Kuala Lumpur Kota Yang Punya Pelbagai Tarikan Untuk Kita Semua

Monday, December 31, 2018 5 Comments A+ a-

Kuala Lumpur sangat dikenali ramai samada di luar negara apatah lagi dalam  negara yang menawarkan pelbagai peluang pekerjaan dengan imbuhan yang menarik dan tak pernah surut dengan pelancong dari luar dan dalam negara.  Bila musim cuti sekolah, cuti pendek mahupun cuti hujung minggu, ramai pelancong dalam negara akan mengambil peluang bercuti di Kuala Lumpur sebab terdapat banyak aktiviti untuk seisi keluarga. Banyak tempat best di KL, seperti yang dikongsi rakan di sukamakanjalan.

Kuala Lumpur Kota Yang Punya Pelbagai Tarikan Untuk Kita Semua
Antara tempat yang wajar dilawati mestilah Menara Kuala Lumpur yang cukup dikenali untuk melihat pemandangan bandar Kuala Lumpur, melihat pemandangan indah di ruang terbuka Sky Deck, berani mencuba bergambar di Sky Box yang buat kecut perut seketika, Zoo Mini yang menempatkan haiwan kecil dari seluruh dunia antaranya meerkat, rakun dan rubah telinga kelawar, yang pasti buat kita dan anak-anak teruja dengan kecomelan haiwan-haiwan di sini. Tak perlu pergi jauh hingga ke Hawkins, Indiana untuk melawat Upside Down atau Rumah Terbalik di pintu masuk ke Menara KL. Walau tak sama tapi kita akan merasa seperti Alice in Wonderland kerana dapat mengembara melalui pondok Inggeris dua tingkat yang menawan, yang telah dibina terbalik dengan sepenuhnya. Dibuka dari pukul 9.00 pagi hingga 7.00 malam setiap hari, pelawat tentu seronok bergambar dan mengambil gambar dalam pelbagai adegan aneh serta pastikan ke Taman KL Forest Eco, hutan simpan paling lama di negara ini berkeluasaan 9.3 ekar dengan Canopy Walk pada ketinggian 200 meter, Teater XD, Zon Simulasi F1 dan menjamu selera di Atmosphere 360, tempat makan berputar yang pasti membuat pengunjung teruja.

Kuala Lumpur Kota Yang Punya Pelbagai Tarikan Untuk Kita Semua
Kuala Lumpur Kota Yang Punya Pelbagai Tarikan Untuk Kita Semua

Bagi ibu bapa dengan anak-anak berusia antara 4 hingga 14 tahun, disyorkan ke taman tema pelajaran (edutainment) KidZania yang menawarkan lebih 100 aktiviti antaranya mereka boleh mencuba menjadi  ahli bomba, doktor, Pegawai Cukai, Registrar, crew Air Asia, pegawai pelancongan dan banyak lagi, mana tahu pengalaman mencuba pelbagai kerja di sini boleh memberi inspirasi untuk anak-anak kenalpasti apa yang mereka ingin jadi bila meningkat dewasa.  Semua anak-anak yang mencuba kerjaya ni akan dibayar dengan matawang yang dipanggil KidZos dan setiap aktiviti ada had masa dan had usia. Gaji yang dibayar kemudian boleh disimpan di bank dan sebagaimana kita menyimpan duit, begitu juga anak-anak akan diajar cara menyimpan dan punya kad bank sendiri. Pendek kata anak-anak akan menghabiskan masa satu hari disini menjelajah dan mengenali apa yang mereka inginkan nanti. Kalau kot rasa jemu, ibu bapa boleh pergi membeli belah atau window shopping di IKEA.  Siapa yang tak tahu IKEA? Tempat pelbagai kelengkapan barangan untuk rumah yang pasti membuat para ibu bapa teruja seperti anak-anak teruja di taman tema KidsZania.


Kuala Lumpur Kota Yang Punya Pelbagai Tarikan Untuk Kita Semua
Alang-alang dah jejak kaki ke Kuala Lumpur, jangan ketinggalan singgah ke River of Life @ Tasik Biru antara tarikan baru di tengah bandaraya Kuala Lumpur.  Lokasi yang cukup strategik terletak di sekitar Masjid Jamek dan lebih tepat dipertembungan sungai diantara Sungai Klang dan Sungai Gombak. 
Terdapat satu waterfront yang ada air pancut berirama dan terdapat 6 buah irama berdasarkan etnik yang akan berkumandang bermula dari jam 9.15 malam dan berakhir pada 11 malam. Jadi inilah waktu untuk kita melawat dan menyaksikan dan menikmati keindahan River of Life @ Kolam Biru  yang nampak membiru dengan irama dan percikan air yang memercik halus dan menghasilkan pemandangan seakan berkabus. Lebih menarik lagi apabila pemandangan indah ini dikelilingi pelbagai bangunan lama dan bersejarah ditambah dengan cahaya lampu yang menyinari.  Jadi jangan lepaskan peluang kalau berada di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur ni untuk alami sendiri dan menyaksikan sendiri tarikan yang pasti membuat kita teruja dan terbuai leka dan tiada sebarang bayaran yang dikenakan kepada setiap pengunjung.

Image result for jalan tunku abdul rahman

Kalau dah anak-anak terasa seronok bercuti dengan pelbagai aktiviti, mak-mak pun jangan lepaskan peluang membeli belah di Jalan Tunku Abdul Rahman dan terus ke Masjid India yang menjual pelbagai barangan, kain baju, tudung, telekung dan banyak lagi.  Mungkin boleh bawa balik sebagai cenderamata buat ahli keluarga yang masih tidak berpeluang ke kota metropolitan Kuala Lumpur.

Sebelum ke Kuala Lumpur tu rancanglah lokasi dan pastikan tempat penginapan telah sedia ditempah supaya kita tak pening kepala, jadi kalau nak mencari tempat penginapan boleh search Kuala Lumpur hotels di laman sesawang Traveloka yang menyediakan pelbagai penginapan yang mengikut kesesuaian bajet kita sebab promosi dan harga yang ditawarkan memang murah dan berbaloi.


Puding Roti Mentega Butterscotch Domino's Diperkenalkan Sebagai Hero Paling Manis di Tayangan Filem

Saturday, December 29, 2018 3 Comments A+ a-

Pengalaman menonton aksi-aksi mendebarkan pertarungan dunia bawah air dalam filem terlaris 2018 yang sekian lama dinantikan, filem Aquaman, pasti bertambah manis dengan hidangan pencuci mulut terkini daripada Domino’s Pizza, Butterscotch Bread & Butter Pudding (Puding Roti Mentega Butterscotch) baharu. Manisan terbaharu Domino’s yang lazat dan dibakar dengan sempurna ini dihasilkan dengan kombinasi roti mentega, sos vanilla, kepingan biskut coklat hancur dan dihiasi kismis manis.


Pencuci mulut klasik masyarakat British yang terkenal ini menjadi puding kegemaran ramai kerana membawakan rasa manis menyelerakan dengan tekstur yang menambat selera. Pencuci mulut terbaru Domino’s ini telah dihidangkan secara eksklusif kepada tetamu sebelum tayangan filem, untuk memberikan pengalaman menonton filem sambil menikmati manisan yang tiada bandingan. Pelancaran manisan baharu dan tayangan filem telah dihadiri oleh beratus-ratus pelanggan eksklusif Domino’s, peminat piza, rakan niaga dan wakilakil media serta tokoh media sosial berpengaruh, yang menjadi tunggak pertumbuhan Domino’s selama ini, lebih-lebih lagi sepanjang 2018. Pelancaran Butter Pudding baharu di TGV One Utama semasa tayangan filem memperlihatkan janji jenama Domino’s (Segalanya Mengenai Anda). Perjalanan dan kejayaan jenama selama ini dipacu oleh sokongan padu pelanggannya dan Domino’s komited untuk menawarkan perkhidmatan dan produk baharu yang menarik seiring dengan kecenderungan, kemahuan dan keperluan pelanggan, sambil mencipta pengalaman yang menjadi kenangan menerusi pelbagai platform. 



Dalam ucapan alu-aluan semasa pelancaran manisan terbaharu Domino’s, Linda Hassan, Naib Presiden Kanan Pemasaran, Domino’s Pizza Malaysia dan Singapura, berkata,

“Kata orang tak kenal maka tak cinta. Bagi kami, sekali makan pasti nak lagi. Manisan terbaru ini dibuat dengan penuh kasih sayang daripada kami untuk pelanggan kami. Bahan yang berkualiti dan kelazatan rasa terus menjadi keutamaan kami dalam usaha menghasilkan inovasi baharu. Butterscotch Bread & Butter Pudding baharu memperlihatkan penekanan kami kepada sentuhan klasik kerana seperti yang kita semua ketahui, gaya klasik tidak pernah ditelan zaman. Ini dapat kami lihat dalam kecenderungan dan cita rasa pelanggan kami yang menjadi inspirasi untuk kami mencipta produk baharu. 

"Selain mencipta produk baharu, kami telah membawa pelancaran produk kami ke satu tahap baharu dengan memberikan pengalaman istimewa dan bakal menjadi kenangan kepada pelanggan eksklusif kami. Mereka bukan sahaja menjadi kumpulan orang pertama menonton filem yang sekian lama dinantikan, tetapi juga antara yang pertama untuk menikmati kelazatan Butterscotch Bread & Butter Pudding baharu sebelum pelancaran rasminya baru baru ini. Ini adalah tanda penghargaan dan hadiah eksklusif kami atas kasih sayang dan sokongan mereka kepada jenama kami selama ini. Kami harap semua peminat Domino’s seronok menikmati puding baharu ini bersama keluarga tersayang dan kawan-kawan, khususnya pada musim perayaan,” 

Butterscotch Bread & Butter Pudding baharu dibakar segar dan dihidangkan panas-panas setiap hari di cawangan Domino’s Pizza di Malaysia Barat dan boleh didapati hanya untuk tempoh terhad pada harga pengenalan RM9.90 sahaja.

Sempena musim percutian, pelanggan juga boleh membeli Wild West Combo terkini untuk perjumpaan keluarga dan sanak saudara. Wild West Buddy Combo, yang merangkumi satu Pulled-Meat Pizza saiz biasa (Regular), satu Golden Chicken Tenders, dua Coleslaw kecil dan dua tin minuman ringan, hanya berharga RM41.90. Untuk kumpulan lebih besar, pelanggan boleh pilih Wild West Super Combo yang mengandungi satu Pulled-Meat Pizza saiz biasa (Regular), satu piza saiz biasa pilihan anda, satu Golden Chicken Tenders, empat Coleslaw kecil dan satu Botol Minuman Ringan. Dapatkan tawaran untuk nilai wang ini dengan pelbagai pilihan daripada Domino’s Pizza. Nikmati kelazatan aneka pilihan kek lava Domino’s, Blueberry Cheesecake Lava Cake yang boleh didapati pada harga hanya RM7.10. 

Anda boleh mengunjungi cawangan Domino’s, membuat pesanan dalam talian di http://www.dominos.com.my/ atau menghubungi 1300-888-333 juga untuk mengetahui lebih lanjut tentang Butterscotch Bread & Butter Pudding baharu Domino’s Pizza Malaysia serta promosi semasa yang lain.



Mengenai Domino’s Pizza 
Dengan penghantaran lebih 1 juta piza sehari di seluruh dunia, Domino’s merupakan syarikat penghantaran piza paling pantas berkembang dan terkenal di dunia dengan komitmen untuk mempelopori industri dari segi kualiti produk dan kecemerlangan operasi. Domino’s Pizza, Inc. mengendalikan rangkaian global 14,000 cawangan miliknya dan francais di seluruh Amerika Syarikat dan lebih 85 pasaran. Di peringkat antarabangsa, Domino’s disenaraikan dalam kumpulan lima syarikat teratas dari segi transaksi dalam talian.Setakat Suku 2, 2017, Domino’s Pizza Malaysia ialah pasaran Domino’s yang mencapai pertumbuhan paling pesat di Asia Tenggara dan kelima di Asia Pasifik. Ditubuhkan pada 1997, Domino’s Malaysia diuruskan oleh pemegang francais utama, Dommal Food Services Sdn Bhd. Sehingga ini, terdapat 221 cawangan Domino’s Pizza di negara ini.Di Domino’s Pizza, kami BERBANGGA dengan komitmen kami untuk memperkaya kehidupan pelanggan kami, kakitangan kami, rakan niaga kami, pemegang saham kami dan juga masyarakat. Sebagai salah satu jenama paling digemari di Malaysia, kami akan melakukan lebih lagi untuk mengukir senyuman di wajah anda dan juga menegakkan budaya kami untuk ‘menjual lebih piza, mencetus lebih keseronokan’. Selaras dengan falsafah syarikat kami untuk berusaha secara bijak, Domino’s komited untuk memberikan pengalaman penghantaran piza yang tiada tandingan kepada pelanggan, dengan jaminan kepuasan produknya, jaminan penghantaran dalam masa 30 minit dan jaminan pesanan bawa pulang dalam masa 15 minit. Melangkah maju sebagai syarikat e-dagang, Domino’s Pizza telah mencipta banyak pencapaian pertama dalam platform digital. Domino’s Pizza Malaysia telah menggunakan dunia digital dengan sebaik mungkin dan ini bermula apabila diiktiraf sebagai syarikat QSR pertama yang menyediakan platform pesanan dalam talian oleh Buku Rekod Malaysia dengan pelancaran laman webnya pada 2003. Platform pesanan dalam talian Domino’s Pizza Malaysia juga diberi penarafan #1 untuk kelajuan perkhidmatan dalam taliannya dalam industri QSR.Domino’s Pizza Malaysia merupakan pemenang Anugerah Gold Franny 2009, 2010, 2011, 2012 dan 2016, iaitu Anugerah Pencapaian yang disanjung tinggi daripada Persatuan Francais Antarabangsa di Perhimpunan Sedunia Domino’s Pizza. Berbekalkan keyakinan yang ditunjukkan oleh pengguna Malaysia, Domino’s Pizza telah memenangi Anugerah Gangsa dalam kategori “Restoran & Makanan Segera” di Anugerah Jenama Putra 2014, Perak pada 2015, Gangsa pada 2016, Perak pada 2017 dan Gangsa pada 2018.

Review Filem Bird Box

Wednesday, December 26, 2018 3 Comments A+ a-

Memang minat dengan Sandra Bullock ni walau dia dah nampak agak berusia tapi bila cerita thriller macam ni memang dia terbaik.  Filem Bird Box baru ditayangkan dan seperti biasa bila boleh tonton di Netflix, duduk kat rumah jer la sambil makan pop corn ehh makan rempeyek, kerepek pisang dan air nescafe tarik hehe.

Peringatan : Bila menonton di Netflix ni kena ada orang dewasa terutama filem Bird Box ni sebab ada adegan yang tidak dipotong yang kurang manis untuk anak kecil tonton.


Bird Box poster.jpeg


Pelakon :
Malorie - Sandra Bullock
Tom - Trevante Rhodes
Douglas - John Malkovich
Jessica - Sarah Pulson
Cheryl - Jackie Weaver
Lucy - Rosa Salazar
Felix - Machine Gun Kelly
Charlie - Lil Rey Howery
Gary - Tom Hollander
Girl - Vivien Lyra Blair
Boy - Julian Edwards

Sinopsis:
Malorie memberitahu dua kanak-kanak yang dipanggil Boy dan Girl yang mereka akan melalui perjalanan yang merbahaya melalui sungai dengan menaiki bot.  Mereka tidak dibenarkan membuka ikatan yang menutup mata atau mereka akan mati.

Kisah bermula lima tahun lalu dimana Malorie yang mengandung dilawati kakak sulungnya Jessica.  Sebelum membuat pemeriksaan rutin, mereka bercerita tentang berita pelik mengenai kisah membunuh diri beramai-ramai di Eropah tapi bagi Malorie mengatakan berita itu tidak masuk akal.  Ketia meninggal bilik doktor, Malorie terserempak seorang wanita menghentk kepalanya ke panel kaca dan baru sedar berita itu kini terjadi didepan mata.  Keadaan menjadi kelam kabut dan Malorie segera masuk ke kereta Jessica.  Ketika telefon bimbitnya berbunyi, Malorie cuba mengambilnya dan Jessica seakan ternampak sesuatu yang menyebabkannya menangis hingga menyebabkan keretanya kemalangan.  Dalam kelam kabut Jessica keluar dari kereta menuju ke arah jalan seperti dalam khayalan dan dilanggar sebuah trak.  Keadaan sekitar semakin menjadi huru hara dan Malorie berlari dan akhirnya di selamatkan seorang wanita yang kemudiannya memasuki kereta yang terbakar. Akhirnya Malorie memasuki rumah bersama beberapa orang yang terselamat antaranya Tom, Douglas, Cheryl, Lucy, Felix, Charlie dan Olympia yang juga mengandung.  Tinggal bersama orang asing memang memeningkan kepala dengan pelbagai karenah dan kelakuan dan keadaan bertambah agak sesak bila makanan hampir kehabisan dan mereka terpaksa keluar menaiki kereta yang digelapkan cermin dan cuma menggunakan GPS untuk ke pasaraya. Memang senak perut tengok bila mereka sendiri terpaksa menutup mata dan berjalan memasuki pasaraya.  Paling sedih bila Charlie mengorbankan dirinya untuk menyelamatkan rakan-rakan didalam pasaraya dan Felix serta Lucy mementingkan diri sendiri dengan melarikan diri dengan menggunakan kereta.

Kemudian muncul Gary yang dibenarkan masuk oleh Olympia atas dasar simpati walau dimarah Douglas.  Keadaan dalam rumah agak kelam kabut bila Malorie serta Olympia bersalin serentak membuat keadaan agak tegang dan Gary rupanya pesakit mental yang kemudiannya membuka tingkap hingga membuat Olympia membunuh diri termasuk Lucy dan Doublas.  Tom yang berjaya menyelamatkan Malorie kemudian melarikan diri dan tinggal bersama serta menjaga Girl dan Boy.  Selepas lima tahun, Tom mendapat pesanan yang mengatakan mereka akan selamat disebuah penempatan komuniti yang mana mereka harus melalui sungai untuk ke sana.  Tom akhirnya mati dalam menyelamatkan Malorie serta Girl dan Boy.

Malorie serta Girl dan Boy menharungi ujian getir di dalam sungai dengan menutup mata menuruni cerun dan arus deras hingga hampir meragut nyawa tapi akhirnya sampai ke komuniti.

Komen :
Memang best movie ni tapi kesudahannya tu memang tak ada sebab tak pasti dari mana datang kejadian supernatural ni dan bayangkan selama lima tahun kejadian seakan awan hitam yang membuat orang membunuh diri dan sesama sendiri tu tak ada kesudahan.

Part yang akan sedih bila anak Malorie (Boy) memanggil dia dengan nama begitu juga anak Olympia dan mungkin Malorie ada sebab sendiri kot tapi bila sampai di komuniti, dia memberitahu nama Boy ialah Tom dan nama Girl ialah Olympia dan menyatakan mereka adalah anak-anaknya. Memang agak syahdu.

Rating : 4 / 5



BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

Tuesday, December 25, 2018 0 Comments A+ a-

Baru-baru ni UF berkesempatan ke food review bertemana BBQ Night Galore yang diadakan di Hotel Royale Chulan Bukit Bintang.  BBQ Buffet Dinner yang diadakan di Level 2 juga menjemput beberapa rakan media namun ada jugak rakan yang tersasar ke hotel yang salah disebabkan ada sedikit kekeliruan..hehe.  

Memang sungguh menyelerakan kesemua hidangan yang ditampilkan untuk kami rasai ditambah pulak makan di sebelah kolam mandi dan ruang terbuka membolehkan kita menikmati makan malam dalam suasana malam yang nyaman lebih-lebih lagi kalau makan bersama suami atau keluarga tersayang.  Jadi memang wajib datang dan menikmati BBQ Buffet Dinner disini.  

BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat
Salad Dan Pembuka Selera dengan pelbagai salad segar, salad Mesclun, Red Cabbage Coleslaw. Celery, Onion dan salad Tuna, salad kentang dan boleh buat salad caesar sendiri.

Seafood On Ice
Prawns, Half Shell Mussels adn Clam

Barbeque Pit Charcoal
Marinated Chicken Wings
Otak-otak
Mised Grilled Baked Pari Fish
Kembong Fish
Marinaed Squid
Fillet of Fish
Black Pepper Beef
Lamb Shoulder
Grilled Prawn Herbs

Buat peminat makanan laut serta daging kambing, ayam bakar, sotong bakar tak harus lepaskan peluang sebab kambingnya cukup lembut begitu daging yang dibakar sempurna dan pastinya sosnya juga memainkan peranan kan.  Salad pun cukup menyelerakan dan kita boleh buat rojak sendiri dengan mencampur buah-buahan yang dihidangkan.


BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

Soup
Mushroom Soup
Bread Rolls Butter

UF memang peminat sup dan sup seafood chowder yang cukup menyelerakan ni memang menepati selera sampai dua kali tau UF tambah.  


BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

Nasi Goreng Mentega
Ayam Goreng Berempah (Malay)
Baked Potatoes (western)
Corn in the Cob (western)
Buttered Mixed Vegetable (western)

BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

Mangolia BBQ yang cukup unik dengan daging ayam digoreng dengan sayur dan sekali imbas tengok ala-ala tempayaki la juga tapi yang telah dicampur sekali tapi memang sedap.

BBQ Buffer Dinner @ Royale Chulan Bukit Bintang Setiap Hari Jumaat

Di bahagian Desert atau pemanis mulut terdapat pelbagai  agar-agar, Apple Strudle dengan Sos Vanilla, pelbagai pastry, pelbagai kuih Melayu, Coklat Fondue, pelbagai buah-buahan, Bubur Cha cha


Hidangan BBQ Buffet Dinner berharga RM88 bagi seorang dewasa dan RM44 bagi kanak-kanak dan warga emas.  Hanya diadakan setiap hari Jumaat bermula jam 7 malam hingga 10 malam dan bertempat di Poolside, Level 3, Hotel Royale Chulan Bukit Bintang dan untuk keterangan lanjut boleh layari www.royalechulan-bukitbintang.com

Tips Mengenali Personaliti Seorang Lelaki Yang Baru DiKenali Melalui Gigi

Monday, December 24, 2018 6 Comments A+ a-

Tips Mengenali Personaliti Seorang Lelaki Yang Baru DiKenali Melalui Gigi | Gigi yang putih dan cantik pasti akan membuat senyuman kita sangat menawan menawan pasti dipengaruhi oleh bentuk gigi seseorang.  Adakah bentuk gigi lelaki menggambarkan personaliti dirinya? Ni yang UF jumpa dalam draf sekian lama yang pasti tak lapuk dan mungkin boleh diguna pakai TAPI jangan terus percaya sebab pemerhatian ni mungkin tak ada betulnya dan mungkin ada betul jugak.   Good luck la ya


Image result for jensen ackles smiles
agaknya gigi Jensen Ackles ni yang mana satu kot - sumber Google

Bersaiz Sederhana dan Rata
Merupakan bentuk gigi yang teratur dan  cantik.  Mereka yang memiliki bentuk gigi sebegini adalah seorang yang baik hati dan suka menolong.  Kalau ada yang minta bantuan pasti tidak akan dikecewakan.  Sebenarnya mereka ini ingin sentiasa membahagiakan orang lain.

Besar dan Jarang
dikatakan mempunyai sifat iri hati dengan kejayaan orang lain.  Selain itu, sifat negatif individu yang mempunyai bentuk ini, dia seorang yang keras kepala.  Mereka ini sanggup melakukan apa saja demi memastikan apa yang dikehendaki itu tercapai

Jongang dan Kecil
jangan ingat semua orang yang gigi ke depan itu tak cantik.  Ada juga yang masih kelihatan manis dan cantik.  Sekiranya giginya berbentuk agak jongan dan kecil, bermakna dia boleh bertolak ansur dengan orang lain, keras kepala bertempat dan masih boleh dibawa berunding

Jongang dan Besar
Lelaki yang mempunyai bentuk gigi seperti seorang yang bermulut celupar.  Mereka mudah mengeluh dan tidak pernah puas hati dengan apa yang telah dimiliki.  Sikap itu ada positifnya kerana mereka mudah menempa kejayaan dan asentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik.. Selain itu, mereka seorang yang agresif dan ringan tulang


Tidak Tersusun
Biarpaun bentuk giggi tidak cantik namun hati budinya amat memahami.  Tidak rugi menjadikan mereka ini sebagai taempat meluahkan peasaan keana mereak sentiasa mendengar dan memberi nasihat.  Mereka juga berpengetahuan luas biarpun sikap kebudak-budakan kadangkala merimaskan tetapi mereka pandai membahagiakan orang lain

Masuk ke Dalam
Bila diperhatikan, struktur giginya seakan-akan ke dalam.  Ia menandakan bahawa mereka seorang yang pemalu dan suka menyembunyikan sikap sebenar diri tapi agak pasif.  Mreka ini bersikap pendiam dan tidak begitu pandai bergaul dengan orang lain dan mereka cukup pandai menyimpan rahsia

Kecil dan Tersusun
selalunya berwajah keanak-anakan dan tampak semakin menarik dengan gigi yang kecil dan tersusun indah.  Mereka yang memiliki gigi sebegini dikatakan suka menolong orang dan boleh dipercayai percakapan mereka

Jarang dan Kecil
Dikatakan suka menilai orang lain.  Sering tidak suka pada pandangan orang terhadap mereka, tidak suka dikritik  orang lain dan tidak suka mengalah walaupun membuat kesilapan.
 
Agak-agak ada tak antara kawan-kawan kita yang macam dalam mana-mana kategori tu.  Lepas baca ni jangan dok asyik tengok gigi orang dah la ya.

Demeter Fragrance Library Wangian Yang Di Inspirasi Dari Kenangan Indah

Wednesday, December 19, 2018 5 Comments A+ a-

Demeter Fragrance Library Wangian Yang Di Inspirasi Dari Kenangan Indah  | Salam semua! Tak pernah terdetik di fikiran adanya wangian yang dinamakan Apple Pie, Pumpkin Pie sampai #cikapplepie teruja dan tersenyum tengok.  Sememangnya jenama Demeter ni sangat unik dan ianya di asas oleh pakar wangian yang berbakat, Christopher Brosius di Amerika Syarikat sejak 1996 dan hingga kini Demeter Fragrance Library sebagai jenama tunggal haruman dengan 300 wangian yang diinspirasi dari bahan dan pengalaman harian.  

Kiri: Jason Park, CEO of Fingertouche (M) Sdn. Bhd, James Lee, CEO of Demeter Asia Pacific, Thoren Tan, Trading Director dan Danny Hoh, Customer Director dengan brand ambassadors.
Mesti pelik kan kenapa ada banyak haruman? Kerana deria bau kita akan mengenali pasti tindakbalas emosi dan memilih serta memakai wangian Demeter Fragrance Library seakan ekspresi peribadi kepada tindakbalas emosi kita.  Malah jenama ini juga menjadi kegemaran dikalangan selebriti dari Korea dan Hollywood!


Perniagaan wangian berubah sejaksejak sekian lama, pelanggan sentiasa mencari kepelbagaian tapi dalam masa yang sama inginkan haruman yang menyerlah dalam setiap haruman. Pelanggan juga memilih wangian yang berinspirasi dan menepati citarasa diri.  Pendek kata, kualiti dan keselesaan buat sipemakai. Dengan terdapatnya Demeter Fragrance Library secara ekslusif di kedai Watsons dan para pelanggan hanya perlu memilih wangian  kesesuaian diri.  Selain dari itu, jenama Demeter juga menawarkan krim tangan, lip balms dan pelbagai minyak wangi yang direka  dengan ciri berbeza.  Bersempena dengan musim  perayaan hari Natal yang bakal tiba, Demeter Frangrance Library merupakan hadiah yang terbaik untuk orang kesayangan atau untuk diri sendiri 
Caryn Loh, Managing Director Watsons Malaysia.

Semasa pelancaran Demeter, pihak media dan UF diberi peluang mencipta wangian sendiri secara DIY dan UF memilih untuk membuat wangian bertemakan Party. Kami boleh diberi sedikit tunjuk ajar dan bebas memilih ekstrak yang disediakan dan UF memilih kombinasi ektrak Fresh Lemon, Peach & Apricot dan Sweet Kiss maka terhasillah wangian yang UF namakan Zesty Fruity Memang terasa segar untuk aktiviti lasak sesambil terkenang waktu muda remaja dulu semasa UF aktif bermain bola jaring setiap minggu dan dan semestinya wangian ini mengingatkan kemenangan dan tak lupa kekalahan dalam permainan di padang bola jaring tapi harus berbau harum selepas berpeluh teruk.

Demeter Fragrance Library diasaskan bermula dari ingatan.  Otak kita merakam setiap kebahagian dalam kehidupan seharian kita bilamana kita mendapat pengalaman baru, mengenali perasaan baru setiap hari.  Dengan Watsons, kami berharap Demeter dapat mengembangkan pengaruh wangian kami dan mengembalikan kenangan yang menggembirakan apabila pelanggan menggunakan minyak wangi jenama kami 
James Lee, CEO Demeter Asia Pacific


Demeter Fragrance Library menawarkan enam wangian klasik antaranya White Musk, Icelandic Aurora, Baby Powder, Crystal Rose, Sweet Baby dan Something 

Terdapat empat wangian edisi terhad  dinamakan The City Version yang diinspirasi dari pelbagai budaya Malaysia dan setiap haruman dibuat dan dinamakan Kuala Lumpur, Ipoh, Penang dan Malacca.  

Sesiapa sahaja boleh boleh menampilkan diri sendiri dengan haruman buat pertama kalinaya dengan menggunakan Demeter Fragrance Library sebagai palet wangian, kita boleh merekacipta dan menghasilkan wangian sendiri.  Haruman Demeter Fragrance Library adalah kombinasi haruman yang sedikit dari yang bauan yang dikenali.  Dengan karakter istimewa, ianya boleh dikenali pembuatannya secara langsung dan tidaka berubah mengikut peredaran masa.  Inilah yang direka oleh pakar wangian bagi mengekalkan dengan penuh prestij dan istimewa.


Wangian Demeter Fragrance yang direka secara ekslusif untuk Malaysia tampil dengan botol bersaiz 30ml dan boleh didapati di kedai-kedai Watson yang terpilih. Nak tahu lebih lanjut, layari yang berikut:





Mengenai Demeter Fragrance Library
Bermula dengan kedai pertama terletak di Gangnam, Seoul, Demeter Fragrance Library komited mengembangkan pengunaan wangian ke serata tempat dengan lebih 300 kedai di Korea.  Dibawah pengurusan cekap James Lee, Demeter Fragrance Library kini dieksport ke lebih 20 negara dengan lebih 350 kedai diseluruh rantau Asia Pasifik termsuk Malaysia, Hongkong, Taiwan, Thailand dan China.

Sup Cendawan Semudah 1, 2, 3

Wednesday, December 19, 2018 4 Comments A+ a-

Jom buat Sup Cendawan yang mudah dan sedap.  Umi memang suka makan sup dan kalau pergi ke hotel untuk food review memang tak pernah nak lepaskan peluang tapi lepas makan tu kekadang tu dok mengomel tak sedap la kurang tu la kurang ni la..hadoiii.  Bila dah banyak komen tu mula la buat sendiri, jadi Umi dapat idea untuk buat cara paling mudah dan ringkas.

Favorite Umi semestinya sup cauliflower buatan sendiri, baca SINI

Eh, jom cuba resepi ciptaan sesuka hati yang mudah lagi ringkas dan semestinya sedap.  Ringkas sebab sesekali tu kita buat dengan bahan yang dah sedia ada cuma perlu tambah itu dan ini jer


Bahan-bahan:

1 tin Kimball 'Cream of Mushroom'
10 biji cendawan butang dalam tin pun boleh
1 cawan air
250ml susu cair
1 biji bawang Holland dipotong dadu
1 ulas bawang putih, cincang halus
2 ½ camca besar mentega
½ camca teh lada hitam
secubit garam
daun parsley dicincang dan dipotong untuk hiasan


cara membuatnya:

  • Cendawan dipotong dadu, dibasuh dan dibiarkan tos dalam penapis. 
  • Panaskan mentega dan goreng cendawan hingga layu, kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar, digoreng hingga layu.
  • Masukkan Kimball 'Cream of Mushroom' bersama air, kacau rata dengan api perlahan dan n lada hitam yang telah dikisar, kacau biar sebati
  • Tuang susu cair, kacau rata dan biar mendidih sambil dikacau kerap hingga kuahnya menjadi sedikit pekat.  Tutup api, masukkan garam secukup rasa dan boleh dihidangkan dengan menabur cincangan daun parsley dan makan dengan french bread atau roti biasa pun boleh




Tips :
Kalau nak pekat, bancuh tepung gandum dalam 2 sudu dengan air, kacau hingga sebati dan masukkan kedalam sup sewaktu dimasak.

Domino’s Pizza & Pepsi Black Unveil Winners of The Everyone’s A Winner Contest : Grand Prize Winner Drives Home A Brand New Honda City!

Friday, December 14, 2018 2 Comments A+ a-

Domino’s Pizza & Pepsi Black Unveil Winners of The Everyone’s A Winner Contest : Grand Prize Winner Drives Home A Brand New Honda City! | Inspired by a shared vision of rewarding customers, Domino’s Pizza teamed up with its long-standing beverage partner, Etika to offer customers with the opportunity to win outstanding prizes worth more than RM130,000!


At the prize giving ceremony of the Everyone’s A Winner Contest, Mr Chee Hin Kiat was announced the Grand Prize winner and took home a brand new Honda City worth up to RM80,000. Linda Hassan, Senior Vice President, Marketing, Domino’s Pizza Malaysia & Singapore and Santharuban T. Sundaram, Vice President of Marketing at Etika Sdn Bhd presented the keys to Mr Chee’s new car as well as other attractive prizes to winners.




Ecstatic to have won the car, Chee Hin Kiat said, “Today, my wife is going to receive a new ride, can’t say how excited I am to have won this brand new Honda City! When I entered this competition, I certainly did not expect to win. As the holiday season is fast approaching and during the contest period, my intention was to share food and especially pizzas with those who are less fortunate. I always believe that if you do good you get good back in return.”

Another winner who bagged a brand new Samsung Gear VR, Zeti Harun said, “This win definitely came as a surprise to me! My officemates and I constantly think of Domino’s Pizza whenever we have office parties, when we want a quick bite or during overtime. This is mainly because Domino’s Pizza is fast, convenient and most importantly delicious! Winning the Samsung Gear VR without a doubt is a great treat!”

Customers are the lifeblood of our company. This is reflected in our recently launched brand promise, It’s All About You. It is our commitment to continuously improve ourselves, while we present new services, products, convenience and experience in delivering the best Domino’s experience to our customers. It goes beyond our delivery promise and beyond our commitment of serving you hot and wow pizzas.”

“We take pride in fully understanding what our customers like, what they do not like and more importantly, what they want more of. With this contest, we took the opportunity for our customers to enjoy their favorite pizzas while standing a chance to take home attractive prizes! This is part of our continuous appreciation towards our customers for their amazing support,” 
 Linda Hassan, Senior Vice President, Marketing, Domino’s Pizza Malaysia & Singapore

“While we know that Domino’s pizzas and Pepsi Black is a great combination, it truly takes this classic pairing to another level when a contest such as this is offered to our customers. Not only do they get to enjoy their favorite pizzas and drinks, they also get to experience the excitement of being part of this contest. The winners, especially Mr Chee will now have a memorable moment to cherish!” 
Santharuban T. Sundaram, Vice President of Marketing at Etika Sdn Bhd

The Everyone’s A Winner Contest which ran from October 8 to November 4 demonstrated Domino’s Pizza’s promise of enhancing customers’ experience as well as to offer great value for money deals through its Bold Combos which includes the Bold Buddy Combo at RM35.90 and Bold Super Combo at RM55.90.

On top of that, customers also enjoyed the 2 Pizza Deals that were available from RM28.30 for two Regular pizzas, RM47.15 for two Large pizzas and RM66.05 for two Xtra Large pizzas. For more value, customers were also able to opt for the 2 Pizza Deals with Extra Cheese from just RM 30.65 for two Regular pizzas with 50% off Extra Cheese, RM50.45 for two Large pizzas with 50% off Extra Cheese and RM70.30 for two Xtra Large pizzas with 50% off Extra Cheese.

To participate in this contest, customers had to purchase any of the Bold Combo or purchase any pizza paired with Pepsi Black 1.5L. Those who entered then played a game of ‘Count the hidden Pepsi Black and Pizzas’ and submitted their creative slogan along with entry at www.dominos.com.my/EveryoneIsAWinner.

Additionally, participants collected points upon any purchase with Pepsi Black. Participants who accumulated the highest points would be in the running for the brand new Honda City. Other exclusive prizes were three Samsung Galaxy S9, 10 Logitech G560 Gaming Speakers, 20 Samsung Gear VR with Controller, 50 vouchers for 1 year worth of Domino’s large pizzas and unlimited Free Breadstix /Cinnastix with minimum purchase which are valid for 2 weeks.

The contest was very well received and each submission were interesting and unique as participants entered with their most creative slogans.

To learn more about Domino’s Pizza Malaysia’s latest products as well as other ongoing promotions, visit us at www.dominos.com.my

About Domino’s Pizza
Delivering more than 1 million pizzas a day worldwide, Domino’s Pizza is the world’s leading and fastest growing pizza delivery company committed to upholding the industry in product quality and operational excellence. Globally, Domino’s Pizza Inc. operates a total network of more than 14,000 owned and franchised stores throughout the U.S. and in over 85 markets. Domino’s internationally ranks in the top five companies in online transactions.
As at Q2 2017, Domino’s Pizza Malaysia is the largest Domino’s market in Southeast Asia and fifth largest in Asia Pacific. Established in 1997, Domino’s Malaysia is managed by master franchise holder, Dommal Food Services Sdn Bhd. To date, there are 221 Domino’s Pizza stores in the country.
At Domino’s Pizza, we take PRIDE in our commitment to enrich the lives of our customers, employees, partners, shareholders and communities. As one of the most lovable brands in Malaysia, we will go the extra mile for your smile as well as uphold our culture to ‘sell more pizza, have more fun’. Embracing our company’s philosophy of smart hustle, Domino’s is committed to provide customers with the ultimate pizza delivery experience, with its product satisfaction guarantee, 30-minutes delivery guarantee and 15-minutes take-away guarantee.
Forging ahead as an e-commerce entity, Domino’s Pizza has led many firsts in its digital platforms. Domino’s Pizza Malaysia has leveraged on the digital world to the best of its advantage and this began when it was certified as the first QSR company to provide an online ordering platform by the Malaysian Book of Records with the launch of its website in 2003. Domino’s Pizza Malaysia’s online ordering platform is also ranked #1 for its online speed of service in the QSR industry.
Domino’s is the award winner of the 2009, 2010, 2011, 2012 and 2016 Gold Franny Award, a distinguished Achievement Award of the International Franchise Association at the Domino’s Pizza Worldwide Rally. In a show of confidence by Malaysian consumers, Domino’s Pizza won Bronze in the “Restaurant & Fast Food" category of the prestigious Putra Brand Awards 2014, silver in 2015, bronze in 2016, Silver in 2017 and Bronze in 2018.

About Etika Sdn Bhd
One of Malaysia's leading drink distributors, Etika Sdn Bhd is a wholly owned subsidiary of Asahi Group Holdings Ltd., Japan and the official bottler for PepsiCo in Malaysia. Etika Sdn Bhd markets and distributes some of PepsiCo's global brands such as Pepsi, Sting, Evervess, Revive Isotonic, 7UP, Tropicana, Mirinda, Lipton Ice Tea, Mountain Dew, Gatorade and MUG, as well as its own range of products which include Chill, Kickapoo, WONDA Coffee, Goodday Milk, Calpis, Dairy Champ and Bleu.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Wednesday, December 12, 2018 5 Comments A+ a-

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom. Jemput sama-sama meriahkan.

Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom

Seperti yang mama ada beritahu dalam post sebelum ni, mama ni adalah sejenis yang suka blogwalking. Dan sesiapa yang ada di bloglist mama biasanya akan mama blogwalk dulu dengan syarat blog Tu kena selalu update la ye. Memandangkan dah nak masuk tahun baru aka umur baru bagi mama, maka mama mencari 20 blog untuk dimasukkan ke dalam bloglist mainpage mama, 

Bagi yang tak terpilih pula jangan lah risau, mama akan buatkan satu page dan masukkan kesemua link yang join segment ni.  dan Semoga dengan adanya segment ni akan membuatkan mama bertambah berkobar-kobar semangat blogging untuk tahun 2019.

Jom tengok syarat-syarat: 

1. Buat satu blog post bertajuk "Pencarian Bloglist 2019 Mamapipiedotcom". Tampal banner di ats beserta link ke post ini.
6. Follow Twitter: https://mobile.twitter.com/mamapipie
7. Follow FB page: https://m.facebook.com/mamapipie/
8. Tinggalkan link pernyertaan korang di post ini.

Done. Mudah saja kan. Bagi sesiapa yang ada masalah untuk nak buat perkara di atas dengan alasan munasabah mama tetap akan terima penyertaannya. Dun worry OK!

Segment ini berakhir pada 31/12/2018 11.59 Malam.


MMSOS Satu Aplikasi Mantap Dalam Melindungi Dan Mengurangkan Bebanan Rakyat

Tuesday, December 11, 2018 4 Comments A+ a-

MMSOS “Panic Button” merupakan aplikasi bantuan kecemasan “Creating Awareness”. Merupakan kempen menanam dan menyemai kesedaran rakyat akan kepentingan aplikasi MMSOS ini, dengan hanya menekan “Panic Button” para pengguna yang berdepan dengan kecemasan seperti kecemasan kes ragut, rompakan, serangan, jenayah harta benda, kecurian kenderaan, kebakaran, pembuli jalan raya, cubaan rompakan, perbuatan yang mencurigakan, membantu dalam memaklumkan ahli keluarga bila berlaku kecemasan, tunda kenderaan, tuntutan insuran, ‘jump start’ kereta, membantu ganti tayar pancit atau rosak dan mengatur ambulan. 



Aplikasi ini merupakan yang pertama seumpamanya di Malaysia, kerjasama bantuan ambulan, polis, bomba, hospital atau klinik, laporan jenayah, motor assist dan kaunseling yang mudah diakses. 


MMSOS beroperasi 24 jam, tujuh hari seminggu dan 365 hari sepanjang tahun. Pengguna boleh menggunakan perkhidmatan ini pada bila-bila masa dan di mana sahaja ketika mengalami kes kecemasan. Apabila berlaku kecemasan, mereka hanya perlu menekan butang kecemasan dan team SOS Response akan membantu pengguna mengenal pasti dan menyelesaikan masalah yang dihadapi serta mendapatkan bantuan yang terdekat dengan anda. Anda sebagai pengguna boleh monitor status anda melalui aplikasi ini. 

Aplikasi ini dimuat turun secara percuma di Play Store dan Apps Store dengan hanya klik http://bit.ly/2mC6Y03. Kemudian buat pendaftaran dengan memasukkan butiran diri. 


Kelebihan Melanggan Aplikasi MMSOS : 
• Kelebihan melanggan aplikasi ini, percuma ‘Personal Accident Insurance’ (value worth 50,000). 
• Percuma pemeriksaan kesihatan (worth RM365). 
• Diskaun 70% untuk ‘Car Tinted’. 
• Diskaun 40% untuk pakej percutian ke Marina Island (all in package for 2 person, 3D2N + Dining). • ‘Special rate’ untuk memperbaharui insuran kereta. 
• ‘Special rate’ untuk penyelenggaraan kereta. 
• ‘Ambulance fees’. 
• Percuma ‘towing’. 

Pengenalan aplikasi ini adalah tepat pada masanya, sekali gus dapat membantu kerajaan dan polis memastikan kadar jenayah di seluruh negara terus menurun dan rakyat sentiasa berasa selamat. Ia juga membantu dalam mengurangkan kos bebanan pengguna. 

Pengurus Perhubungan Awam : Puan Rozana Abu Hassan 012-2952169 

Facebook : https://www.facebook.com/mmsos.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mmsos20181/


Partnership Agreement Signing Ceremony Between KidZania Kuala Lumpur and Hotel Sentral Group

Sunday, December 09, 2018 5 Comments A+ a-

Partnership Agreement Signing Ceremony Between KidZania Kuala Lumpur and Hotel Sentral Group | KidZania Kuala Lumpur, the award winning indoor edutainment centre, and Hotel Sentral Group have recently sign a MOU official partnership for the betterment of the future generation via educational activity and improvement of business offering with the children community in mind.



Through this partnership, Hotel Sentral Group and KidZania Kuala Lumpur will create a mock-up Hotel Sentral establishment within KidZania, to bring new perspective to children about the many job profession in the hospitality industry.

Hotel Sentral Group will be opening a mini hotel within KidZania Kuala Lumpur that would educate children in the day-to-day dealings careers within the hospitality industry. Thus, improving Hotel Sentral’s offering to meed the demand of the family market.

Hotel Sentral will be the first hotel chain in Malaysia to accept the KidZania currency known as KidZos as a payment method which would further educate the children to manage finances.



“This partnership with Hotel Sentral aligns perfectly with our tagline “Learn Life Today” to which we believe in providing the learning experiences to help the children understand the world surrounding them. With a role-playing activitiy in the hospitality industry like this, they would develop valuable life skills that will serve them well as adults.

Malaysians are known for our superb hospitality and through experiencing a job within the industry, we would help Hotel Sentral Group in promoting the brilliance of highest standards in hotel services,” Shahrul Nizar Ahmad, Mayor of KidZania Kuala Lumpur.

“We are fully supportive of the KidZania Kuala Lumpur concept, and we find KidZania Kuala Lumpur the best marketing platform for us to partner with as it provides realistic education activities that based on real life job professions,” George Lee, General Manager of Hotel Sentral Group.

In conjunction with the occasion, Hotel Sentral Group had also sponsored for the admission of underpriviledged children from Rumah Victory Children And Youth Home; Ractar Orphanage and Infinity Charity and Welfare Organisation to participate in the role-playing activities within KidZania Kuala Lumpur.



KidZania Kuala Lumpur offers over 100 profession related role-playing activities spread across 60 various establishments in KidZania Kuala Lumpur that encourage children to adopt positive behaviours that will help to groom them to handle the demands and challenges of everyday life.

For more information KidZania Kuala Lumpur activities and events, check and contact the following:

Web : 
www.kidzania.com.my 

Facebook : 
www.facebook.com/KidZaniaKualaLumpur, 

KidZania Careline : 
1300 13 KIDZ (5439) 
9.00 am to 6.00 pm from Monday to Saturday

Pernah Tak Kita Perhati Dan Perasan Perubahan Waktu Setiap Hari Sehingga Kita Masih Lalai

Friday, December 07, 2018 6 Comments A+ a-

Pernah Tak Kita Perhati Dan Perasan Perubahan Waktu Setiap Hari Sehingga Kita Masih Lalai | Salam Jumaat, sedikit perkongsian yang cukup menarik untuk kita hayati dan fahami.

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

WAKTU SUBUH
Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh. Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi.

Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki. Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur.

Di sini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu. Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.


WAKTU DZUHUR
Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman.

Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya. Orang yang tengah sakit perut ceria tak?


WAKTU ASAR
Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif.

Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ).

Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita. Nak subur? Sila segerakan solat Asar anda!


WAKTU MAGHRIB
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam.

Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.


WAKTU ISYAK
Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak.

Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta di mana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.

Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus.

Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam.

Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya.

Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh. Kita sebagaiumat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah S.W.T. tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini.

Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah S.W.T. mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya.

Ya Allah bukakan pintu rahmat. hidayah keselamatan. kesihatan. rezeki yg halal dan sentiasa mendapat perlindungan dari Mu ya Allah. Amin. Amin. YRA

copy paste dari whatsapp keluarga - sumber, tidak diketahui

The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019

Thursday, December 06, 2018 2 Comments A+ a-

The nation's favorite annual Book Sale - the Big Bad Wold Book Sale officially launches its 10th year celebration to commemorate its anniversary in 2019.  This year, the sale continues to grow bigger and better with 4.5 million books at 75% - 95% discounts. Known for this unique feature of being open 24 hours a day, the Sale will be at Mines International Exhibitions and Convention Centre (MIECC), Seri Kembangan from 7 till 17 December 2018.

The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019

The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019
The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019
Book lovers will be able to find books from all genres, in three languages - English, Bahasa Malaysia and Chinese.  There will be a wide selection of books from best-sellers, young adult novels, romance, sci-fi, crime, thriller, business books, architecture books, art adn design books, cookbooks and more.  The Book Sale will also feature educational books from famous local publishers such as Kualiti, Sasbadi, Nusamas, Cemerlang and Pelangi.  Shoppers will also find contemporary Malaysian novels by Karangkraf, PTS, Pakeer and Pustaka Azhar.  Parents, be ready to find a large offering of children books ranging from activity books,m coloring books, storybooks, picture books and more

The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019
"The past years of our journey can be defined as a kaleidoscope of happy and best memories for 'the Wolf' family.  From what started out as a tiny remainder bookstore that sold books below retail prices, we have come a long way to having 500,000 visitor at the Sale - Andrew Yap, Founder of the Big Bad Wolf Books
In the past three years, the Big Bad Wolf Book Sale has expanded leaps and bounds in an aim to change the world one book at a time.  The Book Sale has made its presence known in countries such as  Thailand, Indonesia, the Philippines, Sri Lanka, Taiwan and United Arab Emirates and  locally, the Sale has been to Ipoh, Penang, Sarawak and also Melaka this year.
"Our plan is to continue to make affordable books accessible to everyone.  Therefore, we hope to conquer more cities and countries in the coming years as we have to rekindle the joy of reading because reading can create opportunities for people to be inspired and empower them to dream bigger" - Andrew Yap
The Big Bad Wolf Book Sale Is Back And Marking The Start Of Its 10th Anniversary Sale In 2019
To all AmBank customers, be ready to get rewarded at the Sale this year, partnering with AmBank for the first time as the official bank of the Big Bad Wolf Book Sale Kuala Lumpur, AmBank card holders will exclusively get a RM30 Big Bad Wolf Book Sale's voucher with a minimum spend of RM300 during the Book Sale.

In an aim to give to the society, the big Bad Wold Book Sale is partnering with Astro Kasih Knowledge Zone through its Corporate Social Responsibility arm, the Red Readerhood Programme where public is encouraged to donate books to underprivileged children.  This initiative is to help provide quality books to the underprivileged children.  Astro Kasih Knowledge Zone Celebrities will be bringing in celebrities like Lisa Surihani, Dina Nadzir, Daniel Lawak Solo, Lin Ariffin, Calista Leah, Emily Quak, Joe Chan and JieYing Tha who will make their appearances as storyteller as well as coordinating quizzes at the Sale to show their support towards this initiative.  Big Bad Wolf Books will kick-start the initiative by donating 1,000 books to the cause.  Among the recipients of Astro Kasih Knowledge Zone are 3,000 underprivileged children from 29 charity homes.

Returning to the Big Bad Wolf Books once again this year, Ejen Ali, the world-class Malaysian animated television series by bringing fun-filled activities lined up for everyone to enjoy such as Ejen Ali Meet & Greet session, Hunt for the most creative 'Ejen' and IRIS workshop.  The Hot FM Zoomerz and Kool FM Sahabat Kool will also make their appearances at the Book Sale for public to win attractive prizes.

Get your hungry tummies filled at  the food court located inside the hall and quench your thirst at Cafe Wolf, Big Bad Wolf Books' F&B arm while book hunting and the cafe is available at all times

Facebook : fb.com/bbwbooks
Instagram : @bigbadwolfbooks