbagai pencuci mulut yang pasti membuka selera kita


Bersempena dengan Hari Kemerdekaan esok 31 Ogos dan Hari Malaysia pada 16 September nanti, Restoran Malgudi Classic Indian Cuisine yang terletak di Petaling Jaya, restoran yang terkenal dengan sajian makanan dari Utara dan Selatan India akan memperkenalkan makanan istimewa buat para pelanggan bermula dari 31 Ogos 2017 hingga 16 September 2017.


Nasi Lemak Briyani hidangan istimewa dan terhad berharga RM19.50 ni dibuat memandangkan nasi lemak ni sangat sinonim dengan rakyat Malaysia tak kira bangsa dan usia jadi empunya restoran Malgudi ni terpanggil untuk membuat sedikit sentuhan istimewa dengan menggabungkan nasi lemak yang dimasak masih dengan santan kelapa kemudian ditambah dengan rempah briyani serta dihias dengan timun, ikan bilis, kacang, telur, sambal dan ayam goreng berempah Malgudi.  Sambalnya memang sedap dan sangat menyelerakan dan langsung tidak menjejaskan keaslian sambal nasi lemak yang biasa kita makan.

Kulfi iaitu aiskrim yang sebagai pencuci mulut yang dipanggil Kulfi berharga RM7.50 ni seakan kita makan aiskrim Baskin Robbins tapi ada sedikit berbeza kerana ianya dibuat menggunakan susu lembu segar ditambah kekacang dan safran yang menambahkan rasa yang terbaik

Seval Combo - Deep Fried Fritters adalah gandingan bawang, bunga kobis dan peria yang digoreng rangup dengan tepung serta rempah Malgudi yang memang sangat menyelerakan seakan pakoras (sayuran yang disalut tepung dan digoreng) yang sememangnya antara hidangan masyarakat India.

Akhir sekali nikmati air minuman Jus Limau Nipis perahan limau yang asli, sedap lagi menyegarkan dengan harga RM5 sahaja.  



Malgudi bukanlah sebuah daerah yang terdapat dimana-mana walau pada awalnya bila sebut Malgudi ni terfikir macam bunyi Itali tapi tak ada kena mengena lagipun Malgudi adalah daerah ilusi RK Narayan yang diceritakan dalam novel dan cerita-cerita pendeknya. Malahan saudara lelakinya RK Laxman pula melakar daerah tersebut didalam bentuk lukisan dan lukisan-lukisan inilah yang menghiasi dinding di dalam restoran yang ni cukup simple tapi menarik. 



Malgudi Indian Cuisine

Address:
17, Lorong Universiti C, Section 16, 46350 Petaling Jaya

Telephone : 
03-7932 2556  

Whatsapp : 
010-268 9609

Waktu Perniagaan :
 12tgh - 3.30ptg, 6ptg - 10.30mlm

Instagram : 

Facebook : 

Waze : 
malgudi classic indian cuisine
Read More

August 29, 2017

posted 12:29 PM by with 11 comments

9.9 Online Shopping Day..Mark your date !!

Shopee's 9.9 Online Shopping Day is back!  The first e-commerce mega sale of 2017 has arrived and are are in for a treat with rock-bottom prices in a 20 day extravaganza!

Shopee today has unveiled a lineup of massive sales and exciting collaborations with some of Malaysia's most-loved brands for its 9.9 Online Shopping Day celebration.  Millions of Malaysian online shoppers will be spoiled for choices with thousands of deals at up to 90% off from brands including Nestle, Watsons, Super, Unilever, ESH2U and Senheng along with exciting perks from 9.9 partners like PETRONAS, KFC, Digi, 20th Century Fox, B Infinite and more


Starting 23 Aug, a myriad ofdeals, discounts and giveaways will be launced every day culminating in a 9.9 Online Shopping Day mega sale starting from 9 Sepember at 12 am untill 11 Sept at 115.59pm

Shopee's 9.9 Shopping Day is in its second year running.  This year, we have gone out of our way to make this the most phenomenal sale yet.  We have specially lined up thousands of seller offering thousand of items at shockingly low prices, with free shipping across Malaysia.  All these items will be covered by our Lowest Price Guarantee," said Ian Ho, Regional Managing Director of Shopee
Lowest Price Guarantee means that anyone who buys an item with a cheaper price on another platform will be entitled for a refund worth 120% of the price difference. "In addition, we are giving out prizes worth RM59.99 in total over the next two weeks as an added bonus to online shoppers.  Be sure to look out for all the latest updates on Shoppe app, as well as Shopee's social media platform," added Ho
No automatic alt text available.

9.9 Online Shopping Day highlights
Setting to stage for 9.9 Online Shopping Day would be Shopee's Merdeka Sale happening from 28 to 31 August,with discounts up to 60from famous local brands and sellers to celebrate Malaysia's 60th independence day.

From 9 to 11 September, the Best of 9.9 will feature phenomenal discounts of up to 90 on exciting items. On 9 September only, the Upsized Shocking Sale will feature sought after items from Mobile and Gadgets, Home Appliances, Fashion, Home and Living, as well as Health & Beauty categories at shockingly low prices.

Unilever with its Unilever  Fair will be offering discounts of up to 30% , with an additional store wide voucher worth 20% off. Similarly,  Watsons will also be offering a 20 discount store wide. Senheng offering deals of up to 50% off on 99 deals, while ESH2U will be offering deals of up to 99% off, with discount vouchers worth up to RM100. Online shoppers can also look out for exciting offerings from  Nestle, ASUS, Super Coffee and more throughout the 9.9 Online Shopping Day shopping season.

Added Perks for online shoppers

In collaboration with KFC, every shopper who makes a purchase from 22 August to 9 September will enjoy FREE KFC Nuggets  with their next KFC Delivery order. On 9 September, KFC will celebrating Colonel Sander's birthday on Shopee by giving out free 2-piece chicken combos to every 9th registered user on 9 September. On the same day, PETRONAS will be releasing its limited edition PETRONAS x Shopee gift cards worth RM50 of fuel at only RM45! (limited to 3,000 units online). A further 9,000 cards will be sold at PETRONAS  stations notionwide at RM50, and will come with Shopee voucher worth RM5 each.

Also with 20th Century Fox, from 1 to 4 September Shoppers will stand a chance to win a pair of premier tickets to watch Kingsman The Golden Circle. Giveaways of 999 and 9,999 points by B Infinate with over 57,000 points to be given out. RM 50 Digi Store cash vouchers will also be up for grabs at only RM 9.90.

Shopee's 9.9 Online Shopping Day is also supported by CIMB, Public Bank and RHB Bank, with extra discounts of up to 10 for credit card holders.

For more details on all the benefits and savings in store for Malaysian online shoppers this 9.9, visit www.shopee.com.my/99 . Alternatively,download the Shopee app for free on the Google Play and App Store to get the latest updates.

#ShopeeMY99

Press Conference took place at Glasshouse, Seputeh on 22 August 2017


  Have you guys download the apps? Its easy and its free.  Try it NOW              
             


Shopee is a fun, free and trusted online marketplace where you can buy and sell on mobile anytime, anywhere! Shopping and selling can never be easier! Download now and join Shopee's mobile marketplace!


WITH THE SHOPEE APP YOU CAN:
● Buy from a wide range of popular cosmetics, beauty products, home decor, women's fashion, men's        fashion and more, all at the best prices in Malaysia
● Create and browse listings for FREE with no commissions or download fees 
● Browse personalised product recommendations in our Daily Discover section
● Keep up with the latest trends through our Trending Hashtags
● Save while you shop with our amazing bargains and deals
● Shop with Shopee's live chat and get the best deals
● Shop safely online with Shopee Guarantee – Receive your order or get your money back
● Sell in a dash - List a product and start selling in less than 30 seconds
● Be a successful seller - Shopee provides tools such as Seller Centre and in-app Seller Assistant to           help you manage your inventory, build customer relationships and measure shop performance 
● Share the joy – Shopee's social marketplace allows you to interact with others in our community. See       a good deal while shopping? Share it with your friends on social media with a simple tap



BENEFITS FOR SELLERS:
+ Create an online listing for free with up to 9 photos and start selling within 30 seconds
+ Sell and manage your listings conveniently on the go 
+ Share your listings instantly on various social media platforms, including Facebook, Instagram and Twitter
+ Build up your marketplace credibility by gathering positive ratings and reviews from your customers
+ Sell easily with Seller Assistant and Seller Centre - professional tools designed to help you organize your listings, keep track of orders and manage your customers



BENEFITS FOR BUYERS:
+ Browse effortlessly through various categories, or search for products using keywords to find exactly what you want to buy
+ Be an informed buyer - check out any seller’s rating and reviews from previous buyers
+ Follow your favourite community members for instant updates on their new listings 
+ Make payment safely – with Shopee Guarantee, your payment is sent to sellers only after you have received your products
+ Pay online using your preferred method - pay with bank transfer or credit card



Read More

August 28, 2017

posted 2:52 PM by with 11 comments

Happy Giveaway by Mrs Pip ( 28/8/17 - 16/9/17 )

Jom join ramai-ramai! Klik kat banner untuk seterusnya ok






jom join ramai ramai ....  nak join, senang saja syarat-syaratnya ....

1 / WAJIB follow blog mrs pip (klik butang 'FOLLOW' di sidebar) 

2/ PILIHAN (nak follow boleh, tak follow pun ok jer) :-

>>>> follow Google+ Mrs Pip (klik butang di sidebar)

>>>> follow Twitter @MrsPip18 
(kalau follow Twitter Mrs Pip, sila tinggalkan username twitter korang di ruangan komen ok)

>>>> follow Facebook Mrs Pip KLIK SINI 
(kalau follow FB Mrs Pip, sila tinggalkan username FB korang di ruangan komen ok)

>>>> follow IG Mrs Pip @MrsPip18  
(kalau follow IG Mrs Pip, sila tinggalkan username IG korang di ruangan komen ok)

3/ Seperti biasa, buat satu entry penyertaan bertajuk 'Happy Giveaway by Mrs Pip ( 28/8/17 - 16/9/17 )' kat blog korang, guna banner di atas dan backlink ke sini

4/ Tinggalkan komen di kotak komen di bawah

5/ Mrs Pip mencari 2 Pemenang bertuah untuk memenangi hadiah hadiah di atas + hadiah misteri .... hadiah akan ditambah (sama ada hadiah yg sama spt di atas atau berbentuk lain) sekiranya melebihi 60 penyertaan ... the more the merrier!
Read More
posted 1:45 PM by with 10 comments

Kenangan di Hong Kong..aduhh rindunya

Dah lama terperap dalam Malaysia rasanya hehe yela sebab tahun ni trip Umi ke Dubai dibatalkan atas faktor yang tidak dapat dielakkan dan kemungkinan..hanya kemungkinan Umi akan ke tempat yang lebih jauh kot akhir tahun ni tapi rasa-rasa macam tak nak pun ada hehe

Hari Khamis 23 Ogos yang lepas Umi dijemput ke sesi product update untuk Madam Tussaud Hongkong dan memang Umi tak nak lepaskan sebab Hong Kong antara negara kesukaan Umi selain tak perlu visa dan sekarang dah semakin mudah untuk dapatkan makanan HALAL disana. Jadi Umi nak share tempat-tempat menarik kat Hongkong ni yang dah Umi pergi tapi tak dapat la tunjuk gambar tempat2 dengan wajah manis Umi dulu tu sebab masa ke Hong Kong tu Umi masih belum berhijab malah banyak gambar Umi yang 'tersorok' dalam pendrive yang dicabuli dek virus..memang sedih tapi InsyaAllah Umi akan ke Hong Kong lagi dan kali ni nak posing banyak2 haha

Mungkin ramai yang tak tahu yang orang Hong Kong ni suka makan makanan yang fresh gitu maksudnya kalau diaorang beli ikan dia akan beli ikan yang masih hidup tapi tentu harga mahal jadi untuk yang kurang kemampuan diaorang akan ke pasar dan beli ikan yang nyawa-nyawa ikan jadi harga dia murah sikit hehe.  

Orang Hong Kong ni jugak sangat trendy dan sangat fashionista jadi jarang diaorang pakai pakaian yang sama berkali-kali..ni apa yang kawan tour guide Umi cakap la kalau dia tipu Umi..Umi pulak tipu korang hehe

Disneyland
nun jauh Umi posing tapi sempat bagi Hi kat korang hehe.  Masa gambar ni diambil Umi tak guna camera tapi hanya handphone Blackberry jadi maaflah naa sebab gambar ikut sendiri jer.  Ni masa Umi lead group dari UiTM Shah Alam bersama para lecturer dan keluarga diaorang.

Taman Teman Disneyland terletak di Penny's Bay, Pulau Lantau ni tidak harus dilepaskan bak kata orang 'a must visit place' terutama kanak-kanak dan kira orang dewasa ni jugak sebab memang best kat sini.

Apa yang ada kat sini?

Main Street, USA kat sini la ada perarakan  dengan watak Mickey Mouse, Minnie, Goofy, Donald Duck dan lain-lain dan disebelah malam pulak kat sini la ada pertunjukan bunga api sebagai penutup hari.

Tomorrow Land - ada Iron Man, Jedi, Buzz Lightyear dan boleh berjumpa dengan Chewbacca jugak

Adventure Land - nak tengok Star Wars kat sini la sesambil tu boleh menjelajah hutan dengan menaiki bot menyusuri sungai  serta bersua haiwan eksotik

Fantasy Land - bertemu para puteri di alam fantasi macam Snow White, Cinderella, Sleeping Beauty, Rapunzel, Anna, Elsa dll (masa Umi pergi tu diaorang ni nampak pelik sebab muka cinta yang ditouch up jadi puteri2 tapi tetap nampak pelik hehe) tapi istana tu memang cantik (mcm dalam gambar kat atas tu)

Toystory Land - semua mesti kenal dengan Andy, Woody, Jessie dan kat sini boleh jumpa diaorang

Grizzly Gulch, menaiki roller-coaster yang unik dan inovatif dalam suasana wild wild west dan Mystic Point. Kedua-dua ni belum ada lagi waktu Umi ke Hong Kong ya.

Nak tahu lebih lanjut taman tema dan pertunjukan kat Disneyland ni klik SINI
dan pastikan jangan lepas peluang bergambar bersama karakter2 ni dan jugak kat sini kita boleh membeli barangan dengan ikon pilihan kita..cuma sediakan duit jer hehe dan kat Disneyland ni kita boleh enjoy sakan main tu main ni lagipun tak de siapa kenal pun kan..haha

Makanan Halal di Disneyland?

Kat Disneyland ni tak usah risau pasal makanan halal sebab ada 2 restoran yang kita boleh pergi makan utk mengisi perut kosong iaitu Tahitian Terrace, Adventure Land dan Explorer's Club Restaurant, Mystic Point. Jadi tak perlu risau nak seludup barang makanan masuk sebab sebelum masuk ada kawalan dan kalau nasib baik lepas la hehe

perarakan yang memang menarik terutama buat kanak2 dapat tengok karakter berarak dan kalau sempat boleh ambil gambar lagi

Ocean Park

Ocean Park HK seluas 91.5 hektar (226 ekar) adalah taman tema mamalia marin, oceanarium, taman tema haiwan dan taman hiburan terletak di Wong Chuk Hang dan Nam Kong Shan di selatan Hongkong.  Terdapat lebih 80 attractions and rides and merupakan taman teman ke 13 didunia yang paling banyak dilawati dan taman tema terbesar di Asia. Terdapat banyak attractions kat sini selain 4 roller coaster, pertunjukkan haiwan, giant panda, polar dan akuarium yang terbesar didunia. Disini terdapat kereta kabel dan Ocean Express funicular railway yang macam kat Bukit Bendera tu.

Disini juga pihak Ocean Park menggabungkan hiburan dan pembelajaran untuk para pelanggan lebih menghargai haiwan.


Victoria Peak


Victoria Peak merupakan gunung di arah utara pulau Hongkong yang dikenali sebagai Mount Austin dengan ketinggian 1,811kaki. Juga merupakan puncak yang dioccupied sebagai radio telekomunikasi facility.  Victoria Peak ni memang sangat cantik diwaktu malam memang ramai kot pengunjung nak ambil gambar panorama malam kat sini dan waktu Umi pergi ni memang sesak. Sebaiknya pergi diwaktu siang dan malam untuk tengok perbezaan panorama yang berbeza.

Funicular train yang seakan di Bukit Bendera Penang

Madam Tussaud
Image result for madame tussaud hong kong
memang nampak hidup dan real patung-patung ni dan kalau bernasib baik ada aktres Hong Kong yang akan muncul ala-ala patung lilin
Madam Tussaud Hong Kong adalah antara rangkaian wax muzium oleh Marie Tussaud yang terletak di Peak Tower di Hong Kong. Jangan salah sangka ya yang kat Penang tu Wax Museum tak sama dengan Madam Tussaud tau.  

Kat sini banyak patung lilin pelakon Hong Kong seperti Jacky Chan, pelakon Hollywood, Barrack Obama dan terbaru pemimpin Indonesia, Presiden Jokowi
(psst..kt sini Umi tak masuk sebab tak minat sangat dengan patung2 ni tapi kemungkinan masa akan datang mungkin boleh la jengah kan)

Dan wakil Madam Tussaud turut untuk memperkenalkan tarikan terbaru disini iaitu Fashion Zone dan menampilkan bintang Korea Huang Zitao lebih dikenali sebagai Tao, warga China seorang rapper, penyanyi, penulis lagu dan pelakon juga adalah bekas ahli kumpulan EXO kumpulan penyanyi lelaki Selatan Korea yang sangat dikenali..cuma Umi jer yang tak kenal.  Dah la kacak tinggi pulak 6.1.  Lepas ditanya pada Cik Meya yang peminat tegar K-pop ni baru la Umi tahu yang EXO ni ahlinya ada Korean dan Chinese hik hik

Abeerdeen Fisherman Village
Image result for fisherman living in boat in hongkong
Kat sini la kita boleh tengok orang Hong Kong yang masih tinggal dalam bot bukan semua tapi masih ada lagi. Mereka adalah nelayan yang masih berdegil tak nak pindah duduk dalam rumah yang pihak berkuasa sediakan dan kata kawan Umi tu mungkin diaorang tak selesa sebab bila tinggal dalam bot tu kan terbuai-buai macam duduk dalam buaian dan mudah nak lelap mata..memang lawak alasan kawan Umi tu tapi mungkin kot ada kebenaran kan. 

Kat Aberdeen Harbour ni kita boleh nampak rumah pelakon Jacky Chan dari kejauhan  yang terletak kat atas bukit.  Sebenarnya tak berapa nak nampak sebab banyak rumah orang-orang jugak kat situ 

Ladies Street 

terletak di Tung Choi Street, Mong Kok, Kowloon dan kalau nak ke sini boleh naik MTR Mong Kok Station atau naik bas 1, 1A, 2, 6 atau 9 dari jeti ferry Tsim Sha Tsui tapi lebih mudah macam Umi kami ada pre-arranged transport hehe

ni la tempat shopping yang paling orang perempuan suka ala-ala Petaling Street dengan banyak gerai menjual baju, aksesori, cenderahati, jam tangan pelbagai jenama, alat solek dan macam-macam lagi la pastu kat sini la kita boleh uji kepakaran tawar-menawar

Buat sesiapa nak nak pergi ke Hong Kong tu boleh jer tanya ke agensi pelancongan tak pun boleh buat program sendiri yang Umi kongsikan kat sini. Sistem pengangkutan kat sini pun bagus dan dalam bahasa Inggeris jadi tak perlu risau dan warga Hong Kong ni fasih bertutur bahasa Inggeris jadi kalau tak nak sesat jalan sila la bertanya ok

Program 4 Hari 3 Malam Hong Kong

Hari 1 : Sampai kat HKIA, terus masuk

Hari 2 : Lawatan ke The Peak waktu siang, Stanley Market, Aberdeen Fishing Village (siapa nak naik sampan pun boleh) dan shopping kat Jewelry Factory. Balik ke hotel dan rehat.  Petang pulak kita ke Ladies Street untuk shopping

Hari 3 : Bergembira sepanjang hari di Disneyland dan menonton pertunjukan bunga api dan balik ke hotel atau ke Victoria Peak

Hari 4: Kalau flight tu lewat boleh pergi shopping lagi

Nota : Kalau tambah hari lagi boleh la ke Ocean Park untuk merasa kegirangan tambahan atau tambah hari kita ke Shenzhen naik keretapi laju macam Umi dah pergi tu.

Read More

August 26, 2017

posted 11:46 PM by with 7 comments

Merdeka! Merdeka! Lazada Blogger Contest

Once again, Lazada is having Merdeka! Merdeka! Sales  and giving great special discount up to 80%! in conjunction with the celebration of Malaysia's 60th Merdeka Day starting from 25 August till 31 August 2017.

Why wait, look out now for your favorite items and get the good bargain now!

Yeah! Lazada Merdeka! Merdeka! Blogger Contest is back!

Merdeka! Merdeka! Blogger Contest

a. What do you love being Malaysian?
Living in Malaysia and being a Malaysian in the multicultural county is the best and wonderful for every Malaysian where there are Malays, Chinese, Indian and other races living in harmony and we celebrate different festivals of other races endlessly and respecting the religion of one and another. We enjoy the same kind of food everyday even we sometimes speak different languages.
The unity of each races that makes us as 1 Malaysian and I am very sure that each Malaysian are happy and grateful living in this harmonious country.

Happy 60th Merdeka Malaysia!
  

b. Choose your favorite local brand

Khind is among my favorite local brand with many items for everyone to choose and well known for its quality


c. Select two product from that brand that you love


Join now who know you might be the winner of any from the following great prizes!

1st Prize  : 1 x RM600 LAZADA Shopping Voucher
2nd Prize : 2 x RM300 LAZADA Shopping Voucher
3rd Prize  : 3 x RM200 LAZADA Shopping Voucher


For further details of the contest, please check out HERE

Read More

August 25, 2017

posted 11:44 PM by with 2 comments

Info | Inflight Awareness



Received this from a friend  who had shared this in our group and he wanted to spread so that each of us be more careful and cautions of your belonging.

I share this story from a passenger who rode an airline going to HK. This can happen on any airlines going to any destinations. These are very hard times for a lot of people!!!

"I would like to draw your attention to an attempted robbery on a flight into Hong Kong last week. With an hour to go, during the flight, I thought I noticed my bag being replaced in the overhead locker. I wasn't sure and decided it was probably a fellow passenger, moving it to access their own bag.

I dismissed any thought of any wrong doing, but upon arrival in HK, something told to me to retrieve the bag, just to make sure nothing suspicious had occurred. When I opened the overhead locker (not above me) and saw my leather bag was the only one occupying the space I knew there was a problem. I examined the content, only to find all of my wife's jewellery, along with some cash had been stolen, during the flight.

I raised the alarm and my wife and I quickly blocked both aisles to stop anyone at the back of the plane disembarking....there were around 120 passengers....

My wife and I both shouted for assistance from the stewards and stewardesses. Eventually a steward told me that security had been called but passengers were becoming very agitated and unwilling to show patience or understanding....they just wanted to get off the plane....my wife and I were the only people controlling the passengers.

I pleaded with the passengers to check their own bags at which point three fellow travellers reported they had also been robbed. It was only at this point, did I see any evidence from the cabin crew that they were willing to provide any meaningful support.

I vaguely remember seeing a passenger wearing black, sporting a white base-ball cap and pleaded with the rest of the passengers to see if they could remember anyone fitting my description.
It turned out to be a passenger standing in front of me, who once identified proceeded to offload money, jewelry, camera equipment and false documents, running into tens of thousand, if not hundreds of thousands of dollars worth of stolen goods.

By this time security had boarded the plane, the Captain had been informed and was standing in the rear section watching the events unfold.

Eventually a policeman boarded the plane and I was able to explain the events leading up to my apprehending the thief. I have since been informed this criminal activity is reaching epidemic proportions and the authorities caught three thieves, just last week, (with 30 already on remand since early December) on flights into HK, with all the criminals coming from the same town in China.

It is estimated that only 5% are being caught judging by the reports of passengers contacting the police after they have arrived at their destination.

They sit in the back row of the plane observing where bags are behind or away from the passengers and systematically pull them from the overhead lockers, while passengers rest or watch movies, take them to the back of the plane and steal any valuable contents.

They prey on foreign airlines as the penalties are so lenient, the pay-off makes it worth the risk.

I naively have never thought of robbers operating on planes, but now I have experienced it first hand, there are a few takeaways:

  1. Hand luggage should ALWAYS be locked.
  2. Do not assume luggage under your seat is safe....last week one passenger had her purse stolen by the guy sitting next to her while she slept !!
  3. If in doubt, wear or keep any valuables ON YOU at all times !!
  4. Don't assume, like me, that everyone on a flight is a law-abiding citizen.
  5. Do not assume business class travel is secure....robbers can be wealthy.

SHARE THIS TO SPREAD AWARENESS!!
Read More
posted 4:57 PM by with 9 comments

Mini Giveaway By Nadia

Jom kita join GA pertama Nadia ni

Sila klik banner untuk selanjutnya ya.  Gud luck ya


Syarat-syarat nya mudah dan senang je...



1. Follow blog ini
2. Add, Follow media sosial kat bawah nie,


3. Buat satu entri bertajuk "MINI GIVEAWAY BY NADIA:,
    letak banner di atas dan link-kan ke post ini.

4. Tinggalkan link entri anda di ruangan komen post ini sahaja.

5. Done

Read More
posted 1:22 PM by with 2 comments

Bersederhana dan Keseimbangan



Assalamualaikum..
Motivasi pagi Ikim.fm
Ust M Hanafiah M Nawawi
Tajuk: Bersederhana dan seimbang

Alhamdulillah bersyukur kita kerana diciptakan mata dan telinga yang membolehkan kita mendengar dan melihat. Oleh itu marilah kita mendengar dan melihat perkara2 yang elok..

Kesederhanaan dalam hidup adalah sikap yg terpuji yakni sikap yang menolak sikap yang melampau. Kita hendaklah bersederhana dalam urusan dunia dan akhirat. 

Jika kita bersederhana kita tidak akan jemu melakukan sesuatu perkara tetapi jika melampau kita akan cepat jemu, mudah mengalah, bosan dan mula merasa malas. Lakukan sesuatu dengan sederhana tetapi konsisten dan istiqomah. 

Perlu seimbangkan urusan dunia dan akhirat. Orang yang tidak seimbang adalah orang yang gagal. 

Jika kita terlalu fokus pada kerja kita akan terlepas akhirat tetapi jika hanya fokus akhirat kita akan tertinggal dunia..

Cth pendidikan anak2, jangan hanya bagi ilmu2 yang banyak tentang dunia sahaja tetapi perlu masukkan ilmu akhirat juga supaya anak2 kita berjaya di dunia dan akhirat. Jangan hanya berjaya di dunia tetapi gagal di akhirat.

Bersederhana dan seimbang ketika melaksanakan sesuatu atau beramal. 
Nabi pernah menegur sahabat2 yang tak tidur, tak makan hanya untuk beribadat malah tak mahu berkahwin kerana katanya ibadat akan terganggu.. Nabi berkata walapun aku beribadat aku juga tidur, makan dan juga berkahwin. 

Sikap keterlaluan akan merugikan kita. Jika kita bersahabat jangan terlalu baik sehingga mnceritakan segala2nya hal kita kerana dikhuatiri suatu hari nanti sahabat itu menjadi musuh kita dan segala hal kita akan dibongkarkan.

Jangan terlalu baik dengan orang, takut nanti mnjadi musuh dan jangan terlalu memusuhi orang, bimbang nanti menjadi kawan rapat.. 

Jika keterlaluan bekerja, sampai lupa beramal, sampai lupa ke rumah Allah..
Allah jadikan malam untuk berehat dan Allah jadikan siang untuk bekerja.. jadi seimbangkanlah hidup kita..

Jangan keterlaluan berbelanja nanti dikatakan boros dan jangan keterlaluan berjimat nanti dikatakan kedekut.. Islam mngajar kita bersederhana dlm apa jua perkara.. jgn melampau..

Indahnya Islam ada garis2 panduan utk hidup yg sempurna..
Sesuatu yg baik itu adalah orang yang bersederhana dan sebaik2 perkara adalah bersederhana.. 

Wallahualam
Read More

August 23, 2017

posted 6:00 PM by with 9 comments

Terpaut hati dengan lagu Nisan Cinta

Memang serius gandingan suara hebat dari Jacklyn Victor dan Siti Nordiana yang buat Umi dok ternyanyi-nyanyi lagu ni walau rentak berterabur dan lirik pulak tunggang langgang hehe.  Lagu Nisan Cinta yang juga OST drama Dendam Aurora ni memang sangat "in" dengan cerita ni walau Umi tak berkesempatan untuk mengikuti drama ni sangat tapi gandingan Ungku Ismail, Nabila Huda, Eizlan Yusoff, Shah Iskandar dan beberapa pelakon hebat turut membintangi drama ni.

Memandangkan drama ni katanya diadaptasi dari Telenovel Itali, jadi tidak la pulak dapat Umi buat carian novel (kot kalau dari novel la kan) sebab Umi tak ler reti berbahasa Itali apalagi membacanya



Terdengar guruh petanda
Mungkin badai melanda
Sambut tanganku bersama
Kita harunginya

Tanah seakan bergegar
Detik ku bersamanya
Pejam sampaikan tersedar
Semua kan reda

Sumpahku kepadamu

Tak terhapus jejak ku mencintamu
Tak terukir bintang walau beribu
Tersemadi cinta kita bersama
Terwujudnya nisan cinta

Hati seakan berkata
Pergi kau bersamanya
Pejam sampai kau tersedar
Semua kan reda

Sumpah ku kepadamu

Tak terhapus jejak ku mencintamu
Tak terukir bintang walau beribu
Tersemadi cinta kita bersama
Terwujudnya nisan cinta

Takdir tertulis segala
Janji kita kan bersama
Jadikan ia selamanya cinta kita

Tak terhapus jejak ku mencintamu
Tak terukir bintang walau beribu
Tersemadi cinta kita bersama
Terwujudnya nisan cinta

Cinta kita selamanya
Tersemadi cinta kita bersama
Terwujudnya nisan cinta


p/s..Ungku Ismail tu mmg best berlakon sejak Umi tengok dia kali pertama dalam Teman Lelaki Upahan bersama Elizad dan Nabil Huda sendiri pun antara pelakon wanita yang tak pernah jemu tengok lakonan dia tu tapi yang kurang manisnya bila terlalu banyak babak berdakapan dalam cerita ni mungkin sebab adaptasi telenovela popular Itali 'Tre Rose Di Eva kan..ehh tu komen Umi jer tau..no haram harm..peace yo

Pelakon lain seperti Dato Eizlan Yusof, Shah Iskandar, Dian P Ramlee dan beberapa nama hebat lain memberi kekuatan pada drama arahan Feroz Kader dan Riza Baharudin

Read More

August 22, 2017

posted 6:00 PM by with 14 comments

Novel : Selagi Ada Dia

Hubungan kekeluargaan umpama air yang mengalir dan tidak akan putus walau dicincang. Berkecil hati, bergaduh, bertekak adalah adat dalam hidup berkeluarga namun saling memahami dan bermaafan adalah sifat paling terbaik untuk mengekalkan hubungan sesama ahli keluarga.

E-Novel : Selagi Ada Dia
Penulis : Aisya Sofea
Mukasurat : 503

Benar kata orang, kita jangan suka sangat benci orang kelak nanti kita akan jatuh hati.  Begitu juga dengan Ariani (Ari) bilamana dia membenci empunya kereta yang sombong yang dilanggarnya secara tidak sengaja dan acap kali bertembung diwaktu pagi membuat Ari merasa benci.  Pertemuan dengan Haris teman istimewa Kak Mal yang bertandang ke rumah keluarga memberikan satu kejutan kerana Haris adalah lelaki sombong serta berlagak  dan berkemungkinan bakal abang iparnya. Namun Ari bersyukur sekurang2nya Kak Mal telah terbuka hati untuk berpasangan dan tidak lagi terlalu workaholic. Pelik bagi Ari kerana Haris tidak pulak menceritakan perihal pelanggaran kereta kepada keluarganya dan bertambah pelik bila keesokkan harinya sebuah telefon tangan berjenama mahal berada didalam keretanya. 

Rupanya Haris adalah siempunya telefon yang sengaja meletakkan telefon tersebut supaya dia dapat bertemu dengan Ari kerana Haris telah jatuh hati pada sigadis  yang berani walau bersalah ketika melanggar kereta mewahnya. Perkenalan dengan Haris mengenalkan Ari tentang cinta, cinta buat pertama kalinya. Namun percintaan yang disulam indah terpaksa disorok dari pengetahuan keluarga kerana Haris sendiri tidak mampu berterus terang kepada Kak Mal.  Akhirnya rahsia yang disimpan terbongkar malahan lebih tragis ayahnya mengusirnya keluar, Kak Mal membencinya dan Ari menoktahkan percintaannya dengan tidak berpaling lagi dengan meneruskan pengajiannya ke kota London.

Meneruskan kehidupan selama 5 tahun walau pengajiannya telah tamat dan tidak mengharap pulang ke tanahair rajuk dan membawa diri namun Ari terpaksa akur pulang ke pangkuan keluarga bila mana kakak iparnya memberitahu bahawa ibunya mengidap sakit jantung serta terlalu merinduinya malah ayahnya sendiri lumpuh dan sering menengking ibunya. 

Memang Umi setuju dan perasaan teruja bila menaiki pesawat Malaysia Airlines umpama sudah sampai ke tanahair walau hanya baru boarding dapat pesawat dh rasa macam dah sampai tanahahir..hehe.

Penerbangan pulang ke tanahair dibuat dengan rela dalam terpaksa dan sungguh bertuah bila Ari di upgrade ke kelas peniagaan tanpa sebab yang dia ketahui.  Semakin waktu menghampiri semakin kuat kisah lampau menghantui yang sekian lama cuba dilupakan dan diawangan bermula kisah perkenalannya dengan Idris seorang ahli perniagaan yang berjaya dan berstatus duda.

Macam kisah cinta dalan novel 36jam A380..klik SINI

Kembalinya Ari memang mengembirakan ibunya juga abangnya tapi tidak pada kakaknya.  Paling menyedihkan ayahnya sendiri tak mengingatinya cuma terkadang mengenalinya membuat Ari bertambah terluka namun demi ibunya Ari tetap bersabar kerana tak sanggup melihat ayahnya menengking dan memarahi ibunya.  Lebih parah bila Haris masih tetap menagih cintanya dan konflik jiwa Ari berterusan. Cinta pertama selalunya terlalu indah dan payah untuk dilupakan! Haris walau masih menyintai Ari tetap bersama Mal setelah apa yang terjadi malah merancang pertunangan Mal pulak membatalkan pertunangan mereka disaat akhir. 

Kemunculan Idris siduda yang penyayang dan mengambil berat merubah segalanya dan Ari terus jatuh hati kepadanya tapi konflik jiwa sering menggangu apabila Ari merasakan Idris terlalu mencintai arwah isterinya dan beranggapan Idris hanya menyayanginya kerana wajah mereka seiras hanya dibezakan dengan lesung pipit miliknya.  Cemburu Ari terhadap Kak Mal juga timbul bila diketahui Kak Mal menjadi pekerja kesayangan Idris.  Lebih  menyedihkan Idris terus menyepikan diri setelah Ari mempersoalkan tentang perhubungan mereka. Permintaan ibunya ingin menjodohkan dia dengan Haris menambahkan lagi tekanan dijiwa. Dek kerana desakan ibunya, dia akhirnya akur untuk menerima siapa saja yang masuk meminangnya dan dia pasrah bilamana dia ditunangkan tidak lama kemudian.  Ari pasti Haris telah menjadi tunangannya dan redha namun segala persiapan tidak dipedulikan malah membiarkan kakak iparnya menguruskan segala hal. 

Dihari pernikahannya Kak Mal dibenarkan bercuti oleh majikannya dan kehadiran Kak Mal membahagiakan Ari walau jiwanya masih serba salah.  Ayahnya yang telah sembuh selepas berubat secara tradisional dan sangat gembira kerana Ari akan berkahwin tapi  Ari masih tetap tidak mahu bertemu bakal suaminya kerana dia pasti dia cukup mengenalinya.

Hati Ari berbolak balik dan terasa ingin melarikan diri namun hasratnya dibatalkan untuk menjaga maruah keluarga dan disaat pernikahan hendak dilangsungkan Ari meminta untuk berkenalan dengan bakal suaminya dan alangkah terkejutnya dia kerana si tunangan adalah jejaka yang dirinduinya dan dicintainya.

Harus kita ingat Allah itu Maha Kaya mampu menduga hati dan iman kita bila-bila masa dan jangan kita sesekali lupa mensyukuri nikmat dariNya

Ulasan Peribadi Umi :

cerita kekeluargaan yang menarik dan rasanya bergaduh, bertekak tu perkara biasa dalam keluarga dan memohon kemaafan adalah perkara terbaik dalam menjaga keharmonian antara ahli keluarga. Watak Idris yang matang memang menarik begitu jugak keperibadian yang bila kita baca cerita ni terasa alive.  Penulisan Aisya Sofea pun memang bagus dan mampu membuat kita terasa seperti Ari adalah watak kita sendiri.  Pada awal membaca Umi fikir tajuk Selagi Ada Dia ni ditujukan pada Haris tapi Umi silap...Selagi Ada Dia adalah Idris.






Read More
posted 2:30 PM by with 6 comments

Keajaiban Soda Penaik

Soda Bikarbonat atau Soda Penaik | Bahan penting untuk membuat kek  mungkin ada dan pastikan ada dalam semua rumah kerana bahan ini banyak kegunaanya selain digunakan untuk memasak ni banyak kegunaanya dalam isu kesihatan



1. Melawan Jerawat
caranya: campurkan satu sudu teh soda penaik dengan sedikit air untuk membuat pes.  Sapukan pada kulit yang terjejas selama 1 - 2 minit sebelum dibilas dengan air sejuk.  Ulang sekali setiap hari selama 2 atau 3 hari, kemudian kurangkan kekerapan hingga 1 hingga 2 kali seminggu dan lihatlah hasilnya.


2. Memutihkan Gigi Kuning
Soda penaik sangat  baik untuk menjadikan gigi putih bersinar.  Ia berfungsi sebagai pelelas ringan untuk menghilangkan noda kuning pada gigi disamping membantu mengeluarkan plak dengan meneutralkan asid yang dihasilkan bakteria. Anda boleh letakkan sedikit soda penaik pada berus gigi bersama ubat gigi biasa.  Berus gigi seperti biasa selama 2 minit, lakukan sekali sehari selama beberapa hari.

Sebagai altenatif sediakan pemutih gigi buatan sendiri dengan empat sudu serbuk akar kunyit, dua sudu soda penaik dan tiga sudu minyak kelapa dara. Campurkan semua bahan dengan teliti.  Gunakan pes ini untuk memberus gigi anda sekali sehari selama beberapa hari.

Amaran : Elakan daripada menggunakan soda penaik berlebihan kerana ia boleh mengikis enamel gigi semulajadi andaa


3. Meredakan kesan selaran matahari
Soda penaik bersifat alkali dan mempunyai kesan menenangkan pada kulit yang terbakar  akibat selaran matahari, membantu melegakan gatal dan kesan terbakar.  Ia juga mempunyai ciri anti septikk ringan dan pengeringan yang membantu mengeringkan lepuh selaran matahari dengan cepat.

Campurkan 1- 2 sudu soda penaik dalam secawan air sejuk.  Rendam tuala kecil yang bersih dalam larut ini, perah tuala dan tekapkan pada kawasan terjejas selama 5  - 10 min.  Ulang 2 atau 3 kali sehari sehinga anda mendapat kelegaan.  Sebagai alternatif, tambahkan setengah cawan soda penaik dalam tab mandi yang penuh air .  Kacau rata dan berendamdalam air ini selama 10 - 15min.  Selepas keluar dari tab mandi tekap kering atau biarkan badan anda kering sendiri.  Lakukan sekali sehari selama beberapa hari.


4. Memperbaik tona kulit
Warna kulit tidak sekata adalah masalah utama bagi ramai orang dan untuk mendapat kulit leibh cerah dan sekata, soda penaik adalah penyelesaiannya yang merupakan agen pengelupasan yang baik membantu menghilangkan sel mati, menyeimbangkan paras pH kulit yang sangat penting untuk menjaga kulit sekata dan bersih.

Campur 1 hingga 2 sudu teh soda penaik dgn air atau air mawar untuk dijadikan pes sebelum dioles pada wajah.  Biarkan seminit dan gosok perlahan dengan hujung jari.  Cuci denga air suam. Lakukan sekali atau 2x seminggu selain pastikan lembapkan kulit selepas menggunakan soda penaik.

Sebagai alternatif, campurkan 1 sudu soda penaik dan jus lemon bersama 4 - 5 titis minyak zaitun. Tekapkan campuran ini pada wajah dan biarkan selama 5 minit sebelum dibilas dengan air sejuk. Ulang 2 - 3 x seminggu.


5. Menghilangkan kelemumur
Kelemumur sukar dihilangkan terutama ketika musim sejuk tetapi tidak mustahil.  Soda penaik bolehh membantu menghilangkan serpihan putih yang mengganggu kulit kepala dan rambut anda.  Ia membersihkan kulit kepala dan membantu membuang serpihan dari kulit kepala. Sifat alkali soda penaik membantu membawa keseimbangan pH kulit yang sihat.

Gosokkan 1 sudu soda penaik pada rambut dan kulit kepala.  Biarkan seketika kemudian bilas bersih dengan air.  Lakukan ini seminggu sekali sahaja.  Sebgai tambahan, campurkan jus segar sebiji lemon dengan 1 sudu teh soda penaik.  Sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama 2 - 3 minit dan kemudain bilas rambut hingga bersih. Lakukkan  perawatan ini seminggu sekali

Selamat mencuba!

Nota kaki : Tak semua orang sesuai menggunakan soda penaik ini terutama dibahagian muka kerana kulit sensitif kepada bahan ni, jadi sila berhati-hati atau elak dari menggunakannya.

Read More