Wednesday, November 29, 2017

Wednesday, November 29, 2017

Jom Bantu Adik Adam Anak Syurga

Umi ni dah beberapa hari sibuk dengan urusan kemasukan KC Iman untuk semester kedua baru-baru ni.  Almaklumlah kali ni kami ke Utara tanpa DH yang berada di Sarawak untuk projek NBOS yang masih berbaki.  Tahun ni memang la DH tu jarang lekat kat rumah, pergi seminggu balik 2 -3 hari lepastu pergi pulak..kesian pun ada tapi dah tuntutan kerja yang perlu diselesaikan tapi Alhamdulillah anak-anak dah besar jadi tak la diaorang ni sibuk bosan tapi sesekali cik applepie tu mengomen jugak hehe

Dalam kesibukan kita yang dok mengejar rezeki, kita tak seharusnya lupa ada insan yang memerlukan bantuan kita dan terima kasih pada +Suria Lekatlekit yang walaupun masih belum selesai kes disaman dengan tuanpunya produk kecantikan tapi masih cekal dan tabah mengumpul dana untuk diri sendiri tapi tak lupa untuk berkongsi membantu orang lain.  Thumbs up untuk Suria dan kita doakan semoga Suria dipermudahkan segala urusan dan diharapkan semuanya selesai dengan baik.




Semoga kita sama-sama dapat membantu meringankan beban si ibu dengan membeli atau setidak-tidaknya menghebahkan supaya ramai yang boleh membantu anak syurga ni

Image may contain: food


Image may contain: 1 person



Tuesday, November 28, 2017

Tuesday, November 28, 2017

Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia

Terima kasih Sofie atas jemputan..entah macam mana boleh terlepas pandang segmen ni..sibuk? rasa macam buat-buat sibuk pun ada..hehe

Ok masih berbaki 2 hari lagi sebelum segmen ni ditutup dan masih sempat bagi sesiapa yang nak join tau..

Seperti biasa, sila klik kat banner untuk keterangan lebih lanjut ok.



Hadiah? wow memang menarik hadiah utamanya..sungguh mewah dan kalau sesiapa dapat tu memang beruntung sangat lah.

Tentang saya :

Saya dilahirkan 48 tahun yang lalu di Kuala Lumpur,  membesar di Kuala Lumpur dan lebih dikenali sebagai Fuzy dirumah dan didalam blog tapi dizaman sekolah lebih dikenali sebagai Gee tapi lebih membahasakan diri sebagai kak cik sebagai ganti diri bila berbual dengan adik-beradik yang seramai 10 orang tu.  Kalau di blog sebagai Umi Fuzy (UF) hehe tapi tak la ramai yang kenal sangat pun..haha.  

Saya telah berkahwin dengan D'hubby (DH) selama 25 tahun dan mempunyai 6 cahaya mata, 2 putera dan 4 puteri yang berusia antara 24 hingga 11 tahun.  Suami UF pula seorang jurugambar dengan sebuah badan berkanun sementara UF pula bekerja dibidang pelancongan dan sebelum itu pernah menjawat pelbagai jawatan antaranya setiausa, PA, Admin Officer dipelbagai syarikat multinational antara United Nations, ExxonMobil, AT&T, AEG dan banyak lagi la.  Kalau kat resume tu memang banyak helai la jugak hehe

UF sudah mempunyai blog sejak 2006 dimana menulis untuk keseronokan dan sebagai personal diari yang ditulis dalam bahasa Inggeris dan Melayu..menulis bila terasa nak menulis hehe tapi mula menulis lebih aktif sejak akhir tahun 2016 selepas dilamar untuk menulis artikel antaranya untuk Zalora dan Traveloka dan sejak tu mula rasa seronok untuk terus menulis sebab ada side income tanpa keluar rumah! Menarik kan.

Blog saya dulunya dikenali sebagai www.sweetsourleyra.blogspot.com dan kemudiannya direbranding ke www.umifuzy.com dan Alhamdulillah penukaran ni membuat UF lebih aktif menulis (kekadang tu ke laut jugak) hehe.  Apa-apa pun UF amat berharap tiada halangan dan alasan untuk UF terus menulis untuk berkongsi kepada orang ramai atau jugak untuk anak cucu nanti.

**************

Ok tu jer la dulu, kalau nak tulis tentang UF ni memang berepisod-episod pulak nanti hehe
Tuesday, November 28, 2017

Termeterai Ikatan Fattah Amin dan Fazura

Tahniah buat pasangan sama cantik sama manis Fattah Amin dan Fazura Sharifudin yang telah bergelar suami dan isteri malam tadi. Kalau tengok pada tarikh 27 November 2017 tak ada yang menarik tapi mungkin pada Fattah Amin yang berusia 27 tahun kot.  Sebelum ni pun FA pun ada keluarkan kenyataan tidak menolak sekiranya jodohnya dengan wanita berusia dan akhirnya jodohnya dengan Fazura yang berusia 34 tahun yang cantik dan manis. Apa pun umur tu hanya nombor dan apa yang penting kesefahaman, saling bekerjasama dan hormati menghormati dan tau menjaga maruah untuk si suami dan isteri antara intipati dalam perkahwinan yang bahagia dan berkekalan..Insya Allah

Umi memang suka dengan Fazura sejak dia berlakon cerita Gol dan Gincu dan jugak Pisau Cukur yang paling diingati dan ada lagi drama yang dilakonkannya tapi G&G dan PC tu memang tak boleh dilupa dengan karakter Fazura yang sangat 'in' dan cheeky dalam cerita tu.

Eh Umi bukan la peminat tegar tapi rasa seronok bila pasangan selebriti atau yang seangkatan dengannya bernikah dan mewar-warkan kepada umum dan tidak menyembunyikan dari pengetahuan hingga menimbulkan fitnah kan


Allah سبحانه وتعالىberfirman:
وَمِن كُلِّ شَىْءٍ خَلَقْنَا زَوْجَيْنِ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ ﴿٤٩﴾
 “Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingati (kekuasaan Kami dan mentauhidkan Kami) akan kebesaran Allah.” (Surah Adz-Dzariyaat 51; Ayat 49)

Kalau tengok dalam gambar ni nampak sama jer senyuman tu, kalau orang tua-tua dulu kata kalau muka seiras tu jodohnya panjang..jadi Umi doakan rumahtangga FattZura ni berkekalan hingga ke Jannah dan dikurniakan anak-anak yang cemerlang didunia dan akhirat


Dah jadi selebriti ni memang la istimewa walau majlis pernikahan dibuat secara tertutup tapi masih diumumkan pada orang ramai, tu yang penting dan sempena itu juga stesen radio Era memberi 3 jam waktu siarannya untuk menyiarkan lagu-lagu buat pengantin baru dan korang masih sempat lagi nak dengar tau..hehe

Monday, November 27, 2017

Monday, November 27, 2017

Shopee diusia dua tahun dengan pencapaian memberangsangkan

Hanya dalam tempoh dua tahun Shopee, platform eDagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan telah dimuat turun kira-kira 80 juta di rantau ini dalam semua tujuh (7) pasaran dan lebih daripada 180 juta senarai produk aktif oleh lebih daripada 4 juta usahawan. Hingga kini terdapat kira-kira 5,000 jenama dan pengedar ternama yang menyertai Shopee.

>> Berbelanja dalam talian di Shopee dengan jaminan < baca SINI >

“Perjalanan merupakan satu pengalaman yang mengujakan buat Shopee sejak pertama kali dilancarkan. Kami amat berterima kasih kepada pengguna kami, pembeli dan usahawan yang telah menunjukkan sokongan berterusan terhadap Shopee,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. “Berikutan kejayaan Jualan Murah Super Shopee 11.11 yang merekodkan jumlah tempahan 2.5 juta dan jualan kira-kira 7 juta produk, kami bawakan pula jualan murah sempena hari lahir yang membariskan pelbagai promosi dan tawaran menarik yang menjanjikan pengalaman membeli-belah akhir tahun yang lebih menyeronokkan dan mengujakan”.
Sejak mula dilancarkan pada 2015, jumlah tenaga kerja Shopee telah berkembang sehingga lebih 2,500 orang dan dengan pencapaian yang sungguh membanggakan termasuk :
  • Anggaran Nilai Dagangan Kasar Tahunan dicatat pada lebih USD 5 bilion
  • Lebih 200,000 usahawan dan jenama, termasuk Shojikiya, Pets Wonderland, OnePlus, Pureen, Lovely Lace, dan Mentholatum. Ini sejajar dengan hasrat kerajaan untuk meningkatkan ekonomi digital yang dijangka akan menyumbang 20% daripada jumlah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menjelang 2020.
  • Pelancaran Shopee Mall, satu portal membeli-belah premium yang menawarkan lebih 100,000 produk secara eksklusif oleh pelbagai jenama terkemuka dan pengedar sah. Inisiatif ini telah berjaya menarik banyak jenama terkemuka yang memilih Shopee sebagai platform untuk meningkatkan perniagaan dalam talian mereka.
  • Kejayaan berterusan Shopee University, satu siri bengkel kemahiran yang membantu usahawan dan perniagaan tempatan untuk berjaya dalam bidang eDagang yang telah membimbing lebih daripada 4,000 peserta dari 10 negeri.
Lee Jing Huan, Senior Promotion Executive, Pureen Malaysia, Elie Lim Thiam Hui, E-commerce Manager, Mentholatum, Elaine Tan, Commercial Manager, Yadah Malaysia, Syaful Izwan Mohamed, Head, Fuel Marketing, Marketing Department,Retail Business Division, Petronas, Ian Ho, Regional Managing Director Shopee Malaysia, Tay Gim Soon, Group Chief Operating Officer, PayNet, How Lih Ren, Head of iTelco, Digi, William Tan, Sales Director, Brightstar Distribution (OnePlus),Ameeer Shahzman, Executive, Partners Management, B Infinite, and Andy Chin, Head of Marketing, M.R D.I.Y. Malaysia.

Sejajar dengan usaha kami untuk memuaskan kehendak pengguna alaf baharu yang mencari kemudahan dan nilai tambah dalam pembelian mereka, kami telah meningkatkan inovasi dalam perniagaan kami dan meneroka segmen eDagang. Sehingga kini, Shopee merupakan platform eDagang pertama yang dilantik menjadi rakan kami atas kekuatan mereka yang mempunyai daya tarikan yang kuat dalam pasaran tempatan, ditambah dengan perkhidmatan tambah nilai dan kempen inovatif,” Aadrin Azly, Ketua Bahagian Perniagaan Runcit, PETRONAS Dagangan Berhad.
“Bagi kami di MYDIN, sebuah syarikat tempatan terbesar dalam pemborongan dan peruncitan sejak 1957 , keputusan memilih rakan eDagang yang boleh dipercayai adalah amat penting. MYDIN melihat eDagang sebagai saluran perniagaan yang penting untuk menyokong perniagaan tradisional yang memerlukan kedai sendiri. Dengan Shopee, kami boleh menawarkan Penghantaran Percuma ke seluruh Malaysia. Kami beruntung dapat bekerjasama dengan Shopee dalam memberikan penjimatan hebat dari produk berasaskan makanan dan bukan makanan kepada semua pelanggan kami di seluruh negara dalam memenuhi keperluan seisi keluarga,” Malik Murad Ali, IT Director, MYDIN Malaysia.
“Apabila kami mengambil keputusan untuk meningkatkan kehadiran dalam talian kami menjangkau Kedai Dalam Talian Digi, Shopee merupakan platform eDagang pertama di minda dan kami telah bekerjasama secara konsisten dalam semua kempen. Kami melihat, semakin ramai pengguna Digi menikmati pembelian secara dalam talian yang memudahkan mereka ketika membeli tambah nilai prabayar dari Kedai Rasmi Digi dan kami bercadang untuk menyediakan lebih banyak tawaran hebat pada masa akan datang dalam usaha menjadi rakan kehidupan digital pilihan pengguna,” How Lih Ren, Ketua Jabatan iTelco Digi.
“Kami memilih Shopee sebagai rakan eDagang pilihan berdasarkan perkembangan pesat mereka dalam masa yang singkat dengan jutaan pengguna di seluruh Malaysia. Dengan 330 kedai MR. DIY di seluruh negara disokong oleh Shopee, kami mampu memenuhi keperluan seisi rumah pada bila-bila masa dan di mana sahaja,” Andy Chin, Ketua Jabatan Pemasaran, MR. DIY.

Untuk menghargai para pelanggannya Shopee akan menganjurkan jualan murah bersempena ulang tahunya bermula 1 hingga 14 Disember juga Shocking Sale dengan harga produk serendah RM12 yang akan berlangsung 5 kali sehari, Kemuncak Shopee Mall Berganda, Tawaran Mega 12.12 dengan harga bermula RM12, Baucar Beat the Clock bernilai lebih RM500,000 untuk dimenangi dan pelbagai lagi promosi yang mengujakan.

Rakan rasmi termasuk Maybank, CIMB, Public Bank, RHB, Ambank, Citibank, Petronas, Digi, Maxis, B Infinite, FPX, and Photobook akan menyertai sambutan tersebut dengan promosi eksklusif tersendiri untuk pengguna Shopee. Promosi kemuncak termasuklah baucar aksesori Digi bernilai RM50 yang terhad dijual pada RM12 dan cabutan bertuah yang membolehkan 121 pembeli bertuah memenangi 1,212 B Points daripada B Infinite.

Pelbagai hadiah menarik juga menanti termasuk percutian untuk 2 orang ke Honolulu, Hawaii bernilai RM15,000 dan sebuah iPhone X bernilai RM5,500 yang ditaja oleh FPX. 

Unutk melayakkan diri, korang cuma perlu berbelanja sekurang-kurangnya RM100 bagi setiap transaksi menerusi pembayaran dalam talian (FPX) sepanjang bulan Disember dan dah layak untuk turut serta dalam pertandingan ini, mudah kan!


Pertandingan Media Sosial
Shopee turut merancakkan jualan dengan melancarkan Pertandingan Bingkai Gambar Facebook Hari Lahir dari 21 November hingga 12 Disember. Pelanggan berpeluang memenangi hadiah utama iaitu sebuah iPad mini 4 bernilai RM1,899 dan 500,000 Shopee Coin dengan memuat naik Bingkai Gambar Facebook Shopee di akaun Facebook korang. Selain itu, Shopee turut menawarkan hadiah mingguan wang tunai bernilai RM500 untuk pemenang pertandingan Snap & Win dari 21 November hingga 22 Disember 2017. Korang boleh mengambil dan berkongsi gambar dari pembelian yang dilakukan di Shopee di Instagram dan seorang pemenang bertuah akan dipilih setiap minggu.

“2017 merupakan tahun yang hebat bagi Shopee. Kami akan terus menumpukan perhatian untuk melaksanakan inovasi atas platform kami dan mempelbagaikan rangkaian produk kami pada masa akan datang. Kami akan terus komited untuk membantu jenama dan usahawan tempatan untuk berkembang dan terus berusaha untuk merentas sempadan eDagang untuk menjadi destinasi pilihan untuk membeli-belah dalam talian yang terkemuka di rantau ini,” kata Ho, mengakhiri kenyataannya.

Jom kita sama-sama raikan Ulangtahun ke-2 bersama Shopee.

Laman Sesawang : www.shopee.com.my/birthday

Instagram : www.instagram.com/Shopee_MY

Facebook : www.facebook.com/ShopeeMY

Atau muat turun aplikasi Shopee secara percuma menerusi App Store atau Google Play.

Sunday, November 19, 2017

Sunday, November 19, 2017

Sihat dengan Botanic Health Citrus, Tenang dengan Lynnity Relief Theraputic-Grade Essential Oil

Semua orang memang hendak sihat kan? Ada yang bersenam, menjaga pemakanan dan ada yang buat acuh tak acuh macam Umi ler tu.. tapi... masih nak sihat dan kekal aktif!.  Jadi kalau nak sihat, pastikan tulang, sendi, jantung dan hati kita sihat kerana bahagian-bahagian ini sangat penting untuk memastikan kita boleh mengekalkan gaya hidup SIHAT dengan berterusan.

Namun bila usia kian meningkat, pasti semua orang akan merasa tidak selesa pada pergerakan serta sendi dan bila disebut osteoporosis atau kerapuhan tulang dan osteoarthritis atau radang sendi, memang ramai yang takut dan bimbang kerana ini akan menghalang dan menyekat pergerakan aktif. dan pasti menjejaskan kualiti hidup kita.

Tahu tak kita yang osteoporosis dah pun menjejaskan 75 juta orang di beberapa buah negara dan tak terkecuali Malaysia ni pun ramai yang menghidap osteoporosis dikalangan warga tua terutama golongan wanita. Kalau tidak tak mungkin mungkin iklan di kaca televisyen saban hari menyiarkan iklan susu untuk kesihatan tulang! Kalau korang tak tahu..memang sah korang tak tengok tv hehe


Kini kita boleh mencegahnya dengan mengambil Lynnity Botanic Health Citrus, minuman fiber yang mengandung bahan-bahan yang unik untuk melindungi tisu rawan, meningkatkan kepadatan tulang dan menambah mobiliti serta melindungi kalsium larut lesap dari tulang sekaligus mengelak osteoporosis.  Selain itu ia juga mampu mengurangkan kadar kolestrol dalam badan, ia juga mengandungi Amino Acid, Vitamin dan Mineral yang boleh mengukuhkan lagi kesihatan badan, menyokong kesihatan tulang, mengawal kolsterol dan kardiovaskular.

Kebaikan Lynnity Botanic Health Citrus
  • Meningkatkan kesihatan tulang dan sendi
  • Membaikpulih dan mengekalkan kesihatan tulang dan rawan
  • Mengurangkan kesakiatan dan keradangan
  • Meningkatkan dan mengekalkan pergerakan fizikal
  • Mengurangkan kolesterol dan tekanan darah 
  • Meningkatkan kesihatan kardiovaskular
Cara pengambilan
Amalkan pengambilan 1 sachet setiap pagi sebelum makan dan 1 lagi di waktu malam dan secara berterusan untuk kesihatan kita.

Sarapan seringkas roti dan telur dan secawan Botanic Health Citrus yang membekalkan tenaga



Kandungan
Delima, manggis, alga, Orthosiphon (misai kucing), Lithothamnion, rumpai laut, halia, asid askorbik, bran, oat, benih chia, I-arginine dan taurina

Terdapat 15 sachet dengan setiap sachet mengandung 20gm dan berharga RM138/sekotak

***************************

Ni ada lagi satu produk dari Lynnity iaitu Relief Therapeutic-Grade Essential Oilproduk yang membantu menenangkan rasa ketidakselesaan diri seperti sakit kepala, mual, hidung tersumbat yang mampu membuat kita lebih bertenang dengan haruman yang menyegarkan seakan terapi kepada sesiapa yang menggunakannya.

Produk ini juga terbaik buat semua lapisan usia serta tidak mengandungi sebarang bahan yang boleh memudaratkan terutama untuk kanak-kanak dan bayi.

Lynnity Relief Therapeutic- Grade Essential Oil, 10ml @ RM88

Sekiranya sakit kepala, leserkan pada bahagian kepala leher dan hidu haruman.  Iannya juga mampu mengurangkan stress kerana ia bersifat terapi

Sekiranya anak batuk-batuk dan selesema, sapukan sedikit dibahagian dada dan leserkan sedikit pada hidung untuk mengelak hidung tersumbat (nose blockage)

Untuk wanita yang datang bulan, boleh sapukan di bahagian perut untuk rasa yang lebih melegakan

Ianya mudah kemana saja sebab saiznya yang kecil boleh masuk kedalam tas tangan kita untuk membantu kita setiap masa.

Nota : Elakkan dari terkena mata, simpan ditempat sejuk, gelap

Kandungan Relief Essential Oil:
Mentha piperita (Peppermint) oil, Abies balsamea (Balsam Canada) needle oil, Eugenia caryophyllus, (Clove) bud oil, Cocos nucifera (Coconut) oil, Lavendar Flower, Hawaiian Sandalwood, SunFlower, Eucalyptus Leaf, Clary Sage Flower, Roman Chamomile Flower, Cedarwood Wood, Ylang Ylang Flower, Geranium Plant

Nota : Memang best guna roll on Lynnity ni selain berbau harum, ia juga mampu menenangkan diri tambahan pulak amat praktikal dan mesra pengguna dengan jenis roll on. Menariknya relief essential oil dari Lynnity ni, ia dapat meredakan lenguh-lenguh pada kaki dan tangan akibat keletihan seharian ditempat kerja, cuma roll on kat tempat yang lenguh tu dan pasti kita merasa segar dan berbau harum!


Untuk keterangan lanjut, laman sesawang >  Lynnity, Facebook Page > Lynnity atau
Instagram : LynnityHealth

Thursday, November 16, 2017

Thursday, November 16, 2017

Membaca Secara Online di Portal Ilham

Assalammualaikum

Berapa ramai yang suka membaca? tak kisah lah membaca buku ilmiah, buku keagamaan atau novel. Selain Wattpad (rasanya ramai yang tahu pasal ni kan), kita boleh membaca secara online di Portal Ilham yang penuh dengan karya dari penulis baru dan tak kurang juga ada sesetengah karya telah dibuat drama antaranya Asam Pedas untuk Dia.  Seperti di Wattpad, ada karya yang belum siap sepenuhnya, jadi pandai-pandai ler nak pilih  bahan yang ingin dibaca dan pilihan di tangan kita untuk memilih.

Umi nak kongsi buat sesiapa yang berminat dengan novel, cerpen atau puisi boleh baca secara percuma di Portal Ilham secara digital atau seakan e-book seperti yang boleh kita muat turun selepas membeli secara online di Google Books > baca SINI <



Macam mana nak buat:

1. Login ke www.portalilham.my (kalau guna desktop atau laptop)

2. Daftar masuk dengan isi butiran yang diminta (mudah jer)

3. Boleh juga login guna account facebook




4. Muat turun applikasi melalui Google Store atau Apps Store 

Umi syorkan muat turun ke dalam handphone atau tablett untuk membuat pilihan cerita/novel memudahkan kita membaca bila-bila masa.

klik jer menu untuk pilihan

pelbagai cerita menarik untuk dibaca

So far Umi dah baca banyak jugak novel untuk buy time sewaktu memasak dan waktu menaiki kenderaan awam untuk ke pelbagai acara.  Banyak la jugak cerita yang Umi dah baca kat sini dan dengan memuat turun aplikasi lagi memudahkan kita membaca setiap bab yang ada.

Seperti di Google Books, kita boleh membeli novel secara digital atau versi cetak dimana bila kita klik kita akan berada di laman Mall Karangkraf dengan harga yang berbeza (kadang²). Sangat mudah!

Nota:
Kalau ada yang percuma tu kenalah kita ambil peluang kan dari kita buat benda tak berfaedah, membaca pun bagus jugak tapi pastikan apa yang kita baca tu bukan cerita lucah atau yang tidak baik tapi membaca untuk menambah ilmu dan untuk dijadikan sempadan.

Serius memang berbaloi dan selamat membaca

Tuesday, November 14, 2017

Tuesday, November 14, 2017

Boleh ramping dengan Shapee Seamless Tankee ?

Memang setiap tahun berangan nak turunkan berat badan..nak kuruih la..nak slim la..tu azam tiap-tiap tahun walau tak pernah la letak kat wall FB atau kat Twitter sekalipun..cuma dalam hati hehe.  Rasanya ni memang standard kot, bukan perempuan jer tapi lelaki pun sama kan. Bukan apa bila badan slim dan tak chubby, mudah nak cari pakaian tak pun mudah nak pakai balik baju lama-lama tu jer..jimat duit hehe

Bagi perempuan yang dah berkali-kali bersalin ni lebih-lebih lagi dah beranak 6 ni memang tak boleh lari dari kechubbyan sebab lemak tu payah sungguh nak lari..lebih-lebih lagi kadar metabolism tu rendah dan lemak punya la degil. Mungkin juga sebab faktor usia adalah sebabnya dan paling pasti tahap jati diri nak kurus tu terkadang terbarai sebab diajak makan sedap-sedap dan banyak pulak acara makan-makan.

Dipasaran ada pelbagai jenama shapewear, yang murah, yang mahal tapi jika tiada kesungguhan memakai memang tak menjadi la cik kak oii.

Umi nak syorkan Shapee Seamless Tankee yang kini menjadi produk yang senang Umi gunakan untuk ramping hehe.


Shapee Seamless Tankee yang bestnyer si pemakai tak mengah bila memakainya kerana ianya diperbuat dengan fabrik nylon dan spandex yang mampu memberi nafas kepada kulit walau pun kita memakainya untuk jangkamasa sehingga 8 jam.  Rekabentuk seamless yang mengikut bentuk tubuh badan membuat kita rasa selesa dan tak nampak benjolan lemak dibadan☺dan ia juga anti selulit. 

Produk ini juga menggunakan teknologi 3D Mikro urut dari Jepun yang menjana haba untuk bertindak melancarkan pengaliran darah dan menggalakkan metabolism dengan  membakar lemak setiap kali kita melakukan senaman atau sebarang pergerakan. Jadi kenalah juga kita bersenam untuk menghilangkan lemak kita dengan cepat ya.  

Shapee Seamless Tankee ni menumpukan bahagian tubuh (target zone) berikut:
  • Menyokong dibahagian dada dengan secara 360° 
  • Pelangsingan dan pembentukan di bahagian pinggang
  • Memperbetulkan postur dibahagian tulang belakang


Harga : RM75.00

Ukuran mengikut badan:
Cara untuk memakainya :


Cara penjagaan supaya lebih tahan lama:

  • Dibasuh dengan tangan untuk tahan lebih lama
  • Jangan dijemur dibawah sinaran matahari
  • Jangan guna peluntur

Untuk maklumat lebih lanjut, 

Laman sesawang : www.shapee.com

Instagram : @shapeemy #shappeemy

No telefon : +607-5547488

Email : info@theshapee.com


Nota : dok terfikir jugak ni, mampu  dak Umi kurus macam dulu..bukan kurus saja tapi sihat...hehe


Monday, November 13, 2017

Monday, November 13, 2017

Give your children the best school holiday with Fun Learning Seeds

What is Fun Learning Seeds ? 
Fun learning seeds is like planting the seeds for transformation where an effective education programs involve teaching children and how to effectively apply the knowledge they acquired so that learning is practical, relevant and meaningful. On top of that, education for parents and teachers are equally important to plant the seeds for transformation to our next generations.

  • Believe that children learn best in a fun, loving and positive environment so that they will grow up to be happy, confident and loving adults
  • Education should inculcate independence in the child through self discovery and interactive programs which transform learning into a passion rather than a chore;
  • Values determine behavior. Fun Learning Seeds’ system is an integrated and multi-faceted approach to provide healthy and holistic learning for children. Character comes first. It is the basis of a solid education in life;
  • Children will be groomed to be life-long learners and be able to become outstanding professionals in whatever career they choose to embark on because of their specialized knowledge and their responsible & reliable characters;


  • Our teaching approach comes from educate the parents first as parents play significant roles in their parenting journey and children’s growth.

Score A Mastery (SAM) 2-Day Program
(Kids group: 9 - 12 / Youth group : 13 - 18)
  • Memory skill - whole brain integration
  • The power of mind mapping & picture map
  • Memory pegs
  • Concentration power
  • Fun acronyms and stories
  • Purpose-driven memory
  • Idea association
  • 10 treasures study techniques
  • Unleash the creativity
  • Power of mastery, etc
Master the learning skill to improve academic performance
Learning in the fun way to master the knowledge permanently!

iMac Mockup

Mastery In Action (MIA) 3D2N Transformation Camp
(Kids group: 9 - 12 / Youth group : 13 - 18)
  • Increase self confidence
  • Inspire child to discover lealrning vs studying
  • Create interest and passion that drive children to learn more and automated
  • Learn different strategies to academic excellence
  • Inspire to have better understanding of core being, purpose in life and academic excellence
  • Setting and achieve goals
  • Create new and strong belief system in learning to achieve academic excellence 
  • Learning to learn!
Action speak louder than words!
Mastery in Action lead child to a higher level of performance in their life!
Discover the learning purposes and make learning automated!
Parents, you dont's need to chase after them to finish their school works or revision!

Photo Stocks

Why your children need to join MIA


Create
  • strong belief system in learning to achieve academic excellence
  • Interest and passion leads to automated learning
Inspire
  • Discover learning vs studying
  • Increase child's self confidence
  • Better understanding of children's core being, purpose in life and academic excellence
Learn
  • Different strategies in studies
  • Setting and achieve study goals
  • To learn
About Fun Learning Seeds

Who are they?
Fun Learning Seeds is specializing in equipping individuals (children, youths, adults) with skills and
systems to awaken the giant within them and maximise their potential in all aspects of their lives

What can they do for you?
With the help of dedicated trainers, coaches and facilitators who are having years of experiences in
education & training, comes long with proven results, trainees will be inspired to succeed in their talented areas as well as morally and socially to become leaders in each of their communities. They will be encouraged and enabled to take actions on what they have learnt. Individuals who have gone through our programs have shown significant improvement in their confidence and self-esteem that have enabled to excel in respective areas.

Vision
Be a world class provider of premium educational programs that are experiential and effective

Mission
To plant inspirational seeds by educating individuals in their respective strengths and maximise their
potential by overcome their weaknesses, empowering each other with our own talents.

Fun Learning Seeds Uniqueness: Using an integrated methodology in all their programs with some of the latest and most advanced skills and technologies. They are able to produce outstanding results in shorter time and these results are permanent and transformational.

What do they use:

  1. Accelerated Learning: Using visual imagery, internalization and quick integration of knowledge
  2. Experiential Learning: Doing vs experiencing which nothing beats own experiences in the learning journey
  3. Alpha Learning: The effective use of music and relaxation in the alpha state which enable fast learning
  4. Neuro Association Conditioning: The effective use of creating new neuron links to condition the mind and create new patterns in life
  5. Socratic Method of Learning: The art of asking. Never afraid to ask in learning
  6. Positive Attitude Attunement: This technique is extremely useful to help children overcome self-limiting beliefs, conquer fears, implantation of new and positive belief systems, etc
  7. DNA Profiling: Analyzing how each and every child thinks, process information and learn to custom language to enable them to learn faster, effective and easier than normal teaching process
  8. Ingraining & Anchoring: Constant input of the correct information and values will help the child to understand and internalize the information taught and many more...

#funlearningseeds #seedsfortransformation #learningisfun #masteryinaction #scoreAmastery


Give your child the best school holidays ever by well equipping them with skills which improve their academic excellence.


Register now : Fun Learning Seeds Sdn Bhd.
Find out more about SAM & MIA to transform your child!
Call +6018-2980020 / Email  info@funlearningseeds.com

Saturday, November 11, 2017

Saturday, November 11, 2017

Giveaway Pertama dari Blog IrdaGarmin

Dah lama rasanya tak join mana-mana giveaway eh..ye kot hehe.  Giveaway ini telah pun berjalan dari 4 November dan akan berakhir pada 4 Disember 2017.

Seperti biasa klik kat banner ya

Giveaway pertama dari blog irdagarmin.
Menariknya GA ni, hadiahnya adalah buku-buku dari penulis terkenal iaitu Dr HM Tuah Iskandar AlHaj.  Umi pun ada sebuah novel dari penulis ni yang akan dibuat review tapi masih dalam draf.

Apa yang menarik dekat blog Irda ni adalah catatan dia tentang banking dan jugak Coway.  Jadi sesiapa nak tau pasal produk Coway sila jengah ya.

Jom kita ramai-ramai sokong GA pertama Irda ni.

Good luck pada semua yang dah turut serta dan akan turut serta nanti.







Friday, November 10, 2017

Friday, November 10, 2017

Review Novel | Aku Bukan Perampas

Ini antara novel yang Umi borong kat masa bulan Ogos hari tu kat Karangkraf..waktu tu ada diskun terbaik baca >  SINI <.  Memang menarik tajuk novel ni Aku Bukan Perampas sampai Umi tergedik-gedik nak cari lepas baca sampel kat Mall Karangkraf dan nasib baik la DH sudi singgah ke Shah Alam sewaktu balik dari Banting..kalau ikutkan Umi lebih suka beli e-book, tak perlu simpan dan sediakan rak



Penulis : Amylie Haizani
Bil mukasurat : 660
Rating UF : 3.5/5

Perkahwinan atas dasar percintaan antara Nur Jannah dan Aiman Ezri runtuh apabila lelaki yang dikahwininya mengkhianti dengan kembali menyulam cinta bersama kekasihnya Zurina.  Rupanya cinta Ezri dan Zurina tidak pernah putus. Dalam waktu yang sama muncul Rizman Fakhruddin yang muncul memberi sinar bahagia buat Nur Jannah namun konflik hebat melanda apabila Sahara bekas kekasih Rizman Fakhruddin kembali menagih cinta setelah perkahwinannya bersama lelaki mat saleh gagal.  Beban kian bertambah bila Nur Jannah dianggap sebagai perampas oleh Zurina dan Sahara apabila dia dicintai.

Lupakan cinta kita - Aiman Ezri

'Eh perempuan, kau yang rampas dia dari aku ! bertahun kami menyemai kasih.. - Zurina

Perasaan ini..aku keliru.  Kini aku mula merinduinya.  Berdosakah aku? Mencintai seseorang sedangkan aku masih milik orang - Nur Jannah

Atas dasar cinta dan desakan, Ezri akhirnya mengahwini Zurina tanpa pengetahuan Nur Jannah namun rahsia terbongkar dan membuatkan Nur Jannah terus merasa terseksa.  Ezri seakan gila talak mencari Nur Jannah, isteri yang diceraikan dan Nur sendiri hampir maut disebabkan kemalangan yang dirancang. Pelbagai usaha dibuat Ezri untuk kembali namun hati Nur tertutup buatnya dan percintaan Nur bersama Riz juga seperti tiada kesudahan.

Kalau abang sempurna, Nur akan terima abang. Cinta abang.  Tapi Nur tak pernah bagi abang peluang - Ejay

Jangan dibuang terus kenangan antara kita.  Bukankah cinta kita umpama ombak dan pantai? - Riz

Tak perlu cinta atas nama ombak dan pantai kalau hanya sekadar untuk menyakiti hati kekasih! tidak perlu juga mengatakan cinta kalau diri sendiri tak tahu bercinta - Nur Jannah

"Betul ke Nur nak bertunang? Siapa lelaki tu Nur?" - Aiman Ezri

Nota UF :
Masa mula membaca novel ni memang rasa teruja, kesian dan memang rasa sakit hati dengan Ezri yang mendera jiwa siisteri dengan membiarkan isterinya macam tunggul dirumah malah membiarkan dan menurut segala yang diminta si kekasih. Rasa marah dan geram tapi bila masuk pertengahan bila seakan tenang dan selesai tapi rupanya cerita mula meleret-leret dengan konflik cinta bersegi-segi. Memang penat baca dan rasa nak sawan pun ada hehe. Macam tu lah agaknya konflik rumahtangga bila bercinta dengan orang lain dan berkahwin dengan orang lain. Bila kita kehilangan baru kita sedar akan cinta pada dia yang kita seksa dan memang asam garam rumahtangga, bila duduk sebumbung tidak menjamin keserasian tapi apa yang penting saling memahami dan give and take itu perlu untuk kerukunan rumahtangga. 

Kalau cerita tak meleret-leret memang Umi akan highly recommend dan nasib baik la waktu beli tu harga dia cuma RM10 dengan potongan 64%  tapi kena beli online dan self collect kat Mall Karangkraf.

Yeaaaa..dah boleh simpan dalam kotak novel ni..esok² bila dah pencen boleh buka balik untuk baca..tu pun kalau panjang umur..hehe

Thursday, November 9, 2017

Thursday, November 09, 2017

Pakaian Muslimah Online di Butik Lanafira

Buat mereka yang masih mencari-cari pakaian muslimah yang mampu memberikan gaya, mampu milik dan paling penting bermutu Umi syorkan korang jengah ke butik muslimah di LANAFIRA.


LANAFIRA adalah butik pakaian Muslimah yang dijual secara online (atas talian) dengan pelbagai jenis rekaan pakaian termasuklah baju peplum, baju kebaya moden, baju kurung, maxi dan banyak lagi pada harga yang mampu milik buat semua peminat pakaian Muslimah.  LANAFIRA juga menyediakan pakaian mesra wuduk dan khas untuk ibu-ibu yang menyusukan anak-anak.

Trendy, Affordable, Quality 
(Bergaya, Mampu milik, Bermutu)

Bergaya, mampu milik dan bermutu memang tidak dapat dinafikan rekaan di butik LANAFIRA ni memang cantik dan pasti membuat sipemakai nampak lebih bergaya dan anggun dan pihak LANAFIRA memahami citarasa pelanggan dan sangat menitik berat akan keselesaan si pemakai.  Oleh itu LANAFIRA juga menyediakan barangan perhiasan yang sangat ekslusif hanya terdapat di butiknya.

Untuk mengurangkan penat meng'Google" tips fesyen terkini, nak beli buku atau majalan fesyen tapi mahal dan tebal-tebal, apa kata korang download ebook kat sini > e-book LANAFIRA <

Antara 2 rekaan yang menjadi pilihan yang menarik perhatian dan menjadi idaman Umi antaranya adalah:

Aira Kebaya Peplum - RM89
Tampil klasik dan sempurna untuk sebarang acara sepanjang tahun dan pasti membuat sipemakai seperti seorang puteri.  Padankanlah dengan seluar skinny mahupun jeans kita tetap nampak bergaya dan anggun.  Terdapat 5 pilihan warna iaitu Purple, Shocking Pink, Cream, Black dan Baby Blue
Melissa Long Dress - RM140
Memang boleh menampakkan kita sangat elegant dan bergaya dengan kain labuh beropol dan yang pastinya kita tetap nampak sopan tanpa perlu perhiasan tambahan.  Ada 3 pilihan warna iaitu dusty pink, brown dan mint green


Keistimewanya dengan pakaian di LANAFIRA yang patut kita tahu

  • Pakaian berjenama Malaysia dan 100% keluaran bumiputera, bergaya, mampu milik dan bermutu
  • Pakaian mesra wuduk yang sememangnya dicari buat para muslimah untuk memudahkan kita mengambil wuduk 
  • Harga yang ditawarkan adalah harga mampu milik serta berpatutan dengan rekaannya
  • Pelbagai rekaan di LANAFIRA tiada dikedai atau butik yang lain.

Untuk memudahkan kita membuat pembelian atas talian Umi syorkan korang terus daftar akaun di www.lanafira.com dengan mendaftar menggunakan akaun Facebook atau Google, lepas tu kemaskini maklumat serta alamat untuk memudahkan pembelian dan penghantaran dan seterusnya boleh la terjah pakaian yang menjadi idaman hati. 



Korang juga boleh jengah ke social media kepunyaan LANAFIRA seperti dibawah ni.

Website : www.lanafira.com

Instagram : @lanafiraoffical

Facebook page : www.facebook.com/lanafiraofficial
Thursday, November 09, 2017

Review Movie | TOMBIRUO

yeahh..setelah puas dipujuk dan diajak, akhirnya dapat jugak dating dengan darling husband (DH) dan menonton wayang kat GSC Melawati Mall sempena ulangtahun perkahwinan ke 25..just the two of us? ehh tak la..ada jugak anak kanggaru yang ikut. Orang dah lama tengok cerita ni kan ..dah basi? eh belum lagi..yang best tak sesak dan dapat enjoy sepenuhnya

tapi yang kelakar bila tengok balik ehh..tak de pulak Umi bergambar dgn poster Tombiruo sebab kami dah lewat masuk..hehe


Tombiruo ni diadaptasi dari novel Ramli Awang Murshid yang berasal dari negeri dibawah bayu dan kata DH lagi RAM ni dia juga bekas wartawan di RTM..oooo mesti lah DH tau kan sebab pun dibawah kementerian yang sama.  Filem Tombiruo ini diarahkan oleh Seth Larney dengan usahasama Astro Shaw.

Rating : 8.5/10

Pelakon : 
Zul Arifin (Tombiruo/Ejim), Farid Kamil (Amiruddin), Nabila Huda (Wan Suraya), Datuk M Nasir (Tan Sri Berham), Faizal Hussein (Pandoluo), Marlia Musa, Faye Kushairi (Salina), Dynas Mokhtar (Baizura), Hasnul Rahmat (Juslan), Farah Ahmad (Monsiroi), Atu Zero 



Sinopsis Filem Tombiruo Penunggu Rimba 2017
Ejim atau lebih dikenali sebagai Tombiruo yang bertopeng kerana dilahirkan tidak berwajah seperti manusia biasa yang hanya tinggal di hutan dan mampu mengawal hutan namun ayah angkatnya Pondoluo berpesan supaya dia bijak mengawal amarah.

Konflik bermula bila CEO Anak Bumi, Tan Sri Berham mengambil keputusan untuk menghentikan projek empangan demi kepentingan penduduk.  Sewaktu sesi berjumpa penduduk, sebuah kampung diserang penjahat dan Tan Sri Berham dan anaknya Salina bergegas untuk membantu tetapi berlaku kemalangan hingga kereta mereka jatuh kedalam gaung. Tombiruo pula mengejar dan berhasrat membalas dendam terhadap penjahat yang telah membunuh bapanya Pondoluo namun dia berhenti membantu Salina tapi disalah anggap oleh Amiruddin, renjer hutan Sabah yang menyangka Ejim punca kematian isterinya dan bertekad untuk mencari Ejim.

Dalam waktu yang sama, Wan Suraya, seorang wartawan yang ditugaskan untuk membuat liputan mencuba untuk mencungkil siapa dalang dan hampir dibunuh namun diselamatkan oleh Ejim. Akhirnya Amiruddin menjumpai Wan Suraya dipondok Ejim dan berlaku pergaduhan dan terbongkar rahsia tanda lahir yang berada pada Ejim dan Amiruddin dan sebenarnya mereka adalah kembar, Ejim dihanyutkan kedalam sungai dan dijumpai Pondoluo manakala Amiruddin diserahkan kepada keluarga angkat.  Kehadiran Baizura kakak kepada Salina pun mencurigakan.

Siapa dalang insiden yang terjadi? haa tu korang kena tengok okay

Komen DH 
1. scene waktu kamera fokus pada Wan Suraya yang melihat kereta Tan Sri yang jatuh gaung sepatutnya bola mata dia memandang ke bawah gaung bukan memandang secara terus.

2. waktu Ejim tu terjun dari rumah atas pokok tu patutnya

3. cara api yang disembur sangat rendah sedangkan  pondok Ejim tinggi menyaup

Nota Umi:
Keseluruhan cerita tu memang best dan wajar ditonton oleh semua rakyat Malaysia. Suka tengok Farid Kamil yang tampak hebat sewaktu bersilat dengan Ejim. Sinematografi cantik begitu jugak kesan khas dan tidak keterlaluan.  Sebab utama Umi nak tonton ni sebab seorang kawan Umi yang Umi kenal masa main games tu menggunakan nama samaran Tombiruo dan pernah menyuruh Umi membaca novel Tombiruo ni

Komen pasal GSC Melawati Mall
Pertama kali menonton di GSC Melawati Mall ni ada Umi nak cerita sikit, memang nampak gah dan menarik dari TGV Wangsa Walk..almaklumlah Umi ni tinggal kat kawasan ni jadi kalau nak menonton tu tak perlu la nak ke tengah bandar yang sesak kan.  Yang tak bestnya kerusi kat GSC ni macam kecil pastu dahla menegak jer atau Umi dah membesar? Rasanya GSC kat Mid Valley tu lebih selesa kot.

Tuesday, November 7, 2017

Tuesday, November 07, 2017

Emirates welcomes 100th A380 to its fleet

Emirates recently celebrated the milestone delivery of its 100th Airbus A380 aircraft at a special ceremony with Airbus at the manufacturer's delivery centre in Hamburg on 3rd November 2017.

  • Celebrates milestone delivery in Hamburg, reaffirms commitment to A380 programme
  • Emirates chairman highlights positive impact of Emirates’ A380 operations on aerospace manufacturing, aviation industries and consumer experience
The Emirates Airbus A380 infographic

In conjunction with the celebration, here the special video by Malaysian Cabin Crew members, Tracey 


DUBAI, U.A.E., 3 November 2017 – Emirates today celebrates the milestone delivery of its 100th Airbus A380 aircraft at a special ceremony with Airbus at the manufacturer’s delivery centre in Hamburg.
His Highness Sheikh Ahmed bin Saeed Al-Maktoum, Emirates’ Chairman and Chief Executive officiated the ceremony. He was joined at the event by Sir Tim Clark, President Emirates Airline; Tom Enders, Airbus Chief Executive Officer; Dominic Horwood, Rolls-Royce, Director - Customer and Services; His Excellency Ali Al Ahmed, UAE Ambassador to Germany and Frank Horch, Senator for Economy, Transport and Innovation of the Free and Hanseatic City of Hamburg.
Sheikh Ahmed said: “This is a tremendous moment for Emirates, for Airbus and for our many partners involved in the A380 programme. There is no doubt that the A380 has had a big positive impact on aerospace manufacturing and the broader aviation industry, supporting hundreds of thousands of jobs and stimulating innovation and new product development in many related areas such as ground handling, catering, airport facilities and cabin products, to name a few.
“Importantly, the A380 also brought the flying experience for our customers to the next level. The aircraft itself is a showpiece of engineering. It is the world’s largest commercial passenger jet but it is quiet and efficient and at Emirates we’ve utilised the onboard real estate to redefine the thinking around inflight products and experience. Our flight crew love to fly it and our customers love to fly in it.
“For Emirates, the A380 has been a success. We’ve been able to utilise it at slot-constrained airports, as well as at regional and ‘secondary’ airports where we have grown passenger demand. Each time we deploy an A380 onto a route, it typically stimulates further traffic and demand as travellers are attracted by our flagship A380 experience. We remain committed to the programme and will work closely with Airbus and our partners to continually enhance our A380 product as we look ahead to receiving our remaining 42 aircraft on order.”
“We are extremely proud of our long-standing relationship with Emirates – a partnership that has been integral to the A380 programme,” said Tom Enders. “It is a source of immense satisfaction for everyone at Airbus that such a visionary airline has believed in the A380 from the beginning and chosen it as its flagship and the backbone of its operations. And, of course, it is always exciting to hear positive feedback from our customers and passengers about the aircraft, while associating it with Dubai’s success as the world’s most dynamic air transport hub.”
Dominic Horwood said: “We would like to congratulate Emirates on this momentous occasion. We are very proud to be powering their 100th Airbus A380 and look forward to building on our strong relationship in years to come.”
Powered by Rolls-Royce engines, Emirates’ 100th A380 is configured in three cabin classes, with 14 private suites in First class, 76 seats in Business and 426 seats in Economy.  It also features the airline’s newly revamped Onboard Lounge. It will be on display at the upcoming Dubai Air Show and will enter service afterwards.
From left to right: HE Ali Al Ahmed, UAE Ambassador to Germany, HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive Officer, Emirates Airline & Group, Tom Enders, Chief Executive Officer of Airbus , Senator Frank Horch, Ministry for Economy, Transport, and Innovation of the Free and Hanseatic City of Hamburg , Fabrice Brégier, Chief Operating Officer of Airbus and President Commercial Aircraft and Dominic Horwood, Director – Customer and Services Rolls-Royce in front the 100th A380 following the ceremony in Hamburg.
Year of Zayed tribute
Adding to the celebrations, Emirates unveiled a special tribute to the late HH Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, founding father of the United Arab Emirates, with bespoke livery for its 100th A380.
Sheikh Ahmed said: “2018 is the “Year of Zayed”, marking 100 years since the birth of our country’s founding father and celebrating his legacy. Emirates is proud to launch our tribute to the man who has been instrumental to the UAE’s formation and development, at the milestone delivery of our 100th A380.”
"Just as the A380 has broken new ground in so many regards, Sheikh Zayed was a true pioneer and visionary. Bringing his message of inspiration, daring and determination to the world as we fly the A380 around the globe, is an apt way to celebrate his amazing legacy."
Positive impact aerospace and aviation
The Emirates A380 programme creates and supports manufacturing jobs across the global aircraft manufacturing supply chain. Airbus estimates that Emirates’ A380 orders alone support 41,000 direct, indirect and induced jobs in Europe, including some 14,500 in Germany alone. These are high-skilled jobs and impact a high-value supply chain, creating a significant multiplier effect in the countries where Airbus has aircraft production facilities. The estimated Europe-wide impact of Emirates’ A380 investment amounts to €3.4 billion in GDP in 2013/14. In Germany and France the GDP impact is €1.2 billion for each country.*
In April 2015, Emirates signed an historic €8.7 billion deal with Rolls-Royce for Trent 900 engines and a long-term total care package. The engines will power 50 Airbus A380s which began entering service in 2016. The deal, which is the largest ever for Rolls-Royce and one of the largest ever export orders for a UK-based company, was part of Emirates’ ongoing investment in the UK and Europe.
Setting new standards for flying experience
The introduction of Emirates’ first A380 in 2008 set new standards for customer experience, introducing many industry firsts including the Onboard Lounge, Shower Spas, free wi-fi and advanced inflight entertainment systems in all classes, as well as many other features.
Emirates continually invests to enhance its A380 product, ensuring its customers enjoy the best possible experience. To date over 85 million passengers have flown on the Emirates A380.
The airline has implemented countless improvements on board its A380 fleet since 2008, ranging from subtle updates such as the addition of in-seat USB ports and introduction of electric window blinds, to more major upgrades such as relocating overhead luggage bins to provide a more spacious cabin, installing bigger and better inflight entertainment systems and a newly revamped Onboard Lounge.
Emirates’ A380 operations
Emirates is the world’s largest operator of the A380 aircraft, flying this iconic double-decked jet to 48 cities on six continents on scheduled services. Including one-off flights, special commemorative services, test flights and other operational deployments, over 70 airports to date have welcomed the Emirates A380.
The airline receives on average 11 A380 deliveries per year, starting from its first aircraft in August 2008. In its 2016/17 financial year, Emirates received a record 19 new A380 aircraft.
In Dubai, Emirates operates the world’s largest A380 hub with an entire purpose-built concourse dedicated to A380 operations. The US$ 3.3 billion facility was an investment to offer travellers unprecedented convenience and comfort with direct boarding to the A380 aircraft from the First and Business class lounges and amenities including duty free shops, spas, an array of dining options and more.
Emirates has 1,500 flight deck crew and over 23,000 cabin crew specially trained to operate its A380 fleet.
-Ends 
* According to Frontier Economics analysis carried out in 2015
Addressing VIP guests and media at the Hamburg event; (left to right)HH Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, Chairman and Chief Executive Officer, Emirates Airline & Group and Tom Enders, Chief Executive Officer of Airbus.
 About Emirates
Emirates is the world’s largest international airline. It operates a technologically advanced fleet of over 260 wide-body aircraft, creating economically valuable air links that connect Dubai to 156 cities in 84 countries, and connect the world through Dubai. Emirates has earned a global reputation for service excellence, and has won numerous international awards for service and innovation.
About Airbus
Airbus is a global leader in aeronautics, space and related services. In 2016, it generated revenues of € 67 billion and employed a workforce of around 134,000. Airbus offers the most comprehensive range of passenger airliners from 100 to more than 600 seats. Airbus is also a European leader providing tanker, combat, transport and mission aircraft, and is one of the world’s leading space companies. In helicopters, Airbus provides the most efficient civil and military rotorcraft solutions worldwide.
The A380 is the world’s largest, most spacious airliner that offers passengers the smoothest, quietest and most comfortable ride. With two full widebody decks, offering widest seats, wide aisles and more floor space, the A380 has the unique capability to generate revenue, stimulate traffic and attract the passengers, who can now specifically select the A380 when booking a flight via the iflyA380.com web site. Today 218 A380s are operated by 13 Airlines on 60 destinations and 240 airports can accommodate the A380 around the world.

Monday, November 6, 2017

Monday, November 06, 2017

Shopee 11.11 Jualan Mega Akhir Tahun Paling Sensasi

Rentetan dari kejayaan besar yang merekodkan peningkatan pesanan sebanyak tiga kali ganda pada Hari Membeli-belah Dalam Talian 9.0, Shopee, platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan ini akan mengadakan Jualan Murah Super 11.11 dari 1 hingga 11 November dan dijangkakan akan menjadi acara jualan mega akhir tahun yang paling sensasi !

Sokongan memberangsangkan dan peningkatan trafik pengguna sebanyak lima kali ganda dalam 24 jam, mendorong Shopee melancarkan Jualan Murah Super 11.11 dengan 3,000 jenama dan usahawan pilihan yang menawarkan potongan harga berganda sehingga 90% dan lebih 100,000 produk  dibawah Jaminan Harga Terendah Shopee.  Sekiranya mana-mana pelanggan terjumpa produk yang sama dijual pada harga yang lebih rendah di platform lain, Shopee akan memberi ganti rugi sebanyak 120% perbezaan harga tersebut..memang tawaran terbaik! jadi bersiap sedia untuk turut serta okay


Keseronokan ini meningkat pada hari Kempen Jualan Murah Super 11.11 Shopee yang membariskan tawaran tanpa henti selama 24 jam termasuk jualan murah RM11, penghantaran percuma dengan pembelian minima RM20, potongan harga atas produk berjenama popular di Shopee Mall dan banyak lagi dengan sokongan daripada jenama ternama seprti Petronas, Digi dan Watsons serta rakan rasmi seperti Ambank, CIMB, Maybank, Public Bank dan RHB.

Pengguna Shopee boleh menikmati potongan harga bagi pelbagai jenis produk dari kategori popular termasuk 3 pusingan 'Shocking Sale' setiap hari yang menampilkan koleksi 50 jenis produk kegemaran pada harga terendah bermula 1 November.


Baru-baru ini dalam Bajet 2018 yang diumumkan telah menggariskan e-dagang sebagai salah satu pemacu utama ke arah membangunkan digital ekonomi Malaysia, yang dijangka boleh menarik pelaburan sebanyak RM700 juta dan menawarkan 2,500 peluang pekerjaaan.  Shopee komited menyokong perusahaan kecil dan sederhana tempatan dan membantu mereka membina perniagaan e-dagang menerusi insentif komisyen sifar (0), penghantaran percuma ke seluruh Malaysia dan kempen mega seperti Jualan Murah Super 11.11 Shopee membantu meningkatkan lebih 150,000 usahawan aktif dibawahnya.



Pemainan 'SPIN TO WIN' juga dilancarkan semula dengan pelbagai hadiah bernilai sehingga RM300,000 untuk dimenangi setiap hari, jadi jangan lupa cuba nasib kat situ okay
"Jualan Murah Super 11.11 Shopee merupakan masa terbaik untuk anda mendapatkan potongan harga terhebat bagi memenuhi keperluan membeli-belah sempena musim perayaan.  Kami berharap anda semua boleh menyertai acara jualan mega akhir tahun yang paling sensasi - Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee
Muat turun aplikasi Shopee secara percuma menerusi App Store atau Google Play
semua dihujung jari anda!

https://lh4.googleusercontent.com/N26YiTCrKjZasWy_UJlXK3o76vOqHRI1yGd8VWbMSlX6_Xt-BAUpcgGSf5D3sJyU_8yLogToSFK4pu9YkXlOUm7oOjInAGjllPobKDjAVsd2SUSnW3hZ4-yTA071zmqV8cb-Ib3q

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my/1111

Sunday, November 5, 2017

Sunday, November 05, 2017

Novel : Akukah JUWITA?

Orang kata cinta itu indah, tapi tiada lebih indah andai cinta itu tiada rintangan.  Bila ktia hadapai dan bersama mengharungi rintangan itu, kita akan lebih menghargai orang yang kita cintai.

Minah menemui beberapa lelaki yang hadir dalam hidupnya namun hanya seorang yang mampu menemukan cinta sejatinya.  Mungkin Gaban, lelaki yang membesar bersamanya di kampunt tetatpi selalau saja bersengkeat  dan memanggilnya 'Timun Kecut'.  Tetapi, mungkin juga Rifki, simamat poyo yang memang gemar berjenagak dan mengusik . Atau si budak jahat yang mengharu-birukan hidupnya dan terus buat hari-hari yang dilaluinya semakin mencabar kesabarannya

"Dia bukan mencari seorang perempuan sehebat Siti Khadijah tetapi cukuplah seorang juwita yang sudi hidup bersama sepanjang hayatnya dan Akukah Juwita it?"

Inilah kisah gadis biasa yang diberi nama Minah Binti Temon 


Akukah Juwita
Penulis : Rina Farizq
Bil mukasurat : 644
Rating : *****

Walau punya diploma Minah lebih selesa tinggal di kampung namun  dek kerana kecil hati dengan adiknya, dia nekad berhijrah ke bandar dan tinggal bersama kawannya Naja.  Dia juga menolak lamaran Halim anak ketua kampung dan pujukan Gaban juga tak diendahkannya. Aqil yang dipanggil Gaban memang suka menyakat Minah dengan memanggil dia Timun..hehe memang lawak dan ni gara-gara namanya Minah binti Temon.

Insiden dihari pertama membuatkan Minah lewat ke pejabat dan lebih mengejutkan lagi dia bekerja di firma seni bina kepunyaan Kak Anis, kakak Gaban dan Gaban pun bekerja ditempat yang sama membuat Minah semakin rasa tidak selesa lebih-lebih lagi Gaban memang tak pernah berhenti menyakatnya malah terpaksa mengikut Gaban untuk berjumpa pelanggan. Gaban yang sememangnya jatuh hati dengan Minah tapi berkecil hati bilamana pelanggannya Puan Ros sangat meminati konsep dekorasi yang disyorkan Minah.  Puan Ros yang sangat berkenan untuk menjadikan Minah menantu juga menjemput Minah untuk diperkenalkan kepada keluarga dan anak bongsunya Rifki, lelaki yang menyebabkan dia lewat dihari pertama ke pejabat.  Kehadiran Rifki membuat Gaban semakin menyakitkan hati Minah.  Sewaktu Minah pulang bercuti dikampung, Rifki pulak tiba dan kedatangnya disambut baik oleh keluarga Minah dan Rifki sendiri menyatakan hasrat hatinya kepada kedua orang tua Minah dan waktu yg sama Aqil pulak melamar Minah.
"Gaban! Aku tetap rindukan kau sebab kaulah kawan baik aku." Ujarku pada Gaban sebelum berlalu
Kejadian Minah mengenalkan Naja kepada Rifki membuatkan Naja terus berkenan pada Rifki malah kehadiran Minah yang lewat tiba di majlis Rifki yang disengajakan Aqil menyebabkan Minah  mengajak Aqil pulang tapi rupanya Minah tersilap menarik Ukail dek kerana sakit hati dengan kemesraaan Rifki dan Naja. 

Perkenalan tanpa sengaja antara Minah dan Tengku Ukail menjadi satu lagi frasa dalam hidup Minah bila dia terpaksa menjadi teman dimajlis hari keluarga Ukail yang  rupanya adalah sepupu Rifki.  Ukail yang berkarakter sombong berhasrat menggunakan Minah untuk mengelak dari pilihan bondanya tapi terjerat bila nendanya berkenan dengan Minah dan seterusnya menjadikan Minah tunangan Ukail.  Pelbagai rintangan berlaku dan Rifki yang mencintainya melamar Minah dan pergaduhan berlaku antara Rifki dan Ukail. 

"Saya tak boleh hidup tanpa awak" - Rifki

Bonda Uqail sememannya tidak menyukai Minah namun rancangan Nenda Ukail membuatkan Bondanya akur tapi akhirnya rahsia terbongkar dan dia merosakkan segala persiapan perkahwinan mereka
Naja, biar aku berterus terang dengan kau.  Bohonglah kalau aku kata aku tak suka pada Rifki.  Dia lelaki yang baik, menghiburkan, tentu saja sesiapa yagn bersamanya pasti akan suka.  Tapi sekarang ini aku lebih meyukai Ukail. Tidak sanggup hendak bertentang mata dengannya bila berkata begitu kerana aku takut Naja akan menangkap aku berdusta
Tiga tahun Minah menyimpan rindu terhadap Ukail yang dihalau dari hidupnya dan kemudian Minah  menyambung pelajaran dalam bidang seni bina.  Malahan dia mendapat projek mendekorasi penthouse yang rupanya atas usaha Ukail
"Ya, kita masih bertunang dan saya tak pernah pun memutuskan apa-apa" - Ukail

Nota Umi :
Antara novel yang tidak menggunakan nama yang glamour dan cantik untuk watak utamanya dan cerita yang agak berat dan sarat dengan konflik jiwa dan sejujurnya Umi rasa ralat bila Minah memilih Rifki walau dia menyukai lelaki itu tapi mungkin bukan jodoh dia dengan Rifki kan.  Cerita yang cantik tapi agak sarat dengan konflik dan kesombongan Ukail membuat Umi rasa Ukail bukanlah calon yang sesuai buat Minah tapi tu hak penulis kan.  Kisah yang ringan untuk dibaca walau ada kalanya rasa sarat kat jiwa..hehe

Worth reading!