Sunday, October 29, 2017

Sunday, October 29, 2017

Korea Drama Night bersama Sung Hoon

Umi ni bukan la peminat drama atau lagu-lagu dari Korea tapi bila dapat jemputan ke Korea Drama Night bersama Sung Hoon semalam yang bertempat di KLCC Plenary Hall memang tak pulak dilepaskan memandangkan waktu tu Umi free dan anak-anak pun teruja..bukan selalu pun kan pergi ala-ala girls day out gitu

kacak weh!
Sung Hoon dilahirkan dengan nama Bang In-Kyu pada 14 Februari 1983 di Daegu, Korea Selatan amat popular dengan drama My Secret Romance.  Dia juga perenang negara tapi berhenti akibat kecederaan..sebab tu badan dia nampak menarik kena dengan ketinggian dia..patut la melting sakan peminat2 dia tu..

Nak tau lebih lanjut klik SINI

sebelum menonton kita posing dulu ahh..

antara 3 pemenang kuiz yang menang photobook dan ditandatangani oleh Sung Hoon. Memang masa ni ramai bersorak sebab nampak tak mcm humble jer dia kan..

sebahagian dari peminat dan penyokong
Memang tak sangka ramai sungguh peminat Sung Hoon ni, maklum la orang kacak dan yang pasti muka dia tak macam sesetengah selebriti Korea yang ala-ala baby doll gitu.

Antara lagu yang dinanyikan adalah Pumping Jumping, You are the world of me (ost My Secret Romance), My Style yang rata-rata turut dinyanyikan penonton yang sememangnya peminat tegar K-pop.  Artis jemputan,  kumpulan The King yang turut serta menyanyikan lagu First Snow, Look Back, Makes Me High, The Ocean And You dan lagu First Snow dan Blue oleh special guest

Di waktu akhir Sung Hoon berbesar hati untuk memberi peluang kepada peminta untuk melihat dia lebih dekat tapi dengan syarat...tidak dibenarkan mengambil gambar, video atau apa saja.  Memang rasa rugi tak boleh selfie tapi dah dapat tengok dia dari jarak dekat pun cukup memadai dan memang ramai yang tak lepaskan peluang melihat depan-depan sipujaan hati ni. Mungkin tak mahu kes yang peluk memeluk bersama artis Korea yang lepas yang sangat kontroversi dulu, Sung Hoon mengambil pendekatan memakai sarung tangan dan hanya menghulur tangan untuk hi5 kepada semua peminatnya malahan sebuah meja diletakkan didepannya menghalang sebarang perlakuan dari peminat yang kekadang tu overboard malah dikawal dengan pihak security. Sekali tengok macam acara konvo pun ada bila semua peminat pulak beratur mengambil giliran untuk sentuh hi-5 dan sememangnya menjimatkan masa la tapi Umi dan anak-anak tak pulak ambil peluang sebab mau jejak jam 12 kot hehe kang tak pasal-pasal LRT tinggalkan kami...hee

Apa-apa pun memang puas hati la dengan persembahan bertenaga dari Sung Hoon dan artis jemputan.

Video yang Umi sempat ambil akan diupload di youtube/leyra69

Nota :
Eh ada pulak yang mengharap dapat tiket utk BAP pulak dah..hehe
Sunday, October 29, 2017

Resepi | Daun Turi berkhasiat untuk kesihatan

Umi rasa ramai orang muda sekarang yang tidak kenal pokok turi ni kan walau sebenarnya Umi pun bukan la lama kenal daun ni ^ ^.  Semalam waktu ke Pasar Keramat ada pulak daun turi ni jadi Umi terus beli untuk buat juadah keluarga.  Tapi kena berjaga-jaga jangan terambil daun yang dah tua, jadi bila masak tu rasa pahit.  Selain dibuat masak lemak, ada juga orang yang buat goreng atau dicelur dicicah dengan sambal belacan..memang sedap sangat.

Resepi ringkas Masak Lemak Putih Daun Turi cara Umi

Bahan-bahan :
1 ulas bawang kecil, 1 ulas bawang putih, cili kering dan sedikit ikan bilis

Cara membuatnya:

Rebus ubi keledek hingga lembut bersama bawang putih dan bawang merah.  Bila hampir empuk, masukkan daun turi dan direbus hingga layu.

Masukkan santan cair dan dikacau hingga rata dan bila nampak hampir mengelegak, masukkan santan pekat, biarkan dalam kurang 2 minit dan tutup api.

Masukkan garam sesedap rasa

Nota : 
Kalau suka letakkan telur pun boleh, masukkan sebelum dimasukkan santan pekat.  Memang sedap tapi untuk kali ni Umi cuma letak ikan bilis jer



Kenali Pokok Turi
Pokok turi atau nama saintifiknya sesbania grandifloa pers, sejenis sayuran kampung yang enak juga dipanggil keti di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

pokok turi atau keti atau geti
Nutrien-nutrien untuk badan yang terdapat pada pokok turi

  • Daun turi mengandungi banyak protein, mineral vitaman dan sponin tidak toksid.
  • Buahnya mengandungi banyak gula dan vitamin B
  • Biji buah mengandungi antara 40 - 70 peratus protein
  • Pokok turi turut menghasilk sejenis gam yang mengandungi agatin, basorin, zantogatin, resin dan juga tanin.


bunga pokok turi
Kayu pokok turi seringkali digunakan untuk mengapungkan jala dan kayu api selain itu dijadikan pulpa dalam industri kertas.

Pokok turi ni sebenarnya bernilai tinggi dalam perubatan tradisional dan antara kegunaanya adalah :

Kulit pokok 

  • Direbus  dan airnya diminum untuk ubati sakit perut dan cirit-birit serta boleh melegakan masalah asid di bahagian perut.

  • Ditumbuk halus dan digunakan untuk berkumur bagi merawat penyakit ulser dalam mulut.

  • Air rebusan juga boleh  dijadikan tonik dan ubat bagi mengatasi masalah demam panas, pendarahan dalam sisterm pernafasan dan melawaskan pembuangan air besar.
  • Ditumbuk untuk mengubati masalah kulit berkudis yang gatal dan berjangkit.


Bunga turi
  • Air rebusannya boleh melawaskan pembuangan air besar dan juga menghaluskan kulit


Akar pokok turi 
  • Ubat untuk mengubati demam malaria


Daun pokok turi 
  • Ditumbuk lumat dan dijadikan ubat pada bahagian yang terseliuh lebam, luka dan bengkak

  • Cecair dari daun yang diramas atau kulit kayu turi boleh digunakan untuk mencucui mulut dan kerongkong sekiranya kita mempunyai masalah penyakit mulut dan kerongkong.

Tuesday, October 24, 2017

Tuesday, October 24, 2017

Elakkan diri dari strok haba

Musim panas datang lagi! Kalau kita tak jaga diri kita betul² kita boleh terkena strok haba! Panaih baq hang..bak kata orang utaqa hehe. Memang terasa sangat kepanasan cuaca sejak awal bulan  ni lagi dan terasa semakin terik dihujung-hujung bulan ni jugak kan. Pasti ramai yang terasa dan macam Umi memang sangat malas nak keluar dari pejabat untuk beli makanan apalagi kalau dah dekat rumah tu rasanya lebih seronok duduk dalam diam-diam sebab tak sanggup nak berpeluh bagai tapi itu bukan bermaksud kita boleh mengelakkan diri strok haba.

Dalam media massa pun dok diulang pasal strok haba...ishh ngeri kan jadi jom kita ambil langkah berjaga-jaga untuk kesihatan kita.  Keadaan panas ni akan membuatkan diri kita kekurangan air dalam badan atau dehydrated dan pasti memberi kesan ketara sehingga ramai orang yg sakit.. Pening, Demam, tekanan darah naik etc

Jangan ambil mudah. Air amat penting kpd badan kita terutamanya dlm keadaan cuaca sekarang. Minum secukupnya mengikut sukatan harian.

air putih cara terbaik untuk elak strok haba
Baca sampai habis kalau nak ingin sihat dan mengelakkan diri dari terkena strok haba.

Air merupakan suatu elemen yang sangat penting untuk tubuh manusia. Tapi sayangnya ramai yang ambil endah tak endah tentang keperluan air yang cukup untuk manusia. Bila di tanya, berapa banyak dah minum hari ini? Jawapan mereka, banyak. Walhal baru 2-3 gelas besar sehari.Tahukah anda 75% daripada badan kita adalah dipenuhi dengan air? Jadi, dengan hanya 2-3 gelas tidaklah mencukupi. Paling kurang ialah 8 gelas besar sehari. Ada juga kajian menunjukkan mestilah mengikut berat badan. Contohnya, setiap 20kg berat anda memerlukan 1 liter air, bermakna jika berat 80kg memerlukan 4 liter air! Air diperlukan tubuh untuk mengawal suhu badan, melindungi organ dalaman dan membantu peredaran oksigen dalam sel tubuh. Kekurangan air dalam tubuh akan menyebabkan pelbagai masalah tubuh berlaku.

Bagi mereka yang sedang berusaha nak turunkan berat badan pula, pasti tak akan berjaya kalau air yang diambil seharian tidak mencukupi. Badan manusia ini cukup kreatif. Apabila ia kekurangan sesuatu, tubuh akan cepat-cepat memberi signal untuk kita tahu dan mengambil langkah awal.

10 tanda kalau badan kita kekurangan air:

1. Mulut kering dan lidah bengkak. Bibir kita merekah dan mengulas, itu tandanya kurang air. Begitu juga kalau lidah nampak bengkak lebih daripada biasa. Biasanya akan berlaku ketika kita dalam keadaan yang sangat haus.

2. Kulit menjadi kurang kenyal Cuba cubit bahagian lengan kita, kemudian perhatikan. Kalau nampak kurang kenyal atau lambat kembali kepada bentuk asal, itu bermakna kita mengalami dehidrasi, iaitu kurang air dalam badan. Segera dapatkan air dan minum!

3. Panas dalam badan. Pernah kita rasa tiba-tiba panas semacam, tapi badan tak berpeluh pun? Jika pernah, itu petanda badan kita kurang air. Apabila badan kurang air, suhu badan kita akan meningkat. Jangan selalu amalkan perkara ini, takut sistem organ terjejas.

4. Air mata kering Aduh! Asal bahang sangat kat mata ni? Pernah rasa tak? itu bermakna mata kita tidak lagi mengeluarkan air mata yang bertujuan mencuci dan melembabkan mata, disebabkan kurang air. Mata akan jadi kemerah-merahan dan kering.

5. Jantung berdebar-debar. Aliran darah boleh berkurangan disebabkan oleh dehidrasi. Ini akan menyebabkan akan berdebar-debar secara tiba-tiba disebabkan oleh perjalanan sistem badan yang tidak baik.

6. Pening Dehidarsi boleh menyebabkan kita pening atau pengsan. Biasanya terjadi ketika kita bangun dengan cepat daripada posisi duduk atau tidur.

7. Mudah penat, baru berjalan sedikit dah mengah. Dah tua ker aku nieh? Bukan dah tua, tapi kita tu yang malas nak minum air. Apabila air kurang, aliran darah akan berkurangan dan tekanan darah turut menurun. Oksigen dalam darah juga akan berkurangan. Ini akan menyebabkan otot dan saraf bekerja dengan lambat dan menyebabkan anda senang penat.

8. Kejang otot Biasanya berlaku kepada atlit atau orang yang aktif bersukan. Apabila melakukan aktiviti, badan akan berpeluh dan mengeluarkan air yang sangat banyak. Justeru, kita akan senang terkena kekejangan otot terutamanya yang banyak digunakan seperti betis kalau tidak minum air semula.

9. Air kencing berwarna kuning pekat. Bila badan anda kurang air, buah pinggang akan automatik cuba menjimatkan air dalam badan dengan mengurangkan pengeluaran air kencing. Tapi badan tetap juga perlu buang air kecil dan akibatnya, air kencing akan nampak gelap dan berwarna kuning pekat.

10. Susah buang air besar Seksanya rasa kalau terpaksa meneran berjam-jam dalam bilik air kan? Antara faktornya badan kurang air dalam usus, menyebabkan najis menjadi keras dan kering. Sebab itu susah nak keluar dan menyakitkan!

Minum jangan tak minum!

copy paste dari grup family

Tuesday, October 24, 2017

Restoran Nasi Kukus My Mama

Kalau sesiapa ke bandar Kuantan, kalau rasa payah nak hadam ikan patin tempoyak atau dah jemu nak makan masakan ala Thai seperti tomyam atau masakan pantai timur yang lain, bolehlah ke restoran My Mama Nasi Kukus (NKMM) ni

Memang rasa bangga sebab restoran ni kira pelopor makanan segera Malaysia yang setanding KFC, Mc Donalds, Chicken Rice Shop dan lelain tau.  Banyak jugak cawangan dia kat Kuantan, Pahang ni selain di Gambang, Pekan, Air Putih, Taman Tas, Bukit Sekilau, Jaya Gading, Indera Mahkota dan akan datang di Tanjung Lumpur.  Khabarnya akan ada cawangan di Kuala Lumpur, Johor Bharu, Kelantan dan Terengganu jugak.  

Pertama kali Umi sampai ke sini sewaktu hendak daftar masuk KY Amanda di UMP dan si applepie yang sentiasa lapar bila tengok ayam goreng ni..hehe dan setiap kali ke Kuantan..memang tak pernah tak singgah beli bungkus dan makan kat tepi pantai sesambil kena tiupan angin laut...

Walau nampak sama macam yang dekat KL yang dijual kat gerai2 tepi jalan tu tapi yang ni memang paling sedap, dengan kuah kari yang cukup masak tak macam yang dijual kat KL tau pastu cili ijau yang pekat dan sedap tak cair dan buat lidah kita rasa menyusuk macam yang Umi selalu beli kat KL ni dan semestinya ayam goreng berempah NKMM yang memang sedap dan segar yang memang tersedap yang pernah Umi pernah makan.

Selain ayam berempah, kita boleh pilih ayam masak kicap, ayam merah yang kita boleh buat pilihan samada beli ala carte atau secara set.  So far dah berkali datang, pilihan kami semestinya ayam berempah...

memang sedap dengan kuah dan cili hijau yang menambah selera dan tak lupa ayam goreng yang sedap sangat

cakkk..hehe peminat tegar tu
kaunter untuk membungkus selepas kita membayar harga makanan
kita pilih bahagian ayam, dibungkus dengan nasi...memang terliur wehh
tulisan disalah satu dinding yang sangat  menarik











Alamat : 
A39 & A4`, Jalan Bandar Gambang 1, Pusat Komersial Bandar Gambang 1, 26300 Kuantan, Pahang

Telefon :
09-549 9969

website : 

Facebook : 

Instagram : 

Monday, October 23, 2017

Monday, October 23, 2017

Manafaat Kayu Manis untuk Pesakit Diabetis

Sebenarnya dah lama berlegar-legar perihal cara mengubati kencing manis yang orang lebih suka panggil diabetis sebab bunyi dia lebih relax dan macam tak bahaya kan..

Umi c&p tentang mujarabnya kayu manis dan bagi yang dah baca dan pernah cuba mungkin boleh la bagi pendapat..tapi kalau mencuba sekali dua mungkin mujarabnya tak secepat dadah kan..setiap ubat perlu consistency...alahai teringat kat abang ipar yang makan ubat pelbagai ubat sampai payah nak tau ubat mana yang mujarab untuk dia..sabar jer la wahai kakakku...

Image result for kulit kayu manis
sumber google 

Tapi berjaga ya sebab ada yang tersilap bila membeli kulit kayu manis ni >> 

Siapa yang paling manis.? ​Kayu MANIS vs KENCING MANIS​

Ni apa yang dikongsi dari grup whatsapp dan sememangnya terbukti bila ada kawan pun mencuba petua ni..


Awalnya saya minum seperlunya, tujuannya untuk menyembuhkan batuk saya.

Suatu saat saya baca majalah " Sirup Kayu Manis" , salah satu faedahnya utk menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan stamina.

Karena saya pernah minum rebusan kayu manis sebelumnya, maka saya minum lagi lebih kerap.

Dan hasilnya sangat memuaskan.
Ujian gula terakhir (tanpa puasa), hasilnya 6.5 !

Saya pernah beritahu ke kawan saya ....yang sedang naik kadar gulanya  18.6 dibulan puasa ini, beliau minum saat sahur dan saat buka, dalam tempo 3 hari turun ke 7,3 !!

Sekarang keluarga dan teman-teman yang keturunan sakit kencing manis sudah mencuba dan meminumnya...

Hasilnya mereka merasakan lebih segar dan merasa lebih bertenaga.

Kalau nak mencuba, ini caranya :

  • ​Sediakan 3-4 batang kayu manis kering (batang sebesar telunjuk).​
  • Air putih biasa 1 liter (dapat dijadikan 2,5 gelas)​
  • Kayu Manis direbus dengan air biasa sampai mendidih dan mengeluarkan warna merah, kecilkan apinya, rebus lagi agak lama agar lebih merah airnya.​
  • Angkat dan tuangkan dalam gelas minum hangat-hangat. Tidak perlu ditambah apa-apa.​
  • ​Rebusan  dapat diulang dan ditambahkan air dengan menambah kayu manis 1 batang saja.​


Bau awal rebusannya agak kuat tapi wangi, rasanya seperti teh tawar.

​minum 2 X sehari​ (bangun tidur dan waktu nak tidur) untuk penderita yang agak tinggi.

Bila sudah turun, untuk tetap mempertahankan / stabilisasi, cukup 1 gelas saat mau tidur di waktu malam

InsyaAllah, mudah-mudahan ber​MANFAAT​ bagi yang  menderita ​DIABETES

Mohon dishare, barang kali ada yg memerlukankan info ini....!!! Semoga bermanfaat...!!!



Monday, October 23, 2017

Chill | Maniac Monday

its Monday! let's chill and enjoy the day. 



Six o'clock already
I was just in the middle of a dream
I was kissin' Valentino
By a crystal blue Italian stream
But I can't be late
'Cause then I guess I just won't get paid
These are the days
When you wish your bed was already made

It's just another manic Monday
I wish it were Sunday
'Cause that's my fun day
My I don't have to run day
It's just another manic Monday

Have to catch an early train
Got to be to work by nine
And if I had an aeroplane
I still couldn't make it on time
'Cause it takes me so long just to figure out what I'm gonna wear
Blame it on the train
But the boss is already there


It's just another manic Monday
Wish it were Sunday
'Cause that's my fun day
My I don't have to run day
It's just another manic Monday

All of the nights
Why did my lover have to pick last night
To get down?
(Last night, last night)
Doesn't it matter
That I have to feed the both of us
Employment's down
He tells me in his bedroom voice
"C'mon honey, let's go make some noise"
Time it goes so fast
(When you're having fun)

It's just another manic Monday
I wish it were Sunday
'Cause that's my fun day
I don't have to run day

It's just another manic Monday
I wish it was Sunday
'Cause that's my fun day
It's just a manic Monday

Friday, October 20, 2017

Friday, October 20, 2017

Ajaibnya Sedekah

Image result for sedekah

Suatu hari ada seorang pengemis mengetuk pintu rumah Rasulullah SAW

Pengemis itu berkata:
"saya pengemis ingin meminta sedekah dari Rasulullah."

Rasulullah bersabda:
"Wahai Aisyah berikan baju itu kepada pengemis itu".
Sayyidah Aisyah pun akhirnya melaksanakan perintah Nabi.
Dengan hati yang sangat gembira, pengemis itu menerima pemberian beliau, dan langsung pergi ke pasar serta berseru di keramaian orang di pasar: "Siapa yang mau membeli baju Rasulullah? ". Maka dengan cepat berkumpullah orang-orang, dan semua ingin membelinya.

Ada seorang yang buta mendengar seruan tersebut, lalu menyuruh budaknya agar membelinya dengan harga berapapun yang diminta, dan ia berkata kepada budaknya: jika kamu berhasil mendapatkannya, maka kamu merdeka. Akhirnya budak itupun berhasil mendapatkannya. Kemudian diserahkanlah baju itu pada tuannya yang buta tadi.

Alangkah gemberinya si buta tersebut, dengan memegang baju Rasulullah yang didapat, orang buta tersebut kemudian berdoa dan berkata:
"Yaa Rabb dengan hak Rasulullah dan berkat baju yg suci ini maka kembalikanlah pandanganku".
MaaSyaa Allah...dengan izin Allah, spontan orang tersebut dapat melihat kembali.

Keesokan harinya, iapun pergi menghadap Rasulullah dengan penuh gembira dan berkata:

"Wahai Rasulullah... pandanganku sudah kembali dan aku kembalikan baju anda sebagai hadiah dariku".

Sebelumnya orang itu menceritakan kejadiannya sehingga Rasulullah pun tertawa hingga tampak gigi gerahamnya.

Kemudian Rasulullah bersabda kepada Sayyidah Aisyah:
"Perhatikanlah baju itu wahai Aisyah, dengan berkahNya, ia telah mengkayakan orang yang miskin, menyembuhkan yang buta, memerdekakan budak dan kembali lagi kepada kita."

Subhanallah...

Al-Imam as-Suyuti menyebutkan dalam salah satu kitabnya bahwa pahala shadaqah itu ada 5 macam:

أَنَّ ثَوَابَ الصَّدَقَةِ خَمْسَةُ أَنْوَاعٍ : وَاحِدَةٌ بِعَشْرَةٍ وَهِيَ عَلَى صَحِيْحِ الْجِسْمِ ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِيْنَ وَهِيَ عَلَى الْأَعْمَى وَالْمُبْتَلَى ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِمِائَةٍ وَهِيَ عَلَى ذِي قَرَابَةٍ مُحْتَاجٍ ، وَوَاحِدَةٌ بِمِائَةِ أَلْفٍ وَهِيَ عَلَى الْأَبَوَيْنِ ، وَوَاحِدَةٌ بِتِسْعِمِائَةِ أَلْفٍ وَهِيَ عَلَى عَالِمٍ أَوْ فَقِيْهٍ اهـ   
(كتاب بغية المسترشدين)

"Sesungguhnya pahala bersedekah itu ada lima kategori :
1) Satu dibalas sepuluh (1:10) yaitu bersedekah kepada orang yang sehat jasmani

2) Satu dibalas sembilan puluh (1:90) yaitu bersedekah terhadap orang buta, orang cacat atau tertimpa musibah, termasuk anak yatim dan piatu

3) Satu dibalas sembilan ratus (1:900) yaitu bersedekah kepada kerabat kaum keluarga serta saudara

4) Satu dibalas seratus ribu (1: 100.000) yaitu sedekah kepada kedua orangtua

5) Satu dibalas sembilan ratus ribu (1 : 900.000) yaitu bersedekah kepada orang yg alim atau ahli fiqih.
[Kitab Bughyatul Musytarsyidin]

Semoga Allah SWT memudahkan kita untuk bermurah hati, suka bersedekah dengan ikhlas. Aamiiiin...

copy paste dari WA family
sumber : Habib Ali zainal abidin.

Friday, October 20, 2017

Resepi | Kerabu Timun Bersantan

Sejak semalam dah lama teringin nak buat kerabu timun dan dok berlegar2 nak buat jelatah timun campur lobak atau timun dengan ikan kembung rebus atau timun dengan bawang ke..ntah la macam2 pulak dok terfikir nak buat kan.  Tapi sebab banyak pulak timun yang Abg Teh bagi beberapa hari lepas dan santan fresh pun ada jadi yang paling sesuai ialah buat kerabu timun bersantan yang bila makan mmg berpinggan2 hehe.  

Jom tengok cara mudah nak buat kerabu ni

ni resepi turun-temurun gitu dari mak tapi rasanya ada jugak yang tahu kot..

Bahan-bahan:
7 batang cili kering, dibuang bij, direndam dalam air supaya lembut *
* nak letak cili api pun boleh jugak
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
Segengam udang kering (buat sendiri sbb kalau yanb beli tu baunya pelik)**
1 sudu lada hitam *
Garam secukup rasa

*ditumbuk hingga lumat
**ditumbuk dengan agak kasar

2 biji timun dibuang kulit kemudian disagat/parut
1 labu bawang besar dimayang
1 cawan santan pekat

Cara-caranya:
  • Timun dibuang kulit dan disagat/parut dan diperah airnya. 
  • Bahan yang ditumbuk tu dimasukkan dalam bekas, masukkan sedikit santan lepas tu masukkan timun dan bawang besar - digaul rata dan akhir sekali habiskan santan, digaul hingga rata.
  • Masukkan garam secukup rasa. Siap!
bahan utama..timun dan cili juga santan..mudah kan

Kalau dah siap kerabu ni, goreng jer ikan kembung ke atau ikan masin dah memadai..mesti bertambah² tau.

Selamat mencuba!

Thursday, October 19, 2017

Thursday, October 19, 2017

Hello Coffee Lover | the Leseol Coffee

Are you a coffee lover? what coffee are you? hot or cold? black or white? +sugar +milk | anywhere | anytime..the choice is yours!

Introducing the new coffee that everyone should have and get craze with..the Lesoel Coffee...no frills, simple great coffee.

About LESOEL COFFEE

Info on the product : the coffee is fully bodied, mild acidity and it has chocolaty aroma that make the taste is great without sugar but the choice is yours on how you wants to enjoy it.

The coffee is packed for travel convenient, anytime and anywhere you are.  Just cut the sachet, pour in your cup, add water and stir..its so soluble!

How to enjoy : hot or cold, with milk or sugar..its up to you
Le Seul means : One and only or Unique in French.  
Me and LESOEL COFFEE tasting

As a coffee lover, I love the taste without sugar even I am type who drink coffee with fresh milk and sugar actually.  Why? because the chocolaty taste that makes it some kind of sweet and acceptable for my throat LOL.  The smell of the coffee is neither to strong but mild and its easy to prepare as the coffee packed in sachet is so soluble, just need light stir and you can just drink. Simple rite..this is the kind of coffee we need for busy type of person like me who always on the go...sometimes! haha


As recommended by Vinci, I had LESOEL COFFEE with avocado gelatos and seriously the combination is superb and the blend taste like tiramisu!  So anyone should try the same..well if you cant find avocado gelatos, other types will do !

blogger with the couple founder of leseol coffee..recognize the other 3? hehe
The Lesoel coffee tasting took place at Piccolo Lotti, Damansara Kim was great with good introduction and full information from the couple founder itself..they are bride to be too...congrats
Pallipes Dark Premium Soluble Coffee (3.3g x 12 Sticks)

LESEOL COFFEE : 
We are coffee lovers who appreciates convenience and also great coffee at the same time.  We are constantly searching for the most unique aroma & tast for coffee lovers by exploring & roaming just like the wolves and putting authenticity, convenience and simplicity into every cup of coffee, touching peiople's lives in the process
the logo..its a wolf!
Why wolf? Wolves never fail to use their exceptional sense of smell in search of something good as the founder have traveled far and wide to find the best beans to produce their coffee.

Where to buy: Just click the banner

Image result for shopee logo

Image result for lazada logo








Thursday, October 19, 2017

2nd Giveaway atiehilmi.com ft. 1st Dental Clinic

Wow..tu la ayat pertama bila baca pasal giveaway ke 2 anjuran blogger +atiehilmi dot com  bermula 16 Oktober hingga 30 Oktober ni dengan usahasama dengan 1st Dental Clinic...kelassss dik

Jom tunggu apa lagi, moh kita sokong dan turut serta GA ni..kalau menang boleh la gi cuci gigi ke buat pemutihan ke ikut suka ati korang la kalau dh menang tu kan.

So sila klik kat banner seperti biasa la ya


Meh baca apa hadiahnyer

HADIAH

pihak penganjur 1st Dental Clinic berbesar hati nak bagi RM 50.00 untuk 6 orang pemenang !! maksudnya jumlah keseluruhan adalah RM 300.00 !! wah !! kalau 6 orang pemenang maksudnya besarlah peluang korang nak menang ni.. hee~

RM 50.00 X 6 orang pemenang !!!


menarik kan...jadi tunggu apa lagi..cepat² la turut serta dan good luck ya

Monday, October 16, 2017

Monday, October 16, 2017

Review Novel | Cinta Untuk Disewa

Dah lama tak buat ringkasan atau ulasan novel bukan sebab tak membaca tapi feeling pada sesebuah novel tu yang nak Umi ulas tu kekadang tu terover pulak hehe.  Ok, kali ni Umi nak buat ringkasan antara novel yang meruntun jiwa, betapa mencintai bukan bererti memiliki, saling mencintai namun bukan ditakdirkan untuk hidup bersama dan sesungguhnya aturan Allah swt tu adalah sangat terbaik untuk kita.

Novel Cinta Untuk Disewa berharga RM11.92 melalui Google Play

Istimewanya review novel kali ni Umi rasa teruja sampai buat barisan pelakon mengikut watak yang Umi rasakan sesuai seperti dalam novel ni dan mungkin sesiapa yang membaca ringkasan Umi boleh carried away macam Umi jugak

Watak:
Anis Sofia - Tiz Zaqyah
Kamalrul Bahrain Haji Firdaus - Remy Ishak 
Ashraf Hadi - Aiman Redza

Lagu : 
Tergantung Sepi  - Hakim Rusli
Luluh - Khai Bahar
Terus mencintai - Siti Nordiana

Penulis : Lynn Dayana
Penerbit : Alaf 21
mukasurat : 670
Rating : *****


Kisah 5 sahabat Anis Sofia, Hafiz, Amran Iskandar dan kembarnya Jenny yang sangat akrab sejak dibangku sekolah, membesar bersama namun pabila meningkat usia masing-masing ada komitmen diri, bertemu jodoh maka hubungan semakin menjauh namun keperihatinan dan semangat setiakawan tak pernah pudar.

Anis Sofia usai tamat penggajian lebih senang bekerja sendiri dan memberi perkhidmatan membantu pasangan yang memerlukan bantuan macam Doktor Cinta tapi cinta untuk dirinya sendiri tak terbantu dan lebih memendam rasa dengan sifat suka mengalah dalam percintaan. Melepaskan seseorang kerana enggan berbalah malah dia yang menyukai teman akrabnya Iskandar hanya dalam diam walau jiwa bergolak menderita. Bukan tidak disedari Jenny atau Hafiz tapi kalau diri Anis sendiri tidak berusaha tiada sesiapa pun yang boleh membantu. Anis juga seorang gadis yang sangat komited sehingga setiap kes yang diambil diselesaikan dengan baik hingga terkadang tidak mengambil berat tentang kesihatan diri apatah lagi menjaga soal makan minum sendiri.

Nota : Umi tertarik dengan kesemua pepatah yang penulis letakkan disetiap bab dan kalau sesiapa yang berjiwa puitis tu pasti akan dapat menangkap maksud yang ingin penulis sampaikan.
1. seperti hati ditusuk selumbar, pedihnya hingga mata berkaca
2. seperti kabus menutup wajah, didepan mata, tidak terlihat jua
3. seperti bersembunyi mengikut emosi hingga memakan diri
4. seperti hati mengaburi akal, mengikut emosi hingga memakan diri
5. seperti langit runtuh lalu hati ku basah kedinginan
6. seperti guruh yang kuat, berita itu menggegarkan dunia hingga lari dari paksinya
7. seperti terbayang diruang mata mahu kusentuh kamu hilang jauh
8. seperti kaca yang menusuk, melukakan hati dan merosakkan sanubari
9. seperti tebu yang manis, janji dibibir tidak dihati 
10. seperti menghendap dalam gelita, lain diteka lain yang tiba 
11. seperti dongeng berperi, kau sentuh hati lalu kau lari
12. seperti bulan dilindung awan, puas dijengah tiada juga
13. seperti ombak menderu resah, membawa berita menusuk sukma
"Nanti bila umur kita cecah 30, kita tak kahwin lagi, aku pinang kau ya?" 
Iskandar dengan selamba membuat janji

14. seperti angin membawa khabar rindu, tidak berhenti mahu bertamu
15. seperti jantung mahu meloncat, datang resah berteman duka
16. seperti hati berjimba disaat dipeti pelangi pagi
17. seperti anugerah yang diberi, namun hilang sebelum disentuh
18. seperti mendapat sebongkah emas, mahu dipecah terasa sayang
19. seperti angin membawa pesan, khabar duka penuh airmata
20. seperti rahsia tidak terungkai, makin dipendam semakin berselirat
21. seperti laut tengkujuh, menghempas pantai mengubah pasir
22. seperti kemboja berbunga, harum menghias jiwa
23. seperti hati disambar petir, tenang seketika dan genap selamanya
Pada Anis, Kamal amazing, Anis pada Kamal sangat breathtaking. Pertemuan secara tidak sengaja dengan Anis disuatu majlis membuat Kamal tidak keruan dan tertanya siapa sigadis yang memikat hatinya. Tugasan yang diberkan Maryam bakal tunang Kamal untuk menyelidiki siapa Kamal diharapkan Anis tugasan untuk mengalih rasa sedih terhadap Iskandar yang akan berkahwin. Namun bagi Kamal itu menjadi kredit umpama datang menyerah untuk dia lebih mengenali siapa Anis. Kamal bukan calang-calang orangnya, bekas anggota polis dan kerjaya sebagai penyiasatan persendirian membuat Kamal bertindak lebih langkah dari Anis. Malahan setiap intipan Anis lebih mendekatkan Kamal kepadanya dan membuat dunia Anis tunggang terbalik dengan sifat perihatin dan kasih yang bersahaja membuat Anis jatuh hati namun cuba dinafikan kerana conflict of interest.


"Pedulikan Maryam, bila I boleh jumpa you lagi?" - Kamal

24. seperti digesek biola, iramanya terakan indah dikalbu rasa tidak bernoktah
25. seperti kasih yang tercalar, lukanya tidak nampak dimata
26. seperti bom jatuh, memusnahkan alam merosakkan paksi hati
27. seperti ketahuan walau mulut masih terkunci bisu tanpa kata
28. seperti riuh kedengaran, namun hati teguh di wilayah kesunyian
29. seperti ranting patah kuat kedengaran namun tidak dihiraukan

"Kalau aku, ambil kesempatan kenal Kamal sebab dia 'amazing'. Berapa ramai lelaki yang kau kenal dan termasuk dalam kategori itu?, Jangan lepaskan peluang" - Jenny
30. seperti sesat dipadang luas, jalan pulang tidak kutemui
31. seperti mekar haruman wangian yang memabukkan, namun kekal diingatan
32. seperti merah delima, meriahnya rasa saat dicintai
33. seperti doa yang tersekat dilapisan langit yang pertama
34. seperti rindu yang tidak mahu berkalih pergi walau puas dihindar
35. seperti nuri yang berlagu merdu, namun sayang hanya cerita duka
36. seperti hati ketahuan, tapi terus meneka mengelak kebenaran
37. Seperti sup panas yang menyelerakan, cintanya itu ibarat udara yang segar 
38 Seperti hadiah yang masih berbalut, rasa teruja melebihi segala rasa yang ada 
39. Seperti hati hilang di celah belahan awan, mahu diambil semula tidak kelihatan 
40. Seperti jauhari yang tidak berkilau, hanya batu di pinggir jalan
41. Seperti sunyi tidak bermuzik saat kau terus menyepi mendiam diri
Anis menarik diri untuk menyelesaikan kes Maryam namun kes baru Anis menyebabkan dia jatuh sakit dan berada dihospital hingga tidak hadir ke majlis kahwin Iskandar.  Kehadiran Kamal menjengah dan melawat membuat hati Anis berbunga mekar.  Bagi Kamal dia tidak sepatutnya bermain api namun bila hati meruntun minda, beginilah jadinya.  Masa silam Kamal menjadi sauh membebankan jiwa dan hatinya sudah lama hilang dengan seseorang bernama cinta hati tapi seakan kini telah kembali. 

"Kalau semua pun salah orang, bahagian mana yang salah you pulak?" - Anis 

"Hmm...for being here when I know, I shouldn't do this. I need to be somewhere else. You won't see me for at least a week - Kamal

Setiba di tanahair seakan tanpa sedar Kamal menamatkan destinasinya didepan rumah Anis. Kamal merasa sangat senang dan tenang bersama Anis dan buat Anis pula mengenali Kamal menjadikan Anis sangat berterus terang tanpa selindung.  Kepulangan Izrin  menagih kasih dari Kamal dan perangai meroyan Maryam menambah konflik jiwa Kamal. Kamal anak yang baik hingga tak mampu menolak cadangan ibunya untuk menjadikan Maryam menantu tapi jiwanya terus tertekan. 'I need to be away for a few days and this is how I feel..' 10 pasu bunga dihadiahkan Kamal buat Anis.

"You cannot do like this again, Kamal. Not ever again.  I have a life. You can't simply show up and expect me to follow all your wishes - Anis

'I don't know. You jaga diri juga. I will miss you" - Kamal

"Woi. bahaya. Nanti I bawa you balik jumpa mak I, macam mana? - Ashraf

"I suka cabar, I tak suka mengalah. You akan jadi tunang I, you akan kahwin dengan I.  Biarlah hidup kita sama-sama sengsara.  I tak suka Anis, so she can't have you" - Maryam

42. seperti garuda terbang tinggi, harapan hilang di balik pelangi 
43. seperti gendang ditabuh, iramanya menggetarkan jiwa yang kesayuan 
44. seperti lantai yang pecah, mahu dipijak takut terluka, namun itu saja jalan yang ada 
45. seperti bom yang gugur, kemusnahannya tiada siapa yang jangka 
46. seperti api marak membakar, air di lautan sudah kekeringan 
47. seperti belon berterbangan di udara, terlepas dari genggaman tidak akan kembali 
48. seperti rembulan kesiangan, cahahaynya menyeralah mencuri magika siang hari 
49. seperti jemu asyik bertandang, dihalau jauh tetap menjelma 
50. seperti batu disangka permata, nilainya tiada hanya menambah beban yang ada 
51. seperti kaca berserakan, bila dipijak luka lama berdarah semula 
Anis melarikan diri untuk menenangkan diri menjelang hari pertunangan Kamal dan Maryam, menemukan dia kembali dengan Ashraf, kekasih satunya atas dasar tugasannya dan Ashraf jatuh hati kepada Anis mencuba nasib untuk mengenali Anis dengan lebih dekat namun Anis cuba menghindari kerana konflik jiwa terhadap Kamal. Apa yang Anis tidak tahu, Kamal telah membatalkan pertunangan dengan Maryam.
52. seperti menunggu hujan di gurun yang kering, pastinya kelelahan 
53. seperti jambatan runtuh, kau di sana, aku di sini..jauh terpisah 
54. seperti bintang berguguran dari langit, cahaya indah menajadi mimpi ngeri penuh luka 
55. seperti tembok isu, tanpa kata, tanpa cerita hanya rahsia makin kukuh bersembunyi
56. seperti magnet yang rosak, mengapa hati ini terus tertarik kepada kamu? 
57. seperti pelangi selepas hujan, hadirnya memeriahkan rasa 
58. seperti peluru dilepaskan, ada nyawa bakal menjadi taruhan
59. sepeti rahsia yang terbongkar, realiti itu terasa pahit dan sakit
60. seperti piring hitam yang rosak, mahu dibuang sayang, mahu disimpan tiada gunanya
61. seperti mimpi di siang hari, tibanya malam akan adakah lagi mimpi?
62. seperti lalang, kau tidak mampu membuat keputusan
Kematian Maryam membuatkan Kamal rasa bersalah hingga enggan membenarkan Anis melawatnya di hospital malahan kedatangan Anis dari jauh dihancurkan dengan amanat Kamal yang enggan bertemu malah meminta Anis melupakan dirinya melalui ibunya.  Kamal terpaksa untuk memastikan Anis selamat tapi permintaan Kamal sangat melukakan namun Anis akur kerana dia rasa Kamal ingin berkabung atas kematian Maryam tunangannya. Anis terus sepi tapi Kamal masih sempat mengintai Anis dari kejauhan setelah dia pulih dari kecederaan.


♫♭aku tersungkur menunduk meraung

dan tiada siapa bisa merasakan
oh sakitnya hati ini♫♭

Bila Jenny memberitahu Kamal menarik diri dari bertunang serta menyaranan Anis supaya jangan mengalah membuatkan Anis berusaha memenangi hati Kamal.  Malah Anis berusaha bersaing dengan Izrin.  

"Let him go. He is not for you" - Izrin


Unreturnable. It's unreturnable. Your kinds words, your affections, your attentions towards me..its unreturnable. Once given, consider bonded for life - Anis

"Sesungguhnya, you seorang penipu. I tahu you masih sayangkan I - Anis

♫♭berat rasanya sukar diluahkan
bernafas ragu menghembus pilu
perasaan ini tergantung sepi ♫♭

♫♭♪disiksa hati yang menagih
harapan kasih yang menjauh
terpisah dalam kekalutan
jiwa yang tergantung sepi♫♭♪

63. seperti sehelai jala, biarlah hasilnya mampu menggembirakan semua
64. seperti satu lukisan, abstraknya pasti mengelirukan
65. seperti peta, ingatlah koordinatnya agar kau tidakk sesat
66. seperti lilin, cintaku malap ditiup angin malam tak diundang
67. seperti air mengalir tenang mudik ke hulu, yang dihilir menunggu tanpa jemu
68. Seperti taufan yang melanda, hadirnya memusnahkan segala yang ada
69. Seperti hujan pagi, suasana suram buat dunia berkabung jadinya
70. seperti lebah mencuri madu, lavendar itu tetap  cantik juga
71. seperti jarum dalam jerami, aku terus mencari dan mencari
72. Seperti didalam gelap, wajah kamu masih terang menjelma
73. seperti pavlova yang masih namun memudaratkan
74. seperti terasing jauh, kau pergi tak mungkin kembali
75. seperti lakon layar terbentang luas, fantasinya menaburi segala yang realiti
76. seperti tersembunyi di alalm rahsia, di depan mata tidak terlihat jua
77. seperti nasi menjadi bubur, segalanya jadi tidak menentu
78. seperti api marak membakar, rasa ini semakin menggila 
79. seperti gerbang terbuka, segala rahsia terbongkar juga
80. seperti muzik yang tidak mahu berhenti, lagu itu terus menguasai hati 
81. seperti amarah yang menggila, apinya marak membakar jiwa
82. seperti bunga mati kelayuan walaupun dibasahi embun dingin semalaman 
Kau tidak berhak bahagia!

Kejadian kereta dicalar, tayar kereta dipancitkan serta menerima kiriman pos dengan pisau berdarah namun setiap panggilan dan sms tidak dibalas Kamal namun akhirnya Anis terlantar di hospital akibat kemalangan menyebabkan Kamal bergegas serta membongkar rahsia antara Kamal dan Ashraf. Keperihatinan Kamal dan Ashraf mengundang persoalan kepada ayah uda Anis tapi siapa antara mereka yang menghuni hati Anis menjadi persoalannya.


"sejak bila you kenal Kamal"? "I bukan barang dagangan yang boleh diagih-agihkan" - Anis

Sewaktu dihospital, sekali lagi Anis hampir dibunuh dan dia nekad melarikan diri dari hospital untuk mencari kebenaran setelah kenyataannya mengatakan Maryam ingin membunuh dianggap hanya imiginasi dan tidak waras oleh Kamal.

"saya mahu Sofy selamat.  Siapa pilihan dia tidak penting" - Ashraf


 "semasa ditekup dengan bantal, dalam keadaan tidak boleh bernafas..saya tak rasa itu usikan. Nyawa saya tidak boleh dibeli dikedai, tuan" - Anis

Anis diculik dan menjadi kaku apabila merasakan muncung pistol dibahagian belakang badannya namun dia berjaya diselamatkan oleh Kamal.

" I am getting married, Anis"
"Anis..whatever happened between us, its over" - Kamal


"You buat I sukakan you. You pegang hati I dan kemudian you lepaskan entah ke mana-mana" - Anis

"Baiknya hati you kan, Kamal? Sangat baik kerana sudi pastikan I ada pengganti sebelum you berkahwin" - Anis 

Anis Sofia yang merasa tercabar bila Kamal menyerahkan kad undangan perkahwinannya dan apabila Kamal meminta dia melupakan segalanya, dia nekad untuk berkahwin lebih awal dari Kamal seterusnya Anis pergi meminang Ashraf..Ashraf berjanji memberi jawapan dalam masa 3 jam.

 "If I accept your proposal there few things you need to know. 
First, I will never let you go.  
Doesn't matter what happen in our life, we will be together to till the end.  
Second, you are my wife and I am your husband.  
Each of us have our own responsibilities to make this relation happen.  
Third I will do my best to be a good husband and lead you as a good Muslim and together we will seek for ALLAH blessings" - Ashraf Hadi 

83. seperti takdir tertulis, lari ke hujung dunia tetap bersama juga  
84. seperti merah delima, meriahnya rasa saat dicintai  
85. Seperti gendang meriah dipalu,  rentaknya menghidupkan cintaku
86. Seperti camar terbang jauh, membawa diri entah kemana destinasi  
87. Seperti guruh lantang berbunyi saat mentari cerah memancar 
88. seperti mentari cerah menerangi setelah hujan turun, taufan dan bah  
89. seperti awan indah menghiasi, saat cinta yakin mendiami hati  
90. seperti jelas dan nyata, rasa bahagia seperti mentari merah bercahaya   
14 hari suatu jangkamasa yang sangat singkat untuk persediaan perkahwinan dan Kamal sendiri akan mendirikan perkahwinan dalam masa sebulan lagi, bermakna Anis akan berkahwin lebih awal namun untuk sicinta hatinya, Ashraf yang terkenal dengan cerewetnya menguruskan segala persediaan. Tatkala 2 hari menjelang pernikahan Izrin menemui Anis dan meminta Anis menerima Kamal kerana Kamal mengakui masih menyayangi Anis.  Izrin juga tidak mahu Anis melukakan Ashraf kerana dia tahun Anis sebenarnya menyayangi Kamal.

Menjelang pernikahan, Anis masih berbolak balik, hati masih teringin mendengar suara Kamal namun hati dikuatkan untuk tidak menjawab panggilan serta melihat mesej darinya.  Kejadian Ashraf yang mengalami kemalangandi hari pernikahan membuatkan Kamal menemui Anis dan meminta Anis untuk memberi peluang kedua kepadanya.


"Jangan seksa Ashraf, Anis.  Jangan seksa diri you. You love me, 
We are meant to be together.  Tengok apa yang berlaku hari ni.  
Segalanya petunjuk daripada ALLAH, Anis. 
Yang patut menikah , kita. Bukan you dan Ashraf"  - Kamal 

Nota Umi:
Novel cinta yang thriller sikit ni memang menyebabkan dada sesak namun cantiknya kisah yang menceritakan persahabatan yang erat dan saling mengambil berat antara satu sama lain walau jauh kerana tuntutan kerja.  Lebih menarik hubungan Anis bersama keluarga dan ayah tiri yang lebih kepada ayah sendiri yang mengambil berat dan perihatin terhadap anak tirinya. Jalan cerita yang mula tenang setenang permulaan watak Anis dan kemudian rawan dan penuh keterujaan. Sesak, sebak Anis macam tu yang Umi rasakan.

Saling mencintai bukan bererti saling memiliki, memang kuatnya cinta Kamal dan Anis tapi bukan ditakdirkan untuk hidup bersama dan begitu indah tanpa ucapan cinta secara langsung cukup sekadar perbuatan dalam teka teki.

Kalau ikutkan Umi lebih suka watak Kamal mati tertembak semasa menyelamatkan Anis supaya Anis lebih tenang memilih Ashraf tapi kesian pulak kat Izrin kan.  Penulis sangat bijak membuat kita berteka-teki dalam banyak adegan bertemu dgn rakan lama tapi yang paling Umi suka penulis tetap tidak mematikan Izrin walau awalnya Umi nak Izrin mati atau disabit kesalahan sebab bagi Umi Anis sangat sesuai dengan Kamal, lelaki yang benar-benar dicintai dan mencintainya yang mana Anis berani meluahkan rasa hati tidak seperti sebelumnya.  Memang watak Kamal sangat amazing!

Destinations