Friday, November 16, 2018

Friday, November 16, 2018

Ingatan Buat Kita Yang Semakin Mencecah Usia 40an Untuk Terus Kekal Sihat

Pada mereka yang berusia 45 tahun keatas tidak seharusnya fokus memburu makanan tetapi perbanyakkan riadah.  Kenapa? Kerana di usia ini atau ada sesetengah tu di usia yang lebih muda sangat mudah mendapat penyakit akibat pemakanan tak kira lelaki ataupun wanita.

Tak pasti dari mana asalnya catatan ni tapi Umi dapat dari grup Whatsapp keluarga yang Umi rasa sesuai untuk dikongsi dan buat ingatan pada diri sendiri. 

Image result for elderly women
credit pic dari Google

Kepada pembaca yang telah menginjak usia 40 tahun ke atas dan buat diri sendiri supaya lebih  DISIPLIN MENJAGA KESIHATAN

Proses penuaan (aging process) sudah bermula sejak kita berusia 32 tahun dengan mulanya penurunan fungsi organ-organ (seperti Ginjal/Buah Pinggang, Hati, Hypophyse dan sebagainya) dan penurunan hormon-Hormon (seperti Testosteron, Growth Hormon, Coenzym Q10, Melatonin dan Antioxydant).

Pada ssia 45 tahun bermula penurunan Estrogen unttk Wanita & penurunan Hormon Progesteron dan Testosteron untuk Lelaki.

Penuaan adalah suatu 'penyakit' yang tidak dapat dicegah, diubati dan dikembalikan menjadi muda. Penuaan Bukanlah Hukuman, tetapi Akibat 'Perintah dari Gen.'

Beberapa Penyakit yang Muncul Akibat Proses Penuaan adalah;
  • Osteoporosis.
  • Metabolic Syndrome menjadi penyebab Penyakit Cardiovasculer (seperti Strok, Penyakit Jantung dan Hypertensi Renal). 
  • Cancer (seperti Payudara, Colorectal/Usus, Prostat, Ovarian).
  • Alzeimer
  • SD (Sexual Dysfunction).

Apa yang disarankan dan cuba ikuti panduan yang dicatatkan dibawah

1. Bergerak
    - Jalan kaki 3-5 km/hari) dapat mencegah Osteoporosis (Tulang Rapuh) dan Hypertension.

2. Senaman Nafas
Seperti cikung, Yoga dan sebagainya dua kali seminggu. Paru-paru perlu latihan deep/maximal breathing, untuk meningkatkan aliran darah di alveoli, mengeluarkan CO2.

3. Kurangkan Karbohidrat, lebihkan Protein, Buah & Sayur.

4. Jaga Berat Badan
   - Berat ideal lelaki (tinggi badan kurangkan 100), lingkaran perut 90cm
   - Wanita (tinggi badan kurangkan 100). lingkaran perut tak boleh lebih 80cm untuk wanita.
   - BMI tidak melebihi 30 kg/m2.

5. Tekanan darah tidak boleh lebih 140/90.
Periksa tekanan darah (blood pressure) setiap minggu

6. Kadar gula dalam darah sewaktu berpuasa tidak melebihi 110, Trigliserida 150, HDL harus lebih 50. Sewajarnya periksa darah setiap 6 bulan


7. Wanita wajib buat  MAMMOGRAM dan PAP SMEAR setiap tahun bagi mengesan kesan awal kanser servik dan payudara.

8. Rehat yang mencukupi
    - Tidur 6-8jam sebaiknya seawal jam 10 malam
    - Matikan Lampu (Merangsang Growth Hormon).
    - Jangan Makan 3 jam Sebelum Tidur (Mencegah GERT & Sesak).
    - Bantal Rendah (Meningkatkan Oksigen ke Otak).
    - tidur mengiring disebelah kanan (mengurangi beban Jantung).

9. Hindari tekanan/stress
   - Jgn bekerja di Luar Kapasiti/Kemampuan
   - Perbanyak Rasa Syukur, Doa atau Meditasi*
   - Sentiasa *Perbaiki Kualiti Ibadah, Iman, Sosial & Hiburan yg Positif*

Perbanyak masa berbual, sembang santai dan eratkan silaturahim serta berkumpul bersama ahli keluarga, saudara mara dan rakan taulan.

Elakkan marah-marah atau terlalu emosi, hindari hal-hal ygberpotensi membuat sedih/angkara (Hukum/Permusuhan), hadapilah segalanya dengan senyuman dan buat orang Islam banyakkan

Lebih bijaksana dalam penggunaan harta (Berjimat lebih baik tapi jangan Kedekut)

Jangan terlalu berkira dengan orang yang terdekat dan semoga peringatan ini bermanafaat buat semua

Ini pesanan Prof. Dr. Karim, SpPD-KR

Friday, November 16, 2018

Yee Haw! Domino's Pizza Wild West Madness Dengan Piza Daging Carik Menjadi Daya Tarikan Terbaharu

Setiap kali dapat jemput dari Domino's Pizza memang tak pernah tak teruja.  Terjua nak tahu apa yang baru dan apa rasanya hehe dan yang rasa teruja sebab kita ni dah jadi macam blogger istimewa buat Dominos haha..jangan kecam ya tu cuma perasaan sendiri jer dan lagipun ramai lagi blogger yang dijemput tapi tak dapat hadir atas sebab yang mereka sendiri sedia maklum.


Yee Haw! Domino's Pizza Wild West Madness Dengan Piza Daging Carik Menjadi Daya Tarikan Terbaharu

Menghadirikan diri ke pelancaran Piza ‘Pulled-Meat’ dari Domino’s yang ditaja dan dianjurkan oleh Evolve Concept Mall yang terletak di Ara Damansara ni pun buat teruja sebabnya kita jadi orang terawal tahu keberadaan piza terbaru ni walau dah dua hari piza ni ada dipasaran tapi masih ramai yang tak tahu..eh ye ke? tapi buat penggila piza dari Domino's Pizza ni tak kan tak tahu kannnnn.


Domino's Pizza memperkenalkan rangkaian piza " Pulled-Meat" sebagai tambahan terbaharu kepada menu sediaadanya.  Diilhamkan oleh cita rasa barat yang seringkali menjadi kegemaran rakyat Malaysia sewaktu merayakan detik istimewa,  piza 'daging carik' menawarkan cara paling menarik untuk keraian kita tu.  Memang terbaiklah Domino's Pizza ni yang sering menunaikan janjinya dengan menawarkan produk dan perkhidmatan berkualiti serta bernilai tinggi termasuk kemudahan kepada para pelanggan yang dikasihnya.

Yee Haw! Domino's Pizza Wild West Madness Dengan Piza Daging Carik Menjadi Daya Tarikan Terbaharu

Pulled-Beef’ Pizza, selaras dengan usaha untuk menghidangkan hanya yang terbaik kepada pelanggan, Domino's Pizza menggunakan daging lembu terbaik dan berkualiti tinggi dari Australia dengan ciri-ciri yang menepati piawaian sebagai focus utama piza baharu ini. Piza ‘Pulled-Beef’ baharu menggunakan daging dada lembut diselaputi sos Chipotle yang lazat, digandingkan dengan lada benggala dan cili merah untuk memberikan rasa manis dan pedas yang pasti menambat selera kita. Rahsia kelembutan daging ialah prosedur memasak selama lima jam. Penyediaan bahan bermula dengan proses memerap daging untuk meresapkan perasa ke dalam pori-pori daging, diikuti oleh proses 'menggaul' untuk 'mengurut' daging selama 15 minit.  Daging kemudian dipanggang secara perlahan-lahan dalam ketuhar sekurang-kurangnya untuk lima jam sehingga daging berderai, sedia untuk disiat-siat atau 'dicarik'

Produk terbaharu juga menampilkan ‘Pulled-Chicken’ Pizza dibuat daripada daging dada ayam disiat-siat, digandingkan dengan sos Chipotle, tomato ceri dan gegelang nanas berkaramel untuk memberikan kombinasi rasa manis dan perisa yang seimbang. 

Golden Chicken Tenders baharu melengkapkan rangkaian piza. Isi ayam yang lembut terlebih dahulu diperap, disalut tepung dan kemudian dibakar dalam ketuhar (tidak pernah digoreng) hingga sempurna supaya setiap gigitan terasa rangup di luar tetapi lembut di dalam. Ia dihidangkan dengan Zesty Coleslaw baharu dibuat daripada campuran kubis ungu dan putih, lobak merah manis dengan kuah limau masam, ditaburi biji bijan hitam pedas.

Sebenarnya Piza Pulled-Meat dan Golden Chicken serba baharu kini boleh didapati di restoran Domino's Pizza di Malaysia Barat bermula 5 November 2018 dan pasti ramai dah mencuba kan!

Yee Haw! Domino's Pizza Wild West Madness Dengan Piza Daging Carik Menjadi Daya Tarikan Terbaharu
 “Dalam usaha menunaikan tuntutan pengguna kami yang sentiasa berubah, kami berusaha untuk melakukan segala-galanya untuk memberikan tawaran terbaik dalam industri. Misi kami adalah untuk mencipta nilai menerusi segala titik hubungan pelanggan. Kami melakukan segala-segalanya dengan sedaya upaya kami, dari segi menawarkan pelbagai produk dalam menu kami mahupun menyediakan hiasan dalaman yang kontemporari dan menambah baik perkhidmatan kami. Kami tetap fokus pada empat tunggak jenama kami, iaitu kehebatan produk, kehebatan perkhidmatan, kehebatan nilai dan kehebatan kemudahan. Ini termaktub dalam janji jenama kami. Oleh itu, Domino’s sentiasa berusaha untuk menambah baik pengalaman pelanggan menerusi setiap tunggak jenama di pelbagai titik hubungan pelanggan.

”Sungguhpun kami beroperasi dalam industri Restoran Perkhidmatan Segera (QSR), ia tidak menghalang kami daripada menyediakan produk bermutu tinggi yang biasanya dihidangkan di restoran berkualiti tinggi. Kami bersungguh-sungguh dalam segala yang kami lakukan. Kerana itu, kami telah berusaha dan menghabiskan banyak masa untuk menjadikan ini satu realiti. Menu kami kini menawarkan lebih banyak pilihan daripada sebelumnya tetapi tetap mengambil kira kemampuan pelanggan. Kami bukan sahaja menawarkan lebih banyak pilihan tetapi juga menawarkan produk bermutu tinggi yang diperbuat daripada bahan bermutu tinggi untuk dinikmati oleh pelanggan bersama mereka yang tersayang. Kami sentiasa mendampingi dan mendengar kemahuan pelanggan dan kami faham bahawa mereka mahukan bahan yang berkualiti. Pelancaran ini benar-benar mencerminkan janji baharu jenama kami ‘It’s All About You’ – untuk sentiasa menunjukkan kepada pelanggan bahawa kami menghargai mereka,” tambahnya. Produk terbaharu ini benar-benar memperlihatkan komitmen kami dan janji baharu jenama It’s All About You,”

Shamsul Amree, Timbalan Presiden, Operasi, Domino’s Pizza Malaysia dan Singapura


Yee Haw! Domino's Pizza Wild West Madness Dengan Piza Daging Carik Menjadi Daya Tarikan Terbaharu


“Pelancaran pada hari ini menjadikan Domino’s Pizza sebagai QSR pertama di Malaysia yang menawarkan sajian daging carik dalam menu. Menawarkan produk baharu dalam menu nampak mudah, tetapi produk ini diilhamkan secara khusus dengan teliti untuk memastikan ia memberi pengalaman 5 bintang kepada pelanggan. Daging diperap dan dimasak perlahan-lahan selama berjam-jam untuk memastikan daging lembut, menyelerakan dan lazat untuk disajikan di atas piza. Kami berbangga menawarkan piza bermutu paling tinggi dengan penyediaan terperinci untuk meningkatkan pengalaman pelanggan kami"

"Tiada yang dapat menyatukan keluarga dan kawan-kawan untuk menyambut perayaan selain daripada sajian makanan lazat di atas meja. Dengan Domino’s Pizza, setiap saat menjanjikan keceriaan dan keseronokan. Menjelang musim perayaan hujung tahun, kami dengan sukacitanya menawarkan bukan sahaja pilihan yang lazat tetapi lebih penting lagi, produk istimewa bermutu tinggi yang diperbuat daripada bahan dan ramuan berkualiti untuk dinikmati oleh pelanggan bersama keluarga tersayang. Pelanggan kami ialah sumber inspirasi kami. Kami sedar bahawa daging tarik yang empuk, lembut dan berair bukan murah dan tidak mudah didapati di pasaran. Oleh itu, sepanjang enam bulan proses pembangunan produk ini, kami berusaha gigih untuk memastikan kelazatan rasa dan juga ketepatan teksturnya supaya kami dapat menghidangkan piza paling lazat kepada pelanggan, kerana kami melakukan segala-galanya untuk mereka" - Linda Hassan, Naib Presiden Kanan, Pemasaran, Domino’s Pizza Malaysia dan Singapura





Video 'Its All About You' turut dipertontonkan di majlis pelancaran selain banyak dikongsi di facebook yang dibuat demi menghargai pelanggan Domino's Pizza.

Sebagai tambahan pelanggan boleh menambah RM12.75 atau secara  ala-carte RM13.70 untuk menikmati Golden Chicken Tenders baharu. Pelanggan boleh memilih tambahan RM6.50 untuk Zesty Coleslaw bersaiz besar atau RM2.90 untuk Zesty Coleslaw bersaiz kecil yang juga boleh didapati dalam menu ala-carte, masing-masing pada harga hanya RM 7.90 dan RM3.90.



Laman Sesawang
 http://www.dominos.com.my

TalianTempahan
1300-888-333

Mengenai Domino's Pizza 
Dengan penghantaran lebih 1 juta piza sehari di seluruh dunia, Domino's merupakan syarikat penghantaran piza paling pantas berkembang dan terkenal di dunia dengan komitmen untuk mempelopori industri dari segi kualiti produk dan kecemerlangan operasi.  Domino's Pizza, Inc mengendalikan rangkaian global 14,000 cawangan miliknya dan francais di seluruh Amerika Syarikat dan lebih 85 pasaran.  Di peringkat antarabangsa, Domino's disenaraikan dalam kumpulan lima syarikat teratas dari segi transaksi dalam talian

Wednesday, November 14, 2018

Wednesday, November 14, 2018

Resepi | Ayam Masak Madu Berempah

Salam dan selamat malam semua ;D

Rajin pulak memalam ni nak kongsi resepi kesukaan cikapplepie dan yang pasti menu ringkas yang tak perlu lauk lain dah.  Sebenarnya sejak tak bekerja ni jenuh tiap hari nak fikir apa menu untuk keluarga.  Pasti ibu-ibu lain pun sama kot hehe


Resepi | Ayam Masak Madu Berempah


Bahan-bahan:
½ ekor ayam dipotong kecil
4 batang serai, dihiris *
4 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
2 inci halia *
5 tangkai cili kering (jika mahukan pedas boleh letak lebih)
2 sudu madu
2 sudu jus limau kasturi

* ditumbuk atau dikisar dengan pengisar kering tapi jangan terlalu halus dan jangan terlalu kasar


Cara membuatnya:

  • Goreng ayam tapi jangan terlalu garing. 
  • Tumis bahan yang dikisar dengan menggunakan minyak gorengan ayam tadi.  Pastikan dengan api yang sederhana.  Bila dah nampak kering, masukkan ayam dan digaul biar sebati.  Bila dah agak kering, masukkan madu dan jus limau, gaul sekejap dan tutup api.  Masukkan garam secukup rasa.  Kalau nasi dah masak, hidang jer la ya, tak usah tunggu lagi ;D
Resepi | Ayam Masak Madu Berempah

Ni nasi dalam pinggan #cikapplepie.  Kalau dia dapat ayam masak ni memang dia akan ambil minyak tu jirus atas nasi dan yang pasti makan bertambah sekurang-kurangnya 2 kali..alahai anak Umi ni kuat makan sungguh hehe

Tuesday, November 13, 2018

Tuesday, November 13, 2018

Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan

Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan | Alhamdulillah, akhirnya  Angah Ammar telah selesai menamatkan pengajian dalam Diploma in Business Management dan konvo pun dah diadakan pada 21 Oktober 2018 yang lalu.  Ni kali kedua UF dan DH menghadiri konvo yang berlangsung kat PICC.  Dalam pada tu dok tanya jugak bila dia nak sambung Degree dan peringkat seterusnya...sengih jer la jawapan dia. 

Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan
 Konvokesyen KPTM ni adalah kali ke 35 rupanya..tak ingat pulak konvo Ayong tu kali ke berapa..mana taknya masa tu agak kelam-kabut almaklumla anak pertama lagi pulak tu memang sesak ramai sungguh.  Jadi pengalaman kedua ni agak lain sikit atau sebab pengurusan lebih cekap sebab pihak KPTM sediakan tempat letak kereta..ke dulu kami tak ambil tahu..heheehe

Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan


Memang ramai yang hadir, mujur hanya dua orang yang boleh masuk ke dewan berlangsungnya konvokesyen tapi kat luar memang ramai ahli keluarga yang lain dengan para peniaga belon dan bunga serta jurufoto yang mencari rezeki.

Seriously seronok dan tumpang gembira bila ada seorang pelajar dari kursus pertanian dinobatkan pelajar terbaik dengan  pengiktirafan Platinum.  Mana taknya setiap semester dia berjaya memperolehi pointer 3.99.  Rasa sebak bila kedua orang tua dia dipanggil naik ke pentas dan diperkenalkan kepada hadirin yang bapanya kini menjadi pemandu GRAB selepas bersara dan ibunya pulak seorang kerani..memang menitis air mata bukan Umi saja tau tapi DH jugak.




Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan
 Dalam dok siap siaga tu terlepas jugak waktu dia terima skroll tu..kekonon Umi ambil video dan DH siap dengan kamera tapi cuma tu yang sempat dicapture..hehe

Majlis Konvokesyen Angah Ammar Memberi Kelegaan
Detik-detik waktu sampai DH betulkan jubah Angah buat Umi sebak dengan kasih sayang DH terhadap anak-anak dia. Syukur sangat sebab DH sangat ambil berat dan tak pernah lepas tangan untuk memastikan anak-anaknya terus cemerlang dalam hidup.

Menariknya konvo kali ni dua orang anak sepupu Umi  pun turut menjadi graduan. Seperti waktu Ayong konvo kami ambil pakej bergambar dan untuk Angah pun kami buat yang sama..Baru sama dan adilkan. Harga? RM220 fuhh mahal sungguh tapi untuk anak kan😉

Sebagai seorang ibu dan DH sebagai ayah memang yang terbaik untuk anak-anak dan sentiasa berdoa supaya mereka berjaya dan cemerlang serta menjadi Muslim yang terbaik di dunia dan di akhirat. Kalau hero-hero ni sambung belajar pun bagus tapi kita ni dok tanya jer even Ayong pun tak tahu bila nak sambung Degree walhal dah mudah sebab dia dah punya kerjaya di MARA tapi tu..anak lelaki! haha Bukan semua tapi majoriti budak lelaki ni malas nak sambung belajar kan tapi mana tau esok-esok terbuka nak sambung...sebagai ibubapa kami sokong jer. 
Tuesday, November 13, 2018

Domino’s Pizza Flies High with MASwings

Inks MoU as First QSR to Serve Pizzas to Passengers Recently marks a momentous occasion for pizza lovers and flight users all over Sabah. Domino’s Pizza and MASwings Sdn. Bhd. (MASwings) inked a Memorandum of Understanding (MoU) for various initiatives to be undertaken in collaboration especially for the land below the wind.



The MoU is part of Domino’s efforts to spread its love to the people in Sabah, not only in Kota Kinabalu where it currently has three stores but to provide a pizza experience to those travelling to other cities from Kota Kinabalu such as Sandakan and Lahad Datu.  A total of 700 personal pizzas is expected to be served over the next one week starting today on selected flights from Kota Kinabalu and 30,000 discount vouchers will be distributed to MASwings customers on board selected flights and through its ticketing offices.



This collaboration marks Domino’s Pizza as the first Quick Service Restaurant (QSR) to serve pizzas to MASwings passengers. The MoU was signed by Linda Hassan, Senior Vice President of Marketing, Domino’s Pizza Malaysia & Singapore and Aminuddin Zakaria, Chief Executive Officer of MASwings witnessed by both MASwings and Domino’s Pizza representatives.

"We are excited and honored to be part of this unique partnership with MASwings.  As the regional community airline, they are the perfect partner for us to live up to our purpose of enriching the lives of our customers and community.  It is quite a feat to see our pizzas being delivered and sered to passengers before boarding their flights! We are happy to be able to sere our pizzas for our fans to enjoy them en-route to their destinations"

"This partnership is especially close to our hearts as beyong serving our pizzas for MASwings passengers, Domino’s Pizza is also taking the opportunity to acknowledge the Unsung Heroes and the backbone of MASwings operations, their employees. This is a continuation of our acknowledgment and recognition of the engineers, technical support and on-ground support for their dedication in ensuring the safety of passengers even before they step foot on the planes,” 

Linda Hassan, Senior Vice President of Marketing, Domino's Pizza Malaysia & Singapore







“I am delighted to have Domino’s Pizza being served to our passengers. Having their popular pizzas is definitely a treat for our passengers as it creates a memorable journey for them. Additionally, we would also like to thank Domino’s for their recognition and generous contribution to 400 of our employees. Being acknowledged as Domino’s Unsung Heroes while performing their duties and responsibilities provides a positive boost to their daily routines and we appreciate Domino’s for thinking of us"  
Aminuddin Zakaria, Chief Executive Officer of MASwings Sdn Bhd


Through the partnership, MASwings employees will receive express cards from Domino’s and will also be able to enjoy 50% off pizzas from 12 November 2018 – 11 May 2019.  One of MASwings ATR aircraft will also feature Domino’s logo to mark the collaboration.

Additionally, Domino’s Pizza and MASwings will be doing a special pizza delivery to serve rural communities in Sandakan.

To learn more about Domino’s Pizza Malaysia as well as other ongoing promotions, visit us at Delivering more than 1 million pizzas a day worldwide, Domino’s Pizza is the world’s leading and fastest growing pizza delivery company committed to upholding the industry in product quality and operational excellence. Globally, Domino’s Pizza Inc. operates a total network of more than 14,000 owned and franchised stores throughout the U.S. and in over 85 markets. Domino’s internationally ranks in the top five companies

Monday, November 12, 2018

Monday, November 12, 2018

Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation CenterPromosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center

Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center | Teruja! tu la perasaan Umi buat pertama kali ke Sunfeet International Rehabilitation Center ni dan sememangnya satu pengalaman yang baru buat Umi sebab selama ini Umi cuma tahu 2 jenis kaki jer iaitu tapak kaki jenis leper dan yang biasa tapi rupanya ada lima jenis kaki antaranya severe flat, flat, high arch, normal dan pronated.  Umi berkaki normal tapi ada sikit bunion (selalunya terjadi pada orang yang kerap berkasut tinggi..memang pun Umi berkasut tinggi sejak azali..haha)


Antara jenis-jenis kaki tu, you all punya yang mana agaknya?

Umum tahu yang kaki antara punca kita akan menghadapi masalah sakit lutut,  sakit tulang belakang, sakit pinggang dan pelbagai masalah lain, jadi kita seharusnya bijak memilih dan memakai kasut yang sesuai serta selesa untuk kaki kita.

memilih dan memakai kasut yang sesuai serta selesa untuk kaki
Bak kata Dato Dr Edmund Lee, tapak kaki ni macam tayar kereta, sekiranya tak dijaga ianya pasti akan memberi kesan kepada kita. Yealah kalau sakit kaki, bengkak ke mesti payah kita nak bergerak dengan sempurna dan selesa kan.  

Dr Edmund Lee turut berkongsi tips membeli kasut antaranya
  • Waktu petang adalah waktu yang terbaik untuk membeli kasut kerana kaki kita akan mengembang jadi bila kita mencuba kasut.
  • Pastikan kasut yang dicuba tu membolehkan dua jari di depan dan belakang sebelum membeli supaya ia memberi ruang pembesaran untuk kaki 
  • Pakai kasut dengan kedua-dua belah kaki dan berjalan untuk memastikan keselesaan 
Juga sebaiknya kita buat pemeriksaan kaki setiap enam (6) bulan sekali untuk memastikan kaki kita tidak bermasalah.
 

PROMOSI "BACK TO SCHOOL"

    memilih dan memakai kasut yang sesuai serta selesa untuk kaki
     Jom kita dapatkan kasut sekolah untuk anak kita hari ni di Sunfeet Rehab Center ni dan sebelum membeli tu dapatkan khidmat nasihat pakar yang akan memberitahu kasut yang sesuai untuk anak kita.  Anak-anak kita masih muda dan kalau ada masalah kaki tu, kita perbetulkan kat sini sebelum ianya menjadi lebih teruk
    memilih dan memakai kasut yang sesuai serta selesa untuk kaki


    Pelbagai pilihan kasut yang sangat berkualiti ada di Sunfeet Rehab Centre yang diperbuat untuk keselesaan si pemakai dengan tujuan bagi kesihatan serta direka khas oleh Dato Dr Edmund Lee, pakar  Orthotic & Prosthetic serta merupakan generasi ketiga yang mengendalikan Sunfeet International Rehabilitation Center.  


    Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center

    Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center
    cikapplepie pun sempat juga buat pemeriksaan kaki dia.  Sangat penting! kita kena buat pemeriksaan kaki anak kita sebelum membeli ya supaya dia tak menghadapi masalah berkenaan kaki kelak. Nanti kalau ada kesempatan Umi cerita kat entri yang lain ya. 
    Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center
    ni la mesin pengimbas kaki yang boleh tahu apa masalah kaki kita. 

    Di Sunfeet Rehab ni ada mesin yang mampu scan kaki kita dan memberi laporan lengkap tentang kaki kita, jadi kita boleh tahu lebih lanjut tentang kaki kita dan cara membendung masalah (sekiranya ada) kaki kita.  Kata Datuk Dr Edmund, kaki yang bermasalah boleh dirawat terutama bagi mereka belum mencapai usia 15 tahun.  Perlu diingat, pemilihan kasut yang sesuai tu penting ya.

    Sebaiknya kita membuat pemeriksaan kaki setiap enam bulan dan bagi mereka yang mempunyai masalah dengan kaki, boleh la datang ke Sunfeet International Rehabilitation Centre hari ini dan dapatkan nasihat dari Dato Dr Edmund Lee yang akan memberi khidmat perundingan serta penerangan dan membantu kita memperbetulkan kaki kita.

    Promosi "Back To School" Dengan Pakar Kaki @ Sunfeet International Rehabilitation Center

    Sunfeet International Rehab Centre 

    Blk C, 18 Jalan 19/1, Seksyen 19
    Petaling Jaya, Malaysia

    No Telefon
      +6-013-528 3939 

    Waktu Perniagaan
    10 pagi hingga 7 malam

    Website: 
    www.sunfeet.com.my

    Saturday, November 10, 2018

    Saturday, November 10, 2018

    Domino’s Pizza Ups Its Game Officially Launches Domino’s Esports

    Fast paced, quick to respond and sharp skills are outstanding traits in professional Esports athletes. Domino’s Pizza is proud to acknowledge these exceptional characteristics and the potential that Esports holds for Malaysians as it marks its entry into the Esports arena with its official launch of Domino’s Esports. 

    In line with its commitment to enhance the lives of its customers and fans, Domino’s Pizza has embarked on a dedicated initiative through Domino’s Esports to support the needs of the Esports community for greater development in Malaysia. As part of this effort, Domino’s has been engaging with key groups in the local Esports arena to gain feedback and deeper understanding while identifying possible areas of focus for Domino’s to collaborate hand in hand with the industry participants.



     “We are a brand that is passionate about all that we do and this is driven by our ambition of creating value and enriching the lives of our customers. Although we are a pizza delivery company, we look beyond creating innovative new products and services. Especially in today’s launch, tech forward content that is relevant to the right target audience drives our strategies in engaging with our fans beyond offering quality products and services."

    We envision a long-term collaboration with Esports participants starting from the grassroots, all the way up to the professionals. There would be many discussions that we will be having with these different groups but our intention is simple – to understand what’s needed by the community and create a solution that will support the growth of Esports in Malaysia.

    Today marks the official chapter of Domino’s venture into the world of Esports. The Esports industry has a lot to offer. More and more Malaysians are getting serious and competitive about the world of Esports and this initiative demonstrates our support for this exciting arena. There is much potential in this industry and it goes beyond just being the player for the game. From being a gamer, to a streamer, to shoutcaster, to game developer and other technical expertise. Talent development in Esports is as just important as any other sector to ensure that young Malaysians are given the opportunity to flourish and grow and we look forward to partner with the industry participants to do just that. "We also know that pizzas are a gamer’s best friend and we plan to play an active role in addressing their needs,”
    Chief Executive Officer (CEO) of Domino’s Pizza Malaysia and Singapore, Ba U Shan-Ting, is clearly excited about this new venture.



    In line with its brand promise of It’s All About You, Domino’s strives to enhance customers’ experience across multiple touch points. A great amount of effort has been invested to kick start the discussions amongst the key players in Malaysia. Among the highlights of the discussion includes the urgent need to address the grassroots development to as to enable the process of identifying and shaping the players from a young age. Furthermore, "there needs to be an in-depth understanding of the Esports industry to ensure that the community grows and benefits, above commercial value or profitability, even with the involvement of corporations or brands. Above all, there needs to be a structured approach in terms of trainings to provide teams with the edge and skills-set needed to sharpen their talent. "This partnership provides a platform to develop an ecosystem in nurturing players and cater to the needs of the community.

    To kick off Domino’s Esports, the international brand is teaming up with a leading Southeast Asian based online gaming platform provider, Garena. This collaboration sees Domino’s Pizza’s tie-up with the platform through three of their videogame titles namely Arena of Valor, a popular multiplayer online battle arena (MOBA) game.

    Offers for the collaboration are available from November to mid-December 2018, via Domino’s Good Game Combo where customers can enjoy one Regular pizza of their choice, one Twisty Bread, their choice of sides and one 1.5L soft drink for only RM34.90. Customers also can opt for the Well Played Combo, which includes two Regular pizzas of their choice, one Twisty Bread, one Crazy Chicken Crunchies as well as their choice of sides and one 1.5L soft drink for only RM54.90.

    With the purchase of the combos, customers are eligible to redeem one in-game unique code for Among the redemptions includes rare skins, heroes, coins and weapons for gamers to up their ammo on their battlegrounds. Ready to take-on the Esports scene, plans are underway for Domino’s Pizza to partner up with other key players in the industry. Prior to today’s collaboration, Domino’s Pizza has been involved in various activities and events, actively supporting the Esports industry. Domino’s is set to embark on a long-term journey to pursue its keen interest in collaborating with various communities and partners in the Esports industry.

    For more info on Domino's Pizza Malaysia promotions, visit http://www.dominos.com.my


    About Domino’s Pizza


    Delivering more than 1 million pizzas a day worldwide, Domino’s Pizza is the world’s leading and fastest growing pizza delivery company committed to upholding the industry in product quality and operational excellence. Globally, Domino’s Pizza Inc. operates a total network of more than 14,000 owned and franchised stores throughout the U.S. and in over 85 markets. Domino’s internationally ranks in the top five companies in online transactions.  

    Friday, November 9, 2018

    Friday, November 09, 2018

    Lab 11 Full Lift Shampoo Dan Soft Mask : 2 Produk Terbaik Bagi Penyelesaian Kepada Masalah Rambut Yang Wajar DiMiliki

    Lab 11 Full Lift Shampoo Dan Soft Mask : 2 Produk Terbaik Bagi Penyelesaian Kepada Masalah Rambut Yang Wajar DiMiliki | Rambut merupakan aset paling penting bagi setiap dari kita tak kira wanita mahupun lelaki. Buat wanita, rambut adalah mahkota yang harus dijaga kerana kalau rambut kita bermasalah memang akan buat kita rasa rendah diri. Bagi wanita berhijab walau tiada siapa yang nampak rambutnya tetap akan rasa tertekan bila rambut bermasalah seperti rambut gugur, rosak, masalah kelemumur dan maslah rambut berbau hapak peluh selepas seharian dilitupi tudung. Inilah kebenarannya dilema setiap dari kita dan pastinya semua orang pernah merasainya kan.

    "When you find a shampoo that smells amazing and gives you the best hair of your life, you should grab on and never, ever let go"

    Dilema jiwa Umi gara-gara masalah rambut gugur berakhir bilamana baru-baru ini Umi diperkenalkan dengan 2 produk  dari LAB 11 iaitu Full Lift Shampoo & Soft Mask yang sangat menarik, tanpa pewarna tiruan, tanpa bau, MIT/CMITT, 100% ekstrak semulajadi dan mengandungi 100% ekstrak minyak pati asli.


    • LAB 11 Full-LIFT Shampoo (300ml) mengandungi ekstrak semulajadi dari daun selada yang membekalkan kandungan sulfur yang tinggi, zink dan magnesium kepada rambut.  Ini akan menguatkan akar rambut, menjadikan folikel rambut lebih tumpat supaya rambut kelihat lebih penuh.  Rambut akan lebih ringan selepas pengunaan syampu dan tampak lebih tebal.  Gandingan buah limau, oren, daun pudina serta minyak kayu putih yang terdapat didalam LAB 11 Full-LIFT Shampoo ini akan membuat rambut lebih segar dan sihat apabila  kaedah mengurut kulit kepala ketika kita menggunakannya.

    • LAB 11 FULL LIFT Soft Mask (250ml) adalah perapi yang cukup sempurna selepas rambut dicuci dengan syampu. Mengandungi pati minyak argan, minyak zaitun dan asid amino, penggunaan perapi (soft mask) ini bagi menambah, menghidrat dan untuk pengstrukturan rambut bercabang, rosak dan mengurangkan rambut mengerbang dan statik.  Kandungan extrak daun selada akan menguatkan akar rambut dan menyegarkan rambut untuk nampak lebih lebat sementara kandungan Vitamin E yang tinggi di dalam  Minyak Argan Morocco akan menganjalkan rambut, melindungi folikel rambut, memperbaiki serta membuat rambut lebih menyinar keseluruhannya.

    Dah tahu apa kandungan istimewa dalam setiap produk LAB 11 tu, jom kita kenali apakah fungsi dan kegunaan setiap bahan yang terdapat didalamnya yang membuatkan produk ini cukup istimewa dan berlainan berbanding produk yang sediaada di pasaran.


    • Daun Selada Air (Watercress / Nasturium Officinale)
    Pohon jenis akuatik yang sangat tinggi dengan Vitamin C yang membantu menguatkan akar rambut, mengembalikan kesihatan rambut serta memberi rambut yang sihat, teguh dan lembut

    • Minyak Jarak (Castor Oil /Ricinus Communis)
    Kaya dengan asid lemak Ricinoleic dan Omega-6 yang berfungsi membantu nutrien menyerap lebih cepat ke kulit kepala, mengurangkan kadar keguguran rambut, melembap, menghitamkan dan menebalkan rambut.

    • Minyak Argan (Argon Oil / Argania Spinsosa Kernel Oil)
    Memang tidak dinafikan kebaikan Minyak Argan yang berfungsi memulihara rambut dan membaiki kerosakan, mengembalikan penstrukturan rambut agak tidak bercabang, mengurangkan kadar keserabutan rambut supaya rambut lebih mudah dibentuk, memperbaiki dan mengekalkan nutrisi pada rambut supaya rambut nampak berseri.


    • Pati Minyak Pudina (Peppermint Essential Oil / Mentha Piperita)
    Berfungsi untuk meningkatkan peredaran darah di sekeliling kulit kepala, mengurangkan kadar keguguran rambut disamping menggalakkan pertumbuhan rambut dan memberi kelembapan kepada kulit kepala yang kering.



    • Pati Minyak Kayu Putih (Eucalyptus Essential Oil / Eucalyptus Globulus Leaf)
    Meransang folikel rambut, mengurangkan kegatalan pada kulit kepala, menggalakkan pertumbuhan rambut serta memberikan ruang kepala kulit untuk pertumbuhan rambut yang lebih ideal.



    • Pati Buah Limau (Lime Essential Oil / Citrus Aurantifolia)
    Seperti umum tahu, buah limau sering digunakan untuk menghilangkan kelemumur, mengurangkan kegatalan kulit kepala dan ia juga boleh mengeluarkan minyak pada rambut serta mengekalkan kelembapan kulit kepala kulit dari dalam.


    • Pati Buah Oren (Sweet Orange Essential Oil / Citrus Sinensis )
    Bahan penting untuk melawan kemurungan, merangsang pertumbuhan rambut dan menjadikan rambut berkilat dan mengurangkan kelemumur.


    Nak rambut cantik dan segar, jom ikuti langkah mudah menggunakan produk dari LAB 11 Full-LIFT Shampoo dan perapinya LAB 11 FULL LIFT Soft Mask.  Cukup mudah dan ringkas sama sama seperti pemakaian syampu jenama lain tapi hasilnya memang terbaik.



    4 Langkah Mudah Menggunakan  LAB 11 FULL-LIFT Shampoo



    • Sikat rambut supaya ianya terurus
    • Basahkan rambut sepenuhnya kemudian picit sedikit syampu dan sapukan ke atas rambut
    • Ratakan syampu ke seluruh rambut hingga ke kulit kepala sambil mengurut kulit kepala, jangan terlalu kasar.  Ulangi jika dirasakan perlu
    • Gunakan tuala untuk mengelap rambut dengan lembut dan akhir sekali guna mesin pengering rambut bermula dari atas hingga ke bawah bagi memastikan teksturrambut tidak rosak 

    4 Langkah Mudah Menggunakan LAB 11 FULL-LIFT Soft Mask



    • Keringkan rambut dengan tuala sesudah di syampu
    • Ambil sedikit FULL-LIFT Soft Mask dan sapu ke rambut dengan rata hingga ke hujung rambut
    • Guna sikat rambut dan sikat untuk memastikan rambut tidak bersimpul 
    • Biarkan selama 2 - 4 minit sebelum dibasuh dengan bersih

    PANDANGAN PERIBADI SELEPAS PENGUNAAN PRODUK LAB 11 FULL LIFT SHAMPOO & SOFT MASK:



    Serius best! rambut Umi jenis kering dengan urat rambut yang halus tapi lebat jadi memang mudah bersimpul.  Masalah rambut gugur pun dah semakin merungsingkan dan memang agak berkira dan fikir dua hingga tiga kali bila nak mencuci rambut sebab setiap kali rambut dicuci pastinya rambut pun sama luruh tu tak masuk kes bila nak menyikat rambut, tersangat banyak yang melekat kat sikat..mana tak sakit jiwa hehe tu belum lagi kes bila rambut kering, rambut akan jadi kembang...alahaii bertambah bebanan jiwa kan.

    Tapi mujur selepas guna Lab II Full Lift Shampoo & Soft Mask ni rambut Umi lebih nampak sihat dan kurang gugur dan yang paling best kegatalan kepala pun dah hilang.  Bila pakai tudung pulak memang tak risau dok tergaru-garu atau rambut berbau sebab masalah dah selesai dengan kombinasi Lab 11 Full Lift Shampoo dan Soft Mask ni.


    Jadi sesiapa yang masih dok mencari dan tercari-cari syampu untuk masalah rambut tu, apa kata cuba produk Lab II Full Lift Shampoo & Soft Mask dan rasainya kelainan dan kehebatannya sesuai untuk rambut beruban, rambut gugur mahupun bagi yang mempunyai masalah kurang rambut.


    Lab11 International Sdn Bhd (1288754-D)

    Laman Sesawang

    No Telefon
    04-281 0861


    Alamat
    17, Lebuh Sungai Pinang 3, Nautilus Bay, 11600 Penang.


    Brand LAB 11 is a creation of a team of experienced hair and beauty experts from a Malaysia based company, Global Story that has been one of the industry market leader with 18 years of experience and service to millions of customers across the country.

    Accomplishment of main company, Global Story with 11 Hairstory saloon branches, 1 Global Story Academy, 2 Sugar Nails saloons, 2 Facestory outlets along with the research and belief that age 11 is the best start to hair beauty had let LAB 11 into the path for the provision of beauty solution.

    Along with Global Story's vision to instil beauty and confidence in people from all walks of life, LAB 11 is featured to be a platform that offers series of hair and beauty products varying from head to toe.