Friday, June 8, 2018

Sadaqah In Helping Hand To Hospitals Beyond Boundries

Assalammualaikum, hello readers

Sadaqah (voluntary charity) is a virtuos deed in Islam.  It is considered as a proof of faith.  The more we give sadaqah the more we increase our faith (eeman) and thus expecting rewards both in this world and the life hereafter from Allah swt.  Giving charity out of our wealth does not decrease our wealth but instead Allah swt increases it. 

Hence, I am sharing how can any of you to give some to the needy with just a SMALL portion that will mean BIG to others.  Perhaps by contributing and support the effort of Hospital Beyond Boundries team by contributing on monthly basis  as low as RM50.  I find it very interesting when I read through the effort of the small group of energetic, passionate and big-hearted Malaysian youth from various professional background to help people in Cham community, an ethnic minority that living below the national poverty line. They are just awesome people.

Let's spread the news.

Read more HERE the effort and the good deeds by these amazing people.



Hospital Beyond Boundries is a non profit organization registered under the Malaysian Societies Act (PPM-019-14-22052012) dedicated towards improving the health of vulnerable communities through sustainable health care efforts. They achieve this by establishing hospitals and clinics run by local communities as social health enterprises.

HBB Mission
Our mission is to build hospitals where they are needed most.  We develop the surrounding community socially and economically by empowering them to sustain the health care services we provide



Email : 
enquiries@hbb.org.my

Website :
http://www.hbb.org.my

Facebook : 

18 comments:

  1. The power of sadaqah. Infak harta kita untuk pahala kemudian hari. Bagus aktiviti membina hospital kat tempat yang memerlukan. Nampak mungkin kecik pada kita tapi memberi impak yang cukup besar pada insan lain.

    ReplyDelete
  2. Aah sedekah ni boleh dalam pelbagai bentuk. Tak semestinya dalam bentuk wang ringgit sahaja. Pelbagai cara kita boleh lakukan untuk bersedekah, asalkan niat kita tu ikhlas.

    ReplyDelete
  3. bagus program ni, alah dalam bulan ramadan ni apa salahnya sekali sekala menderma kan ke arah kebaikan. kak lily program-program sebegini

    ReplyDelete
  4. sebaik2 sedekah adalah sedekah di bulan ramadhan yg mulia ...besar pahalanya...ramai2 sumbang skit sorang insyaallah dipermudhakan urusan

    ReplyDelete
  5. Bersedekah sememangnya diharuskan dalam agama kita tak kira lah kita di mana kan..ada kemampuan seeloknya bersedekah. Dengan sedekah juga sangat- sangat membantu mereka yang dalam kesusahan..jom sama- sama kita bersedekah..ringankan beban mereka..insyaallah dengan bersedekah..rezeki kita bertambah- tambah...

    ReplyDelete
  6. looks like it's a very good initiative to help out... Great to have such initiative.. Kind people always aorund..

    ReplyDelete
  7. Semoga usaha HBB dipermudahkan. Amiin...

    ReplyDelete
  8. Wow. It is another new things i heard. Love to hear many good ppl aroun doing good deeds.

    ReplyDelete
  9. Nak buat kerja kebajikan mesti ada funding baru boleh tolong lebih ramai orang. Usaha yg sangat mulia dari projek dan Doktor2 yang terlibat.

    ReplyDelete
  10. Thank u so much for this post. selalu orang minta komen ads je, tapi akak lain. hehe insyaAllah semoga dipermudahkan urusan untuk mereka dan dipermurahkan rezeki lagi.

    ReplyDelete
  11. Bagus diadakan program sebegini. Semoga usaha murni ini sampai ke tangan yang memerlukan. Moga mengurangkan beban mereka2 yg sgt memerlukan ini

    ReplyDelete
  12. This kind of act sangat bagus selain dapat bagi kita bersyukur dengan apa yang kita ada. Plus Ramadhan, berganda-ganda pahala.

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah bulan yang penuh barakat ni we should gandakan pahala untuk buat perkara baik macam ni. Mereka juga adalah oragnisasi yang membantu orang lain bagus kita teringin satu hari jadi sukarelawan juga...

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah good job HBB.. Program kebajikan sebegini sangatlah bagus diperbanyakkan..

    ReplyDelete
  15. Bagus ada organisasi seperti ini.. Ikhlas menjadi sukarelawan tanpa dipengaruhi politik atau orang berkepentingan...

    Ada baiknya jika kita mampu membantu mereka dengan sedikit sedekah.. lebih2 lagi di bulan yang mulia nie

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah satu program sedekah sambil beramal dan memberi impak yang cukup besar pada insan lain untuk dimanfaatkan.

    ReplyDelete
  17. sedekah adalah satu perkara yang mulia. Bila kita sedekah, pasti kita akan dapat ganjaran yang lain. Sedekahmembantu orang lain memang sangat mulia. Lagi-lagi bulan Ramadhan ni. Marilah sama-sama bersedekah

    ReplyDelete
  18. The more we give the more we get in return. Not amount that matter but the intention inside us. :)

    ReplyDelete

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!