Resepi | Sotong Sumbat Telur

Saturday, May 18, 2019 6 Comments A+ a-

Respi sotong sumbat telur ni hasil masakan Cik Meya tau sebab sebagai tukang masak di bulan Ramadan ni dia nak masak apa pun terpulang pada dia...ehhh lupa nak cerita yang Cik Meya ni dilantik sebagai tukang masak sebab dia yang tawar diri memandangkan dia tak nak buat kerja part time sepanjang semester break..DH dan saya ok jer tapi bukan tukang masak free ya..berbayar tau..hehe

Presentation memang out ler tapi sebagai ibu, kita kena hargai bila si anak berbesar hati untuk memasak dan sebaiknya memberi teguran dan bukan kritikan.

Resepi | Sotong Sumbat Telur 

Berbakat jugak Cik Meya ni tau, pandai dia mereka cipta sajian dan memang sedap tapi kata dia resepi ni dia tengok kat IG.

Jom tengok apa bahan-bahan dan jom memasak!

Bahan-bahan untuk inti sumbat
2 bii telur ayam
1 batanng lobak, dicincang
5 keping sosej, dicincang
2 biji cili merah, dipotong halus
secubit garam
1 sudu moyanis

Panaskan minyak didalam kuali dan masak bahan-bahan diatas.  Pastikan dihancurkan dan akhir sekali masukkan mayonis. Jangan terlebih masak

Resepi | Sotong Sumbat Telur 


Bahan untuk sambal
3 ulas bawang merah, ditumbuk
2 ulas bawang putih, ditumbuk
2 sudu cili giling
1 sudu rempah kari ikan Cap O
2 sudu sos cili


Bahan-bahan:
sotonng dibasuh bersih dan ditoskan
cili pencungkil gigi/lidi
1 biji bawang besar dimayang
½ air asam jawa
garam secukup rasa


Cara membuatnya:
  • Ambil telur yang telah dimasak, disumbat ke dalam sotong hingga penuh, kemudian ditutup hujung sotong dengan kepala sotong dan dicucuk dengan pengungkil gigi dan letak tepi
  • Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bawang yang telah ditumbuk sehingga naik bau dan kekuningan
  • Masukkan cili kisar dengan sedikit air asam jawa dan dimasak hingga pecah minyak
  • Masukkan serbuk kari  dan sos cili, direnih dengan api perlahan
  • Taburkan bawang besar yang telah dihiris hingga nampak layu
  • Masukkan sotong yang telah disumbat telur dan biar masak hingga mendidih. Terbalikkan sotong supaya kedua-dua bahagian sotong dimasak
  • Tutup api dan masukkan gula secukup rasa

Resepi | Sotong Sumbat Telur 

Selamat mencuba

6 Comments

Write Comments
camdandusler
AUTHOR
18 May 2019 at 16:07 delete

Looks interesting 😊 thanks for your sharing 😊

Reply
avatar
PeRdU cINta
AUTHOR
18 May 2019 at 17:50 delete

masak 2 menu dalam 1 kuali..hehe...ada sotong ada telur..terbaik.

Reply
avatar
AzianKhalil
AUTHOR
20 May 2019 at 05:08 delete

Tak pernah try lagi segala jenis sotong sumbat ni... sebab suami ada alergi dekat makanan laut...kat kedai tak pernah pulak jumpa

Reply
avatar
20 May 2019 at 14:17 delete

Woww sotong sumbat telur nampak sedap je nii hehehe

Reply
avatar
mrsliez
AUTHOR
21 May 2019 at 00:54 delete

uishhhh leh cuba resepi Cik Meyani..
lain dari yang lain ni

Reply
avatar
Sha Mohamed
AUTHOR
21 May 2019 at 15:17 delete

Adoi.. pandainya dia masak.. menarik resepinya..

Reply
avatar

terima kasih atas kunjungan dan komen, sungguh sangat
dihargai!

kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

komen baik-baik tau!

Thanks for the visit, appreciate your positive comments!