Tuesday, January 9, 2018

Bagaimana untuk Block seseorang di Google Plus

Sememangnya kita sebagai penulis ni harus la punya blog yang untuk tatapan umum (public) kan tapi terkadang bila kita jadi tatapan umum, lain pulak jadinya antaranya sangat mudah bagi golongan scammer atau sesiapa yang punya penyakit mental ni cuba mengaibkan kita.  Nauzubillah..semoga kita semua dijauhkan dari manusia yang macam ni ya.

Jadi kalau kita dah kenal pasti siapa yang kita tak hinggin dia tengok kita, jom cuba cara yang Umi kongsikan ni, semoga bermanafaat ya


*********************


  • Sign in ke Google Plus kita
  • Dekat ruangan Search > masukkan email sipolan (kalau ada) dan akan keluar nama dan gambar dia dibawah People & Pages
  • Klik di gambar (bukan tekan FOLLOW) dan kemudian kita akan berada dihalaman seperti dibawah ni



  • Nampak tak dekat ABOUT tu ada 3 titik yang kalau ditekan akan keluar Block profile, Mute profile, Report abuseTekan block 

Block > dimana apa yang kita tulis dan ditulisnya akan tersorok, tak akan berada dikalangan sesama kita dan dia tidak dapat melihat posting atau menghubungi kita melalui Google+ atau mana-mana servis Google

Mute > kita tidak akan mendapat sebarang notificaition dari diaorang tapi kita masih dapat melihat/mendapat apa yang dia post atau di profile mereka

Report abuse > kita boleh report isikandungan atau profile dengan langkah seterusnya


  • Kalau dia bukan kawan dikalangan kita akan jadi lebih mudah tapi kalau dia dikalangan kawan kita akan keluar yang seterusnya seperti dibawah


Letakan kan sebab untuk kita buat laporan terhadap dia.  Sekiranya profile dia tu offensive atau apa yang kita fikirkan.  Akhir sekali tekan butang DONE


Ok selesai masalah tapi perlu diingat ya banyak cara yang sipolan yang ingin kita hindari tu masih boleh mencari kita sebab pelbagai maklumat kita seakan bukan menjadi rahsia bila kita berada dizaman berteknologi begini.  Jadi berpada-padalah bila berkongsi maklumat peribadi untuk tatapan umum.

Kalau nak lebih lanjut dalam bahasa Inggeris boleh jer ke https://www.laptopmag.com/articles/block-someone-google-plus

16 comments:

  1. Duku pernah sekali blok orang dekat google plus. Thanks infonya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2. Diharap info ni membantu jd kita rasa lebih selamat kan

      Delete
  2. Terima kasih kak..langkah berjaga-jaga untuk PC juga ni kak sebenarnya 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg PC..kena jaga2 dgn org yg kekdg tu ada penyakit jiwa ,🤣🤣

      Delete
  3. ada juga yg sakit mental nie ehh.Huhu..moga x jumpa la.Kita nk aman2 je.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la mmg harap xde gangguan dan rasa aman tp kena berjaga jugak dgn yg bg komen tu..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Mmg boleh Nieyl walau mungkin ada yg boleh tembus juga rasanya 😁

      Delete
  5. Thanks kak fuzy atas sharing . Banya block orang dekat google+ nie , bukan melayu tapi bangla mana pun tak tahu la dok ganggu :D

    ReplyDelete
  6. Terima kasih. Saya nak blok ahli nujum nombor ekor. Kerap ceroboh blog saya. Thnks.

    ReplyDelete
  7. Thanks Kak umifuzy. Orang sekarang ni macam-macam ragam yang pelik-pelik tu kena block siap-siap

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg takut Kinaz..org skrg suka judge org lain tanpa kenali kita dan yg paling takut scammers yg cuba nak ambil kesempatan walau kita ni bkn ada duit pun..kais pagi..kasi petang kekdg kais sampai subuh mcm kita..

      Delete

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat
dihargai!

kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!

Destinations